Gemeente Heumen

03-08-2001

Regiodiek week 32

Minder verkeersslachtoffers

Het aantal geregistreerde verkeersslachtoffers in Gelderland is in 2000 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal doden ging van 164 naar 154, het aantal ziekenhuisopnamen van 1713 naar 1608 en het aantal lichtgewonden van 4305 naar 3929. Die cijfers waren voor Heumen: 8 ziekenhuisopnamen en 18 lichtgewonden. Er vielen geen doden. Het totaal aantal verkeersslachtoffers daalde daarmee ook voor Heumen van 34 (in 1999) naar 26 (in 2000). De daling in Heumen is overigens al een paar jaar gaande.
Volgens het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG), dat deze cijfers publiceert, is de verkeersonveiligheid echter nog te groot, zeker als bedacht wordt dat lang niet elk verkeersslachtoffer wordt geregistreerd.

De daling is niet constant en niet gelijk over de provincie verdeeld. Dat blijkt met name uit de meerjarige vergelijking die het ROVG maakte tussen de periodes 1986 tot en met 1990 (A) en 1996 tot en met 2000 (B). Voor heel Gelderland geldt in een vergelijking tussen die twee periodes een stijging van 2,2%.
In periode B was het aantal slachtoffers in Heumen 18,6 % lager dan in periode A, een score die de gemeente qua veiligheid de achtste plaats oplevert op de lijst van Gelderse gemeenten. Maar Nijmegen bijvoorbeeld registreerde in periode B 20% slachtoffers meer dan in periode A.

De belangrijkste ongevalsoorzaken zijn geen voorrang verlenen, onvoldoende beheersing van het voertuig en te weinig afstand houden. In 6% van de gevallen (in 2000) is alcohol in het spel, maar als alleen wordt gekeken naar doden en zwaar gewonden blijkt in 10% van de gevallen drank een rol te spelen.
Ongeveer 40 % van de verkeersslachtoffers is jonger dan 25 jaar. Er vielen ten opzichte van 1999 tenslotte aanmerkelijk minder slachtoffers onder bromfietsers. Volgens het ROVG is dat een gevolg van de maatregel om bromfietsers op de rijbaan te laten rijden.

Milieustraat komt eraan

Het is bijna zover. Op 1 september aanstaande wordt de milieustraat van de gemeente Heumen geopend, Vanaf die datum kunt u elke zaterdag uw grof vuil zelf wegbrengen.

de vervuiler betaalt.
Tot nu toe werd het grof vuil zes maal per jaar aan huis opgehaald. Nadeel van dit systeem was dat er geen scheiding van afvalsoorten mogelijk was. Dat maakte dit systeem erg duur en niet milieuvriendelijk. Bovendien sloot het niet aan bij het principe "de vervuiler betaalt" zoals dat al wordt toegepast bij de bruine vuilniszak.

milieustraat.
Een "milieustraat" is een serie afvalcontainers die naast elkaar staan opgesteld. Elke container is bedoeld voor één soort afval. Bij de poort van de milieustraat wordt een tarief berekend dat afhankelijk is van het soort afval en de hoeveelheid. De milieustraat is gevestigd aan de Ambachtsweg 10 in Malden en is elke zaterdag geopend (behalve op feestdagen) van 10.00 tot 15.00 uur.

ophalen.
Vanaf 1 september kunt u tegen betaling het grof vuil ook aan huis laten ophalen. Hiervoor moet u zich aanmelden door het insturen van een machtigingskaart. Het verschuldigde bedrag wordt automatisch van de bankrekening afgeschreven.

folder.
De tarieven voor het aanbieden van grof vuil bij de milieustraat en het aan huis laten ophalen staan in een folder die in augustus aan elk huishouden in Heumen wordt gestuurd. De folder bevat ook informatie over de precieze werking van het nieuwe systeem.

Financiële regelingen voor zelfstandig ondernemers

De Bbz-regeling
Deze kent zes groepen ondernemers waaronder de starter, de gevestigde, de arbeidsongeschikte en de stopper. Elke groep kent soms specifieke financiële problemen, waarvoor men een beroep kan doen op de Bbz-regeling voor een bedrijfskrediet (soms deels niet terug te betalen) of tijdelijke inkomensondersteuning (mits ondernemer of diens gezin onder het minimuminkomen geraakt).

Ioaz-regeling
Deze zgn. 'VUT voor zelfstandigen' kent twee groepen ondernemers: oudere (55+) of arbeidsongeschikte (25-80%). Zij beëindigen hun bedrijf of zelfstandig beroep, omdat de inkomsten hieruit onvoldoende worden of omdat het bedrijf niet voortgezet kan worden. Voor informatie kunt u bellen met Leo Eijkhout van de gemeente, doorkiesnummer 358 82 59. E-mailen kan ook: lgeijkhout@heumen.nl .

Afval

In de maanden juni, juli en augustus wordt de groene container elke week geleegd.
Op woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 augustus wordt alleen de groene container geleegd.

Oud papier
Op zaterdag 11 augustus staat van 10.00 uur tot 12.00 uur een papiercontainer bij de St. Jozefschool aan de Raadhuisstraat.

huisraad
Herbruikbaar huisraad kunt u thuis laten ophalen door Kringloopbedrijf Het GOED. Het GOED dat is gevestigd aan de Burchtstraat 110 te Nijmegen, zamelt in onze gemeente al het herbruikbare huisraad in, zoals meubilair, boeken en platen, potten en pannen, snuisterijen, schilderijen, kleding, gordijnen en schoenen. Het bedrijf haalt ook alle hele apparaten op, zoals wasmachines, televisies, radio's, computers, lampen, fornuizen, boilers en kachels (wit- en bruingoed). Goederen worden op afspraak binnen een week opgehaald. De goederen moeten, zonodig verpakt in dozen of zakken, op de begane grond staan. Voor een afspraak kunt u bellen met telefoonnummer (024) 645 69 04, of zelf bij de kringloopwinkel langsbrengen kan ook. De chauffeur bepaalt uiteindelijk of het huisraad dat u aanbiedt nog bruikbaar is.

kleding
Nog bruikbare kleding kunt u brengen naar de Schakel aan de Eendenpoelseweg 6b, geopend op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur. U kunt hier ook tweedehands kleding kopen. De opbrengst komt ten goede aan projecten in de derde wereld.

hulpsecretarie dicht

Tijdens de zomervakanties is de hulpsecretarie in Overasselt gesloten. Er is geen bezetting tussen 1 juli en 1 september.

Vergunningen

A. Aanvragen bouwvergunning
Bij B&W zijn de volgende aanvragen om bouwvergunning binnengekomen: bouw dakkapel achterdakvlak, Schoof 23
bouw dakkapel achterdakvlak, Schoof 21
bouw dakkapel achterdakvlak, Schoof 19
bouw nachtverblijf/berging, Schoonenburgseweg 35a uitbreiden woning, Gaffel 39
De bouwplannen kunnen tijdens de openstellingsuren van het gemeentehuis worden ingezien bij Bouw- en woningtoezicht. Het is mogelijk dat de aanvragers hun plan nog wijzigen.

B. Aanvragen kapvergunning
Er is een aanvrage binnen om een kapvergunning voor:
1 den, Heidezoom 7
Wie het niet met een eventuele verlening van de vergunning eens is kan daartegen bedenkingen indienen bij B&W tot uiterlijk 21 augustus.

C. Kapvergunning
Op 26 juli is de volgende kapvergunning verzonden:
2 berken en 3 esdoorns, Prinses Irenestraat 52 Voor de mogelijkheid bezwaar te maken, zie onder E.

D. Meldingen
Op 2 augustus hebben B&W naar aanleiding van een melding bericht verstuurd dat de bouw kan plaatsvinden:
M2001-025: tuinhuisje, Vosseneindseweg 46, vak 215 M2001-028: tuinhuisje, Gerst 30
Voor de mogelijkheid bezwaar te maken, zie onder E.

E. Bouwvergunningen
De volgende bouwvergunning is verleend:
Verzonden op 31 juli:
161/2001: bouw terreinafscheidingsmuur, Hoogstraat 6 Wie het niet eens is met een van de besluiten onder C, D of E kan daartegen een bezwaarschrift indienen bij B&W binnen zes weken nadat het betreffende besluit is verzonden.

Vrijstelling nieuwbouw nachtverblijf zomerponykamp/winterberging

Schoonenburgsestraat 35a/Rotsestraat 2b
Burgemeester en wethouders van Heumen ontvingen een aanvraag om bouwvergunning voor de nieuwbouw van een nachtverblijf zomerponykamp/winterberging op het perceel kadastraal bekend gemeente Overasselt, sectie D, nummer 343 plaatselijk bekend Schoonenburgsestraat 35a/Rotsestraat 2b Overasselt. Het bouwplan past niet binnen het ter plaatse geldende bestemmingsplan.

B&W willen niettemin medewerking verlenen door met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan.

Bedenkingen
De hierboven genoemde vrijstelling kan pas worden verleend nadat een ieder in de gelegenheid is gesteld bedenkingen in te dienen tegen het voornemen vrijstelling te verlenen. Dat kan schriftelijk of mondeling bij B&W van Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden vanaf donderdag 9 augustus 2001 tot en met woensdag 5 september 2001. Gedurende die periode liggen de bouwplannen dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur en op maandag bovendien van 17.00 tot 18.30 uur ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken in het gemeentehuis.

Malden, 7 augustus 2001