Politiebericht Friesland: Friesland 5-08-2001
Politieberichten van 4/8 (13.00 uur) t/m 5/8 (13.00 uur)

Leeuwarden: doorrijden na aanrijding
Zaterdag omstreeks 12.45 uur reed een bromfietsbestuurder over de voormalig busbaan aan het Zaailand. Hij haalde een voor hem rijdende auto in en toen hij weer naar rechts moest in verband met tegemoetkomende verkeer, botste hij tegen een geparkeerde personenauto. De bromfietser kwam ten val. De personenauto, eigendom van een 30-jarige inwoonster van Goutum, liep lichte schade op. Nadat de bromfietser was opgestaan, pakte hij zijn spullen bij elkaar en reed zonder zijn identiteit bekend te maken, weg in de richting van de Doelesteeg. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: inbraak auto
Zaterdag tussen 12.15 en 13.30 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Doelestraat. Door verbreking van een portier kwam men in de auto. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 50-jarige inwoner van Emmeloord, heeft aangifte gedaan.

Workum: kitesurfer gewond
Zaterdag omstreeks 13.25 uur raakte een kitesurfer gewond op het strand. De man, een 36-jarige inwoner van Groningen, werd verrast door een sterke windvlaag, en kwam ongelukkig op het strand terecht. De man liep een gehavende neus op en had hier een daar wat blauwe plekken en schaafwonden. Hij werd ter plaatse door het ambulancepersoneel behandeld.

Appelscha: ongeval
Zaterdag omstreeks 15.00 uur werd het bruggetje bij de Smidsdraai bediend door een 9-jarige dochter van een familie uit Sneek, die samen met een familie uit Leeuwarden met de boot vakantie waren. Het echtpaar uit Leeuwarden wilde op de fiets over het bruggetje. Het meisje zag de man wel aankomen, doch zag de vrouw over het hoofd. Door de bedieningshandel werd de vrouw, leeftijd niet bekend, aan het hoofd geraakt. Zij raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Sneek: inbraak camper
Zaterdag tussen 14.00 en 16.30 uur werd ingebroken in een camper, die stond geparkeerd op de Kanaalstraat. Het rechter portierraam werd vernield. Uit de camper werd een tasje met daarin een Italiaans rijbewijs en 100 Duitse marken weggenomen. Een 44-jarige vrouw uit het Italiaanse Fidenza heeft aangifte gedaan.

Noardburgum: onder onvloed
Zaterdag omstreeks 18.40 uur werd op de Rijksstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 48-jarige inwoner van Menaldum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 515 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Ferwert: onder invloed
Zaterdag omstreeks 20.40 uur werd op de Hoofdstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 51-jarige inwoner van Ferwert, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 720 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 8 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: mishandeling
Zaterdag omstreeks 20.10 uur werd een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake mishandeling. Hij had kort daarvoor op de Groningerstraatweg zijn huisgenote/vriendin, een 28-jarige inwoonster van Leeuwarden, in elkaar geslagen. Hoe en waarover de ruzie is ontstaan, werd nog niet duidelijk. De politie werd door omwonenden gebeld. De verdachte is overgebracht naar het bureau en ingesloten. Het slachtoffer is ergens anders ondergebracht en moet nog worden gehoord.

Leeuwarden: aanrijding
Zaterdag omstreeks 22.45 uur reed een bestuurster van een personenauto over het Noordvliet. Zij kwam uit de richting centrum en reed in de richting Bleeklaan. Door nog onbekende oorzaak reed de bestuurster tegen een geparkeerd staande auto, eigendom van een 49-jarige inwoner van Leeuwarden, aan en kwam vervolgens tegen de daarachter staande auto, eigendom van een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden, tot stilstand. De veroorzaakster liet haar auto achter en maakte haar identiteit niet bekend. De personenauto werd in beslag genomen en overgebracht naar het bureau. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Sneek: onder invloed
Zondag omstreeks 00.30 uur reed een bestuurder van een personenauto over de Suupmarkt in de richting van de Gedempte Poortezijlen en vervolgens ging hij linksaf de Prins Hednrikkade op, daarbij het rode verkeerslicht negerend. Na een stopteken bracht hij zijn auto tot stilstand op de Kerkhoflaan. Het bleek dat de bestuurder, een 28-jarige inwoner van Zutphen, gedronken had. Aan het bureau blies de man 625 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens bleek dat de auto waarin de man reed niet verzekerd was. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Leeuwarden: fietsenhok in brand
Zondag omstreeks 01.00 uur kwam er een melding binnen dat een fietsenhok bij het bedrijf Compaz aan de Tadingastraat in brand stond. Ter plaatse bleek dat de brandweer het vuurtje reeds had geblust. Er kon niet verkomen worden dat het gehele fietshok werd vernield. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Zondag omstreeks 02.05 uur werd op de Verlengde Schrans een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Het rijbewijs van de man was ongeldig verklaard. De auto werd in beslag genomen. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Twijzelerheide: lastige man
Zondag omstreeks 01.30 uur werd de hulp van de politie ingeroepen bij een café aan de Bjirkewei. Een 29-jarige inwoner van Twijzelerheide had een ruitje van de deur vernield en wilde daarna het café niet verlaten. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De eigenaresse van het café een 32-jarige inwoonster van Twijzelerheide, heeft aangifte gedaan, De verdachte kreeg een proces-verbaal en na te zijn gehoord werd de man weer in vrijheid gesteld.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 02.55 uur werd op de Singel een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Surhuisterveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 940 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 12 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Appelscha: lastige man
Zondag omstreeks 03.10 uur werd de luifel van een loempiatent aan de Boerestreek naar beneden getrokken door een 24-jarige inwoner van Appelscha. Door de dienstdoende agent werd de jongeman gewaarschuwd dit niet te doen. Ondanks een aantal waarschuwingen bleef hij hiermee doorgaan. De jongeman werd toen vastgepakt en geprobeerd werd hem daar weg te halen. Hierop reageerde hij agressief en probeerde hij de agent te slaan. Hierop de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor werd de man weer in vrijheid gesteld.

Lemmer: bedreiging
Zondag omstreeks 02.55 uur kwam er een melding binnen dat bij een discotheek aan de Kortestreek een man met een mes liep te zwaaien. Voor de discotheek een behoorlijke menigte aangetroffen, waarbij diverse mensen een jongeman aanwezen als zijnde degene, die een mes zou hebben getrokken en daarmee zou hebben gedreigd. Deze jongeman, een 20-jarige inwoner van Emmeloord, werd aangehouden. Het mes werd niet aangetroffen. De verdachte werd na verhoor weer in vrijheid gesteld. Een 22-jarige inwoner van Lemmer en een 18-jarige inwoonster van Lemmer, waren bedreigd, doch hoe dit precies was gegaan, werd nog niet duidelijk. Verder bleek dat een 20-jarige inwoner van Emmeloord ook klappen had gekregen, waardoor hij gewond was geraakt aan zijn hoofd. Van de betrokken moet nog een verklaring worden opgenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 04.25 uur werd op de Willemskade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 690 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. De verdachte bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, daar dit was ingevorderd in verband met het feit dat hij reeds eerder was gepakt voor het rijden onder invloed. Zijn rijbewijs werd op 13 juni 2001 ongeldig verklaard.

Marrum; brandstichting
Zondag omstreeks 02.50 uur zag een 63-jarige inwoner van Marrum rook langs zijn ramen gaan. De man was daarop naar buiten gegaan en zag dat een rubbermat voor de zij-ingang van de pizzeria aan de Lange Herenweg in brand was gestoken. De brandweer werd gebeld en de man had ondertussen de mat voor de deur weggetrokken, waardoor erger werd voorkomen. De brandweer behoefde nagenoeg niet in actie te komen. De schade bleef beperkt tot een gesmolten rubbermat en een zwarte deur door roetaanslag.

Sneek: baldadigheid
Zondag omstreeks 03.30 uur zagen patrouilleerde agenten op de Jousterkade een grote stofwolk. Het bleek dat twee mannen bezig waren met het leegspuiten van een brandblusser op de aldaar aanwezige etalageruiten. Voordat de mannen goed en wel beseften wat er was gebeurd, waren zij reeds aangehouden. De mannen, een 21-jarige inwoner van Utrecht en een 17-jarige inwoner van Son, werden overgebracht naar het bureau. De brandblusser hadden zij meegenomen uit een auto. De verdachten kregen een bekeuring en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Oldeholtpade: onder invloed
Zondag omstreeks 05.05 uur werd op de Stellingenweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Tijnje, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau gelukte het niet een blaastets van de man af te nemen, vandaar dat een bloedproef werd genomen. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod voor 24 uren

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 04.25 uur reed een bestuurder van een personenauto over de Zuidkade zonder verlichting. De bestuurder kreeg op de Noordkade een stopteken, doch in plaats van te stoppen, reed de bestuurder door, waarbij de agent opzij moest stappen om niet overreden te worden. De achtervolging werd ingezet en op de Torenstraat werd weer een stopteken gegeven. Nadat de optische en geluidssignalen waren ontstoken, bracht de bestuurder uiteindelijk zijn auto tot stilstand. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Surhuisterveen, bleek gedronken te hebben. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau weigerde de man iedere medewerking. Hij kreeg een rijverbod voor 24 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Grou: inbraak juwelier
Zondag omstreeks 05.00 uur kwam er een melding binnen dat er werd ingebroken bij een juwelier aan de Gedempte Haven. Ter plaatse bleek dat men een ruit had vernield en dat de vitrine achter de vernielde ruit was leeg geroofd. Uit de vitrine werden gouden sieraden, horloges, armbanden en oorbellen weggenomen. De schade loopt in de duizenden guldens. Een 43-jarige inwoonster van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Surhuisterveen: inbrekers aangehouden
Zondag omstreeks 03.45 uur werd gepoogd in te breken bij een winkel aan de Dellen. Men had getracht de deur open te breken. Dit was niet gelukt. De winkelier, een 48-jarige inwoner van Surhuisterveen, heeft aangifte gedaan. De inbraak werd gezien door getuigen, die de politie waarschuwden. De verdachten reden weg in een personenauto. Deze werd even daarna rijdend in Surhuisterveen aangetroffen. De bestuurder en twee inzittenden werden aangehouden. In de auto werden inbrekerswerktuigen aangetroffen, die in beslag zijn genomen. De verdachten, een 27-jarige inwoner van Brussel, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden en een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, zijn overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272