Gemeente Gent

H e t L a b o v a n E u t e r p e (03/08/2001)

Zaterdag 1 september 2001, 15 -18 uur

Het "Labo van Euterpe" is een multimediaperformance in het S.M.A.K., georganiseerd door het Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek (IPEM, Afdeling Musicologie van de Universiteit Gent) en de Stichting Lucien Goethals vzw. Het behoort tot een reeks performances die aansluiten bij het MEGA-IST-onderzoeksproject dat loopt in het IPEM, en die op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland worden gerealiseerd. De realisatie in het S.M.A.K. kwam tot stand met de steun van de Stad Gent en de Europese Unie.

Een laboratorium van creativiteit

Het "Labo van Euterpe" is een procesmatig project, waar een jaar voorbereiding aan vooraf is gegaan. Dit gebeurde in de vorm van een intensieve samenwerking tussen kunstenaars uit diverse disciplines en wetenschappers in het laboratorium van de muze van de muziek. Niemand had eerder met iemand anders uit de groep samengewerkt. Het laboratorium is daarom op veel niveaus een uitdaging geworden.

Het MEGA-project staat voor Multisensory Expressive Gesture Applications en verkent via computerprogramma's nieuwe vormen van expressieve interactiviteit, waarin muziek, video en dans centraal staan. De onderzoekers stellen hun software gratis ter beschikking op de MEGA-projectsite http://www.megaproject.org . Meer informatie over het project is ook te vinden op de website van het IPEM: http://www.ipem.rug.ac.be of men kan telefonisch contact opnemen met Benn Deceuninck op het nummer (09)264 41 26.

De performance gaat uit van de gedachte dat wetenschappelijk onderzoek misschien veel meer gemeen heeft met kunst dan men gewoonlijk geneigd is aan te nemen. Zo zien we bijvoorbeeld dat men in de artistieke wereld blijft discussiëren over de vraag waar de grens ligt van wat kunst is. Onderzoekers op hun beurt blijken het niet met elkaar eens te zijn over wanneer de ideeën die ze ontwikkelen wetenschap worden. Hebben we hier niet te maken met gevoelens die een basis hebben in een gemeenschappelijke grond die we creativiteit zouden kunnen noemen?

Er werden vijf kunstenaars (Carole Delaey, Kurt Magerman, Sven Sterken, Lut Vermeulen en Dirk Veulemans) uitgenodigd om samen met het wetenschappelijk team van het IPEM (Dr. Marc Leman, Johannes Taelman en Koen Tanghe) een performance te creëren, gebruik makend van het MEGASE-computersysteem voor muziek/dans/video dat nu wordt ontwikkeld. Dit systeem ondersteunt de ontwikkeling van een open platform voor muziek en multimediatoepassingen. MEGASE maakt het mogelijk om de expressiviteit van lichaamsbewegingen te analyseren en deze informatie te gebruiken om muziek en beeld te controleren en te produceren.

Er werden al verschillende voorstellingen gerealiseerd met vroegere versies van deze MEGASE-software (o.a. in Italië) maar het is de eerste keer dat een Belgisch museum het project als gast heeft.

De voorstelling vindt plaats op zaterdag 1 september in het S.M.A.K., van 15 tot 18 uur. Tijdens de performance lopen er onder meer tentoonstellingen van Stanley Brouwn, Miroslav Balka en Dirk Braeckman.

De toegangsprijs bedraagt - zoals bij een gewoon museumbezoek - 200 frank (4,96 euro) of 150 frank (3,71 euro) voor groepen.

Informatie

S.M.A.K., Citadelpark, 9000 Gent, tel. (09)221 17 03, fax (09)221 71
09, e-mail museum.smak@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.