EUROPA KINDERHULP

K.Wilting haalt met Europa Kinderhulp 100 Russische kinderen

PERSBERICHT

KLAAS WILTING HAALT MET EUROPA KINDERHULP 100 WIT RUSSISCHE KINDEREN

VOOR VAKANTIE IN NEDERLAND

Middelburg, 31 juli 2001. Op vrijdag 3 augustus a.s. haalt Europa Kinderhulp vergezeld door haar nieuwbakken ambassadeur Klaas Wilting - een groep van honderd kinderen op uit Wit Rusland. Het betreft kinderen die getroffen zijn door de fall-out van de Tsjernobyl ramp.

De Koninklijke Luchtmacht haalt de kinderen op uit Minsk met de KDC10. Zij doen dat in het kader van hun humanitaire doelstelling.

Het is voor Klaas Wilting, die sinds april van dit jaar actief is voor Europa Kinderhulp, de eerste keer dat hij meegaat om een groep kinderen in het buitenland op te halen. In dit geval gaat het om honderd kinderen die komen uit het land dat in 1986 werd geteisterd door de Tsjernobyl ramp. De gevolgen waren destijds enorm o.a. voor de natuur en voor de gezondheid van de bewoners. Een groot aantal mensen kreeg schildklierkanker, waaronder veel kinderen. Nog altijd is een groot gebied in het zuiden van het land, bij de stad Gomel, geheel afgesloten. Het is verboden voor de oorspronkelijke bewoners om terug te gaan.

De Wit Russische kinderen zijn uitgenodigd om drie vakantieweken door te brengen bij Nederlandse gastgezinnen. De meeste kinderen zijn in de leeftijd van acht tot en met dertien jaar. Ze worden geselecteerd door het Wit Russische Rode Kruis. Het zijn kinderen uit zeer arme gezinnen en/of kinderen die wegens gezondheidsredenen aan vakantie toe zijn.

Naast Klaas Wilting zal de Stichting CliniClowns meevliegen om de kinderen al op het vliegveld van Minsk te verwelkomen.

Noot voor de redactie (