Gemeente Gent

K o m E r i n - P r i j s 2 0 0 1 (03/08/2001)

De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap heeft als hoofddoelstelling de integratie van personen met een handicap te bevorderen en dit voor alle doelgroepen (fysiek, mentaal, auditief en visueel gehandicapten).

Eén van de belangrijkste aandachtspunten is het bevorderen van de toegankelijkheid van plaatsen en gebouwen, zowel fysiek als mentaal (omgang met gehandicapte personen). Enerzijds waakt de raad erover dat openbare gebouwen toegankelijk worden gemaakt, anderzijds wil hij ook initiatieven ontwikkelen om eigenaars van privégebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn, te stimuleren om hun zaak toegankelijker te maken voor alle personen met een handicap.

De aanpassingen kunnen bijvoorbeeld zijn: de overbrugging van hoogteverschillen met schuine hellingen, voldoende ruime doorgangsbreedte, de aanwezigheid van looproutes, het type ingangsdeuren, voldoende plaats in verbruiks- en winkelruimte, de bedieningshoogte, aanwezigheid van aangepaste toiletgelegenheid, eenvoudige en duidelijke pictogrammen voor het aangeven van bijvoorbeeld toiletten of andere ruimten, visuele en auditieve waarschuwingssignalen bij gevaar, ringleiding voor gehoorgestoorden, menukaarten in braille, ondersteunende geschreven boodschappen, enz ...

Het uitgangspunt is dat ook de gehandicapte bezoekers op een zo onafhankelijk en gelijkwaardig mogelijke manier de voor hen bestemde voorzieningen in een gebouw kunnen bereiken en gebruiken, daarbij rekening houdend met hun specifieke behoeften en beperkingen.

Vanuit deze optiek heeft het stadsbestuur, in samenwerking met de Adviesraad, in 1996 het initiatief ontwikkeld om jaarlijks een prijs uit te loven, de Kom Erin-prijs, aan handelaars die duidelijk inspanningen hebben geleverd om hun zaak toegankelijker te maken voor personen met een handicap. De eerste laureaat werd op 3 december 1997, de Europese Dag van Mensen met een Handicap, gehuldigd.

Om de prijs toegekend te krijgen, is het niet noodzakelijk dat de handelszaak na bepaalde aanpassingen perfect toegankelijk is geworden, maar wel dat er een aanzienlijke inspanning is geleverd om de zaak toegankelijker te maken.

Daarbij komt dat de omgang met gehandicapte personen van even groot belang is, hoewel dit moeilijker meetbaar is.

De prijs is voorbehouden aan personen met een handelszaak op Gents grondgebied. Hij bestaat uit een geldbedrag van 10 000 frank (247,89 euro) en een kunstzinnig aandenken met de vermelding "Laureaat KOM ERIN-PRIJS 2001". De bekroonde handelaar mag deze vermelding gebruiken in publicaties en geschriften.

Dit jaar zal de vierde Kom Erin-Prijs door het college van burgemeester en schepenen en de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap eveneens rond 3 december, de Europese Dag van Mensen met een Handicap, worden uitgereikt.

Een jury bestaande uit vijf deskundigen, waarvan er minstens twee zelf gehandicapt zijn, zal de aanvragen ter plaatse beoordelen. Bij de beoordeling zal zij rekening houden met de criteria van integrale toegankelijkheid, namelijk zowel de fysieke als de mentale toegankelijkheid voor alle doelgroepen.

De Adviesraad en het stadsbestuur willen met dit jaarlijks terugkerend initiatief de toegankelijkheidsproblematiek permanent in de kijker plaatsen en handelaars aanmoedigen op dit vlak initiatieven te nemen.

Het reglement van de Kom Erin-Prijs en de inschrijvingsformulieren kunnen telefonisch worden verkregen via het nummer (09)266 71 58 (Annick De Langhe) of (09)266 76 38 (Mieke Bauters).

Ze kunnen ook worden afgehaald op de Dienst Welzijnszorg, Administratief Centrum, Bijgebouw B, Tussenverdieping, lokaal T10, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, iedere voormiddag van 8 tot 13 uur en op woensdagnamiddag ook van 14 tot 18.30 uur of in de Stadswinkel, Administratief Centrum (gelijkvloers, tegenover de hoofdbalie).

De aanvragen moeten bij het stadsbestuur worden ingediend vóór 1 september 2001. Het stadsbestuur hoopt dat de diverse middenstandsorganisaties hun aangesloten leden aan dit initiatief zullen herinneren.

Handelaars die menen nu voor de prijs niet in aanmerking te komen, maar bereid zijn om aan de toegankelijkheid van hun zaak te werken, kunnen door het stadsbestuur op weg worden geholpen met de folder Tips voor het verbeteren van de toegankelijkheid van een handelszaak voor personen met een handicap. Deze kan eveneens worden aangevraagd op de nummers (09)266 71 58 en (09) 266 76 38.

Informatie

Dienst Welzijnszorg, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent,

tel. (09)266 76 34, e-mail JVDKWelzijnszorg@gent.be

Bevoegd

mevrouw Martine De Regge, schepen van Sociale Zaken, Huisvesting en Emancipatie.