Greenpeace

0100,0100,0100Amsterdam, 3 augustus 2001

Onderzeese explosies in voedselgebied van bedreigde walvissoort

GRIJZE WALVISSEN BEDREIGD DOOR SEISMISCH ONDERZOEK EXXON

Greenpeace wil dat het seismisch onderzoek in de Sakhalin-regio (Rusland), het voedselgebied van de zeer bedreigde grijze walvissen, direct wordt stopgezet. Al enkele dagen voert oliemaatschappij Exxon met behulp van onderzeese explosies illegale seismische testen uit. Juist in het gebied waar de meest bedreigde walvissoort ter wereld op dit moment haar voedsel moet vinden. Greenpeace wil dat er, totdat de grijze walvis niet meer wordt bedreigd, een moratorium komt op alle olie- en gasactiviteiten in het Sakhalin-gebied.

De grijze walvissen in het westelijke gedeelte van de Stille Oceaan zijn vorig jaar door de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) uitgeroepen tot zeer bedreigde diersoort. Studies van Russische en Amerikaanse wetenschappers laten zien dat er nog circa honderd grijze walvissen in leven zijn. Van slechts twaalf exemplaren is bekend dat ze een jong dragen. Veel van de grijze walvissen zijn sterk vermagerd. Elke verdere verslechtering van hun gezondheid bedreigt de mogelijkheid om zich voort te planten en kan zelfs leiden tot hun dood.

Het seismische onderzoek naar onderzeese voorraden gas en olie wordt uitgevoerd door een dochtermaatschappij van Exxon, ExxonNeftegas. Deze seismische activiteiten zijn illegaal: Volgens de Russische wetgeving moet er een milieu effect rapportage gemaakt worden voor de seismische testen. Dit is niet gebeurd. Andere oliemaatschappijen zoals Shell zijn ook actief in de Sakhalin-regio en hebben laten weten in de toekomst opnieuw seismische testen uit te willen voeren.

Door de seismische explosies kunnen de bedreigde grijze walvissen moeilijker aan voldoende voedsel komen en de dieren kunnen zelfs geheel uit hun gebied worden verdreven. In het Sakhalin-gebied voedt deze populatie grijze walvis zich elk jaar tussen mei en oktober. In die periode slaan ze het voedsel op. In de periode van oktober tot mei eten ze niets meer tijdens hun reis naar het zuiden, tot ze weer terug zijn in Sakhalin.

Op basis van het zeer lage aantal grijze walvissen en waarnemingen van de vermagerde exemplaren heeft het Wetenschappelijke Comité van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) alle seismische testen in het voedselgebied van de dieren ten sterkste afgeraden. De IWC nam de aanbevelingen van haar wetenschappelijke raad op 26 juli over. De IWC wil dat "seismische activiteiten niet plaatsvinden in gebieden waar deze walvissen zich bevinden."

Greenpeace vindt het onaanvaardbaar dat er onderwaterexplosies plaatsvinden in het voedselgebied van een bedreigde diersoort. Als er nog maar zo weinig exemplaren van een walvissoort in leven zijn, kan de dood of de onvruchtbaarheid van een enkele walvis het verschil betekenen tussen voortbestaan of uitsterven van de soort. Greenpeace wil dat het seimisch onderzoek van Exxon onmiddellijk wordt stopgezet.