Unilever NV

Persdienst Unilever Rotterdam Tel: 010 2174844 (na 17.30 uur 010 2174000) Fax: 010 2174843

E-mail: press-office.rotterdam@unilever.com http://www.unilever.com

Ter attentie van de redactie Economie/Financiën

Naar aanleiding van de vandaag bekendgemaakte resultaten over het tweede kwartaal van Unilever is door het ANP en door het persbureau Bloomberg een bericht verspreid waarin wordt geconstateerd dat de nettowinst van Unilever zou zijn gedaald met 36%. Het ANP en Bloomberg komen tot deze conclusie doordat zij de goodwill die in dit kwartaal is gerapporteerd in mindering brengen op het door Unilever bekendgemaakte resultaat, zonder rekening te houden met de voor de financiering van de acquisitie betaalde rente.

Unilever heeft contact gezocht met het ANP en Bloomberg en gesteld dat deze wijze van presenteren van de resultaten een verkeerd beeld geeft van de gang van zaken. Daarvoor zijn de volgende redenen aangevoerd:

Bij de vergelijking van de tweede kwartalen van 2000 en 2001 moet er rekening mee worden gehouden dat in 2000 Bestfoods nog niet tot Unilever behoorde. Om een goed beeld te krijgen van de onderliggende ontwikkeling van de gang van zaken presenteren wij daarom cijfers waaruit bijzondere elementen samenhangend met de acquisities zijn verwijderd. Dat zijn de resultaten ontdaan van bijzondere posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa (beia). Ook presenteren wij de cijfers inclusief deze gegevens. Dan is er sprake van een stijging met 53%, wat in hoofdzaak het gevolg is van een bijzondere winst uit de verkoop van merken in Europa, verminderd met de herstructureringskosten van het strategisch plan De Weg naar Groei.

De resultaten van Unilever zijn niet eenvoudig te begrijpen en wij proberen ze zo inzichtelijk mogelijk te presenteren. Er kan op veel manieren naar worden gekeken en op vele wijzen mee worden gerekend. De zorgvuldigheid vereist evenwel dat de vergelijking correct moet zijn en dat er geen appels met peren worden vergeleken.

Tom Gordijn
Hoofd Persdienst Unilever