CDA

Van de Camp: Antilliaanse jongeren in internaat laten inburgeren

CDA-Tweede Kamerlid Wim van de Camp vindt dat Antilliaanse jongeren direct na binnenkomst in Nederland in een internaat een inburgeringsprogramma moeten volgen. Dit is volgens Van de Camp noodzakelijk, omdat een belangrijk deel van de jongeren de fout ingaat en in ons land terechtkomt in het criminele circuit. Het CDA-kamerlid stelde dit in het AVRO-televisieprogramma "De Kern van de Zaak" dat donderdag 2 augustus jl. werd uitgezonden. Overigens had zijn collega Cees van de Knaap al eerder tijdens een overleg met minister Van Boxtel gepleit voor verplichte inburgering in een internaat.

Het CDA wil eigenlijk dat de jongeren op de Antillen zelf een inburgeringsprogramma volgen, maar de Antilliaanse regering weigert daaraan mee te werken. Van de Camp: "Omdat de Antilliaanse regering haar verantwoordelijkheid in deze ontloopt, moeten wij ter wille van de veiligheid van de burgers en ter wille van de toekomst van deze jongeren zelf maatregelen nemen."

Het CDA vindt dat de Antillianen in het internaat de Nederlandse taal moeten leren. Tevens moeten zij leren wat de waarden, normen en sociale spelregels in Nederland zijn. Als zij het internaat met een goed resultaat verlaten, hebben gemeenten, volgens Van de Camp, de taak de jongeren te begeleiden bij het vinden van werk en huisvesting.

De christen-democraat vindt overigens dat niet alle Antillianen naar het internaat moeten. "Wij moeten daarin onderscheid maken. Een Antilliaans meisje dat een gymnasiumdiploma heeft gehaald op de Antillen, en in Nederland medicijnen wil gaan studeren hoeft niet naar het internaat, maar een 14-jarige jongen die alleen lagere school heeft gedaan en geen idee heeft wat hij in ons land zal gaan doen, heeft een inburgeringsprogramma in een internaat nodig."

Van de Camp meent verder dat er door Kamer en minister goed nagedacht moet worden over de vraag wat er moet gebeuren met recidiverende Antilliaanse jongeren die in Nederland hun straf uitzitten.