Carros

Saab's denktank voor de toekomst

Saab Advanced Concept Center

(03 augustus 2001)

Het Saab Advanced Concept Center in Tro11hattan is Saabs denktank voor de toekomst. Vormgevers, technici en marketeers spuien hier ideeen voor nieuwe ontwerpen. Dat levert bijzonder snel resultaat, zo blijkt. Want in zijn korte bestaan heeft het center al een aantal tastbare resultaten geleverd. Eén van hen is te zien in september als primeur op de internationale autoshow IAA in Frankfurt.

In het ruim twee jaar geleden geopende Saab Advanced Concept Center, kortweg SACC, is de blik tien jaar vooruit gericht. Welke eisen stellen toekomstige kopers aan hun auto en op welke manier gebruiken ze die? Dit vraagstuk staat centraal. Het is de bedoeling het ontwerpproces sneller te laten verlopen door designers, ingenieurs en marketingmensen vanaf het begin bij elkaar te brengen. Saab wil hiermee voorkomen dat deskundigen te sterk naar hun eigen vakgebied kijken en daarmee het eindresultaat uit het oog verliezen.

"In dit centrum hebben we de mogelijkheden en de kracht om snel te werken", vindt Joel Danielsson, manager van het SACC. "Dat kan omdat we de kennis en het vakmanschap voor het ontwikkelen van nieuwe modellen en technieken ook allemaal in eigen huis hebben. We zijn wat technologie aangaat, behoorlijk zelfvoorzienend. Die ervaringen en kennis moeten we benutten." Er zijn heel veel ideeën, maar de bedachte ontwerpen zijn nog niet allemaal productierijp.

Danielsson gaat verder: "Mensen die in de speciale atmosfeer van het SACC werken, raken heel snel met elkaar vertrouwd en op elkaar ingespeeld. We kijken in de toekomst. Of eigenlijk meer in onze klanten. Hoe die veranderen en hoe die hun auto's op de langere termijn zullen gaan gebruiken. Het is een manier van denken die bijzonder goed werkt." In september op de IAA in Frankfurt zal Saab met een in het oogspringende concept car komen. Ben model dat aangeeft hoe toekomstige Saab modellen worden vormgegeven.