TAKUMA SATO TERECHTE WINNAAR MARLBORO MASTERS
ZEER STERKE RACE MARCO DU PAU

De 24-jarige Japanse autocoureur Takuma Sato heeft op het Circuit Park Zandvoort de elfde uitgave van de Marlboro Masters of Formula 3 gewonnen. Sato startte de race vanaf de eerste startplek en gaf de leiding niet meer uit handen. Na 25 ronden kwam hij als eerste over de streep en werd daarmee de opvolger van onder andere David Coulthard en Jos Verstappen, die Formule
1-coureurs die in het begin van hun carrière ook de Marlboro Masters wonnen. De enige Nederlandse deelnemer, Marco du Pau, begon zijn weekend met wegliggingsproblemen en moest daardoor vanaf een tegenvallende 28ste plek van start gaan in het veld van 37 deelnemers. In de race vocht de 23-jarige Aalsmeerder van het Nederlandse Van Amersfoort Racing zich terug naar de veertiende positie. De Marlboro Masters werd dit weekend bezocht door 65 duizend toeschouwers.

Takuma Sato was voorafgaand aan het grootste autosportevenement van Nederland al de grote favoriet. De Japanner gaat met zijn Dallara-Honda aan de leiding van het Brits kampioenschap Formule 3 en is inmiddels testcoureur van het BAR Formule 1-team. Bij de start van de race wist hij zijn eerste positie te handhaven, al werd hij in de eerste bochten van de race stevig aangepakt door de concurrentie. Halverwege de eerste ronde had Sato zich echter al losgereden om in de loop van de race een maximale voorsprong van bijna elf seconden op te bouwen. Aan het eind van de race deed de coureur van het Engelse Carlin Motorsport het wat rustiger aan. Aan de finish had hij nog tien seconden over op de Duitser André Lotterer, die ook een testcontract heeft bij een Formule 1-team, Jaguar Racing. De Brit Anthony Davidson, ook testrijder bij BAR, werd derde. Hij zal waarschijnlijk later dit jaar zijn Formule 1-testdebuut maken.

Sato was na afloop uiteraard dolgelukkig. Hij won niet alleen de belangrijkste Formule 3-race van het jaar, maar schonk Japan ook de eerste overwinning in een groot internationaal autosportevenement. En dat ook nog eens op de verjaardag van Soichiro Honda, de grondlegger van het Honda-concern die twee jaar geleden overleed. Sato wordt fors gesteund door Honda. "Toen ik dat besefte, was dat een emotioneel moment", aldus de kleine Japanner. "Ik ben erg blij met mijn overwinning. Mijn start was niet zo goed. De eerste bochten was het erg spannend, later kon ik een gat slaan. Mijn banden waren erg goed. Zij maakten het mogelijk dat ik de hele race constante rondetijden kon rijden en hier op Zandvoort een belangrijke stap kon zetten voor het vervolg van mijn carrière." Sato reed ook de snelste raceronde met 1:35.240 (gemiddeld 161.326 km/u) en verbeterde daarmee het ronderecord.

De als tweede gefinishte en pas negentienjarige Duitser André Lotterer was op zijn beurt zeer tevreden. Lotterer startte de race als vijfde, maar lag in de eerste bocht al op de derde plek. "Mijn start was briljant! Ik haalde iedereen in behalve Takuma. In het begin van de race probeerde ik zo voorzichtig mogelijk met mijn auto en de banden om te gaan. Later moest ik mij verdedigen tegen de aanvallen van Anthony Davidson. Hij was erg sterk bij het aanremmen voor de bochten, maar mijn auto was sneller op het rechte stuk."

Dat werd door Marlboro Masters-debutant Anthony Davidson beaamd. "Ik heb het drie keer geprobeerd, maar kwam André niet voorbij", vertelde de teamgenoot van racewinnaar Sato. "Ik was blij dat ik zo¹n goede start had. Dat is dit jaar mijn slechtste punt. De eerste ronden waren zeer chaotisch. Ik weet niet meer wat er allemaal gebeurde maar overal vlogen auto¹s van de baan. Ik wist het gat met Lotterer te verkleinen maar kon er niet langs. Toch ben ik tevreden. Om als tiende te starten en als derde te finishen in een zo sterk evenement als dit is niet slecht."

De Nederlander Marco du Pau kon na afloop ook lachen. Hij werd aan het begin van het weekend sterk teruggeworpen door wegliggingsproblemen, en moest de race als 28e beginnen. Hij maakte een OEJos Verstappen-achtige¹ start door na de eerste ronde als zeventiende door te komen. Uiteindelijk eindigde hij als veertiende. "Dat voelt als een overwinning. Als ik vrijdag niet zoveel problemen had gehad was ik bij de eerste tien gestart. Dat weet ik zeker. Nu was dit het hoogst haalbare. Ik had een superstart. Ik was gelijk een aantal coureurs voorbij en kon er in de eerste ronde nog een paar inhalen. Vanaf dat moment werd het vrijwel onmogelijk anderen in te halen. Toch ben ik tevreden. Van 28 naar veertien!"

De Marlboro Masters werd gedomineerd door coureurs die uitkomen in het Brits kampioenschap. De eerste vier plaatsen waren voor coureurs die normaal racen in Engeland. Alle coureurs reden met een Dallara-auto. De eerste drie plaatsen waren voor rijders die een Honda-krachtbron gebruikten. Dankzij de overwinning van Takuma Sato en de zevende plek van Toshihiro Kaneisho won Japan de OENations Cup¹. Van de 37 gestarte coureurs kwamen er dertig aan de finish.