International Data Corporation Benelux

Keywords: keywords

IDC PRESS RELEASE

IP-VPN en breedband houden Telecom markt op de been

Amsterdam, 3 augustus 2001 - De omzet van spraak telefonie, wat nog steeds de grootste inkomstenbron is voor de meeste telcos, blijft gestaag dalen. Nieuwe diensten moeten ervoor zorgen dat dit verlies gecompenseerd wordt. Onder deze nieuwe diensten vallen breedband internet toegang, interactieve tv en IP-VPNs. Dankzij deze nieuwe diensten verwacht IDC dat de hele markt zal groeien van 5,5 miljard euro naar 6,5 miljard euro in 2004.

Dit is een van de conclusies van een recent IDC rapport, dat een duidelijk beeld schetst van de situatie op de Nederlandse vaste telecom markt. Meer en meer telecom aanbieders gaan samen, wat ervoor zorgt dat de concurrentie toeneemt. De trends van het afgelopen jaar hebben zich verder doorgezet. Dé trend van dit jaar is de introductie van breedbanddiensten op grote schaal.

Lyone Peperkamp, research analyst bij IDC verwacht dat de inkomsten uit het national long distance verkeer met 12% verder zullen afnemen vanwege de concurrentie in de markt en de daardoor sterk dalende prijzen. De opbrengsten uit het lokale telefoonverkeer blijven vrijwel gelijk. De inkomsten zullen veranderen wanneer de telecom aanbieders ook voor het lokale telefoonverkeer flat rate zullen introduceren. "Opbrengsten uit internationale telefoongesprekken zullen langzaam afnemen omdat de dalende tarieven het toenemende verkeer zullen compenseren. Aanvullende diensten moeten dit verlies compenseren", aldus Peperkamp. De prijzen voor analoge lijnen zullen hetzelfde blijven of zelfs toenemen, de prijzen voor digitale lijnen zullen echter gaan dalen vanwege toenemende concurrentie en de verschuiving naar meer geavanceerde diensten.

Belangrijke ontwikkelingen die de data markt voortstuwen zijn onder andere de toenemende concurrentie/dalende prijzen, de toenemende behoefte aan snellere internet toegang en het toenemend gebruik van Internet/Extranet. KPN Telecom heeft de sterkste positie in de data markt en behoudt deze voorlopig ook. IDC verwacht dat de groei echter beperkt zal zijn in de data communicatie markt. De opbrengsten uit Managed Data Networked Services (MDNS) diensten bereikten in 2000 256 miljoen euro. 82% Hiervan waren opbrengsten uit nationale MDNS diensten. Groei in de markt voor MDNS diensten wordt gehinderd door het afnemende gebruik van X.25 diensten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

IDC Benelux
Lyone Peperkamp (Research Analyst)

+ 31 (0) 20 - 4089528

of

Margreet ten Hoope (PR Coordinator)

+ 31 (0) 20 - 4089533

Opbrengsten uit vaste telefonie diensten in Nederland 2000 (excl.spraak)

Opbrengsten uit vaste telefonie diensten in Nederland 2004 (excl.spraak))

Bron: IDC 2001

Algemene informatie over dit rapport
Het rapport "Fixed Telecommunication Services in the Netherlands 2000-2004" geeft een duidelijk overzicht van de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de Nederlandse Telecommunicatie markt. De toekomstverwachtingen tot 2004 worden behandelt en tevens biedt het rapport uitgebreide profielen van de belangrijkste telecom diensten aanbieders in Nederland. Het rapport "Fixed Telecommunication Services in the Netherlands 2000-2004 " is onderdeel van het Dutch Telecom programma. Dit rapport verkrijgbaar bij IDC Benelux.

Algemene informatie over IDC
IDC Benelux is de expert bij uitstek op het gebied van onderzoek en marketingadvies in de markt voor informatie- en communicatie technologie (ICT). Zij levert betrouwbare, high impact informatie en advies op het gebied van ebusiness, Internet en technologie wat organisaties kan helpen bij het maken van verantwoorde, zakelijke beslissingen. IDC Benelux heeft een uitgebreide ervaring op het gebied van wereldwijde marketing en trends en analyseert business strategieën, technologieën en leveranciers door gebruik te maken van betrouwbare marktgegevens. IDC Benelux is als enige in staat om lokaal onderzoek aan te bieden voor de belangrijkste nationale markten. IDC's marktinformatie biedt eindeloze mogelijkheden. Haar klanten bestaan uit 's werelds grootste ICT leveranciers, ICT organisaties, ebusiness bedrijven en de financiële wereld. Meer informatie is te vinden op http://www.idcresearch.nl

IDC is een dochteronderneming van IDG, 's werelds grootste organisatie op gebied van ICT media en onderzoek.

All product and company names may be trademarks or registered trademarks of their respective holders.

Copyright IDC, 2001. Unauthorized use is strictly forbidden.