Politiebericht Friesland: Friesland 3-08-2001
Politieberichten van 2/8 (13.00 uur) t/m 3/8 (07.00 uur)

Leeuwarden: zedenzaak Zeeheldenbuurt
Met ingang van vrijdag 3 augustus 08.00 uur wordt de voorlichting in de zedenzaak in de Zeeheldenbuurt overgenomen door het Openbaar Ministerie te Leeuwarden. Aanspreekpunt is de persofficier Mr. M.H. Severein , telefoon 058 2341 341.

Zurich: inbraak horecagelegenheid
Donderdag tussen 02.30 en 05.30 uur werd ingebroken in een horecagelegenheid aan de Caspar de Roblesdijk. Het slot van de achterdeur werd geforceerd. Het wisselgeld uit de kassa, een paar honderd gulden, werd weggenomen. De eigenaar, een 36-jarige inwoner van Zurich, heeft aangifte gedaan.

Drachten: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 14.30 uur werd een 25-jarige inwoner van Winsum Gn op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal in een winkel aan de Noorderbuurt. De verdachte nam een paar voetbalschoenen, winkelwaarde f 129,95, weg. Bij het verlaten van de winkel werd hij aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau werd de zaak afgehandeld via Kort OM en de verdachte kreeg een boete van f 550.-

Dokkum: diefstal uit winkel
Woensdag tussen 09.00 en 16.45 uur werden uit een winkel aan de Kleine Breedstraat zes videorecorders weggenomen. De diefstal werd aan het eind van de middag opgemerkt. Een medewerkster van de winkel, een 38-jarige inwoonster van Dokkum, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: mishandeling
Donderdag omstreeks 15.30 uur werd een 26-jarige inwoner van Leeuwarden op het Zwitserswaltje geslagen door een 32-jarige inwoner van Leeuwarden. De verdachte verkeerde in de veronderstelling dat het slachtoffer een band van hem had lekgestoken. Toen zij elkaar tegenkwamen, sloeg de verdachte het slachtoffer met een vuist in het gezicht. Hierdoor liep het slachtoffer een wondje op aan het gelaat. Hij deed aangifte van mishandeling. De verdachte kon kort daarna worden aangehouden op het Blokhuisplein. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Sneek: valse creditkaart
Donderdag omstreeks 16.30 uur probeerde een bestuurder van een personenauto bij een benzinestation aan de Frittemaleane te betalen met een valse creditkaart. De bestuurder kocht bij het station telefoonkaarten en snoep, terwijl de bijrijder in de auto bleef zitten. Hij wilde de goederen afrekenen met een creditkaart. Toen de pompbediende de creditkaart controleerde, liet de man de goederen liggen, kocht een zak chips en betaalde deze contant. De creditkaart bleek gestolen te zijn. Vervolgens liep de man naar de auto en reed weg. De politie werd gewaarschuwd en op de Nassau van Dillegenburgstraat werd de personenauto met beide inzittenden aangetroffen. De mannen, een 33-jarige inwoner van Heemskerk en een 30-jarige inwoner van Amsterdam, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De beiden verdachten zijn ingesloten.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Donderdag omstreeks 20.50 uur werd een 33-jarige inwoner van Steenwijk op het Ruiterskwartier aangehouden ter zake dealen van drugs. De verdachte had kort daarvoor drugs verkocht aan een verslaafde. Bij zijn aanhouding werd nog een klein stukje crac gevonden. Het bij verdachte aangetroffen geld, ruim duizend gulden, werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Hier bleek dat hij nog 22 dagen gevangenisstraf te goed had. De verdachte werd ingesloten.

Leeuwarden: beroving
Donderdag omstreeks 22.00 uur werd een 33-jarige inwoner van Leeuwarden in de Blokhuissteeg beroofd van ruim honderd gulden. De aangever liep daar, toen hij plotseling een vuurwapen onder zijn neus geduwd kreeg en vervolgens onder bedreiging van dit vuurwapen werd beroofd van zijn geld. Dit gebeurde door twee mannen. Terwijl de agenten met het slachtoffer stonden te praten, liep aan de overzijde van de straat, op de Weaze, één van de verdachte voorbij. Deze verdachte, een 39-jarige inwoner van Sexbierum, werd aangehouden. Bij de fouillering werd een op een vuurwapen gelijkend voorwerp aangetroffen. Het bleek te gaan om een pistool, klein kaliber. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en ingesloten. De 2e verdachte een 35-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd ook op de Weaze aangetroffen en kon bijna gelijktijdig worden aangehouden. Ook hij werd overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Hurdegaryp: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 20.40 uur vond op de parallelweg van de Rijksstraatweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een personenauto reed met een behoorlijke snelheid komende hij de richting Leeuwarden en gaande in de richting Buitenpost. Zij raakte door nog onverklaarbare oorzaak van de weg. De bestuurster, een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden, reed het trottoir op, botste tegen een walkant en vloog vervolgens over de kop en kwam in de tuin van een boerderij tot stilstand. De bestuurster werd uit de auto geslingerd. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Sneek; vernieling
Donderdag omstreeks 22.25 uur werd op de Leeuwenburg door een jongeman een fiets in het water gegooid, Dit werd gezien door getuigen, die de politie waarschuwden. Aan de hand van het opgegeven signalement kon de verdachte op het Schaapmarktplein worden aangehouden. De jongeman, een 22-jarige inwoner van Sneek, werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 23.40 uur werd op de Dammelaan een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 405 ug/l Hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Leeuwarden: mishandeling
Vrijdag omstreeks 00.05 uur werd op de Willemskade een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man had kort daarvoor geprobeerd een portier van een horecagelegenheid in de Doelesteeg met een honkbalknuppel te slaan. De portier, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden, werd licht geraakt. De verdachte was eerder die avond bij de horecagelegenheid gekomen, doch mocht er niet in. Hij had toen gedreigd met een fietsketting. Deze ketting werd hem toen afgepakt en hij kreeg een klap van de portier. De verdachte had toen de politie gebeld om aangifte te doen. Dit duurde hem echter te lang, waarna hij naar huis was gegaan en een honkbalknuppel had gehaald. Hij was daarop weer naar de horecagelegenheid gefietst en onder het fietsen had hij uitgehaald naar de portier. De klap werd gebroken daar hij eerst een hek raakte, waarna de portier licht werd geraakt. De portier liep geen letsel op. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De honkbalknuppel werd in beslag genomen.

Sneek: bromfietser onderuit
Vrijdag omstreeks 00.45 uur reed een bromfietsbestuurder met hoge snelheid door de Marktstraat. Een motoragent wilde de bromfietser controleren. Bij het zien van de politie ging de bestuurder er vandoor. Op de Bloemstraat ging de bestuurder onderuit. Voordat de politieman hem kon aanspreken, was de bestuurder, een 19-jarige inwoner van Sneek, reed weer op zijn bromfiets gesprongen en ging er vervolgens weer vandoor. Zonder snelheid te minderen reed hij vervolgens de kruising Parkstraat Dr. Boumaweg op, alwaar hij werd geschept door een personenauto, die bestuurd werd door een 20-jarige inwoner van Bolsward. De bestuurder van de personenauto had op dat moment groen licht. De bromfietsbestuurder werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De jongeman kon na behandeling weer naar huis. De bromfiets werd voor onderzoek overgebracht naar het bureau. De verdachte moet nog worden gehoord.

Leeuwarden: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.00 uur werd op de Oosterkade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 44-jarige inwoner van Aldtsjerk, reed op de Oosterkade zonder verlichting. Bij controle bleek dat de man had gedronken. Aan het bureau blies hij 930 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 11 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Boelenslaan: blikseminslag
Vrijdag omstreeks 03.00 uur sloeg tijdens het onweer de bliksem in een woning aan de Michielsreed. Door de blikseminslag was er grote schade ontstaan aan de inboedel. Kasten waren van de muur gerukt. De bewoonster, die niet gewond raakte, werd opgevangen door de buren. Na de blikseminslag bleken de woningen aan de Michielsreed geen stroom meer te hebben.

Ureterp: woningbrand door blikseminslag
Vrijdag omstreeks 02.15 uur sloeg de bliksem in een woning aan de Weidebuorren. Er ontstond brand en de gehele woning brandde uit. De bewoners, man 53 jaar en vrouw 52 jaar, raakten gewond. Zij liepen enkele snijwonden op en hadden rook binnengekregen. Beiden werden overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De brandweer Ureterp heeft het vuur geblust. In de directe omgeving van de blikseminslag viel de stroom uit. Door de brand werd de er naast gelegen woning ook beschadigd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272