Ingezonden persbericht


GVC Uitpoetser redactie - 5 augustus 2001

Dertig jaar damesvoetbal in Wageningen

Het was even schrikken toen in het najaar van 1970 een verslaggever van het Vrije Volk het bestuur van de Wageningse voetbalvereniging Go Ahead-Victoria Combination (G.V.C.) opbelde om te vragen of de vergadering over damesvoetbal die avond nog doorging.

Het GVC-bestuur had inderdaad, min of meer voor de grap, plannen voor damesvoetbal gelanceerd, het ontbrak echter nog aan geïnteresseerde dames. Omdat de journalist aandrong en langs wilde komen met een fotograaf besloot het bestuur ten einde raad snel enige meisjes te ronselen, zodat het in ieder geval op de foto wat leek.
De vergadering ging door en er werd besloten dat de damesvoetbalvereniging Zonder Aanleg Toch Sterk zou gaan heten. Er kwam een foto in de krant en een enthousiast verhaal. Daar kwamen zoveel reacties op dat er inderdaad een damesvoetbalvereniging van de grond kwam. Op koninginnedag 1971 werd onder zeer grote belangstelling de eerste wedstrijd gespeeld tegen DTS uit Ede. Toen de KNVB in juni 1971 het damesvoetbal officieel erkende, ging de Algemene Nederlandse Dames Voetbalbond op in de KNVB. ZATS moest toen aansluiting zoeken bij een 'herenvoetbalvereniging' om aan de KNVB-competitie deel te mogen nemen. Gezien de bemoeienis van GVC met de oprichting van ZATS, lag de keuze voor GVC voor de hand.
Het is inmiddels 30 jaar geleden dat Zonder Aanleg Toch Sterk opging in de Go Ahead -Victoria Combination. Op zaterdag 25 augustus aanstaande wordt dat gevierd met een jubileumtoernooi en barbecue voor oud-voetbalsters, -trainers en
-leid(st)ers op universitair sportcentrum De Bongerd. Aanmelden kan bij GVC, p/a Asterstraat 207 6708 DP Wageningen
Dertig jaar damesvoetbal in Wageningen is niet geruisloos voorbijgegaan. In de zeventiger jaren werden vele hoofdprijzen en ere-plaatsen opgeëist, onder andere een tweede en een derde plaats op het Nederlands Kampioenschap. Een aantal speelsters schopte het zelfs tot het Nederlands Elftal. Hoewel de dames tegenwoordig niet meer op dat hoge niveau actief zijn, is de gezelligheid gebleven. Ook in het seizoen 2001-2002 zal er met een team aan de competitie deelgenomen worden. Nieuwe speelsters zijn van harte welkom. De training wordt voor het zesde opeenvolgende jaar verzorgd door Marcel Wenneker.
In 2003 viert de Go Ahead - Victoria Combination haar 100-jarig bestaan. Go Ahead werd opgericht in 1886. Victoria splitste zich in 1892 af. Op 14 september 1903 fuseerden de clubs tot de Go Ahead - Victoria Combination. De club werd vijf keer tweede in de strijd om het Nederlands kampioenschap. In 1900, 1901 en 1902 verloor Victoria de finales tegen H.V.V. In 1911 en 1912 verloor G.V.C. van Sparta Rotterdam.
G.V.C. neemt in het seizoen 2001-2002 met vier herenteams en één damesteam deel aan de competitie.G.V.C. wordt gesponsord door Wageningen UR en Geelen Consultancy.

Noot voor de redactie (