Leiden, 5 augustus 2001

WEGLIGGINGSPROBLEMEN KOSTEN HO-PIN TUNG EREPLAATS

KNAF Talent First-winnaar Ho-Pin Tung heeft zijn mooie derde startpositie niet kunnen verzilveren tijdens de zesde race van de Landis Formule Ford. Voor tienduizenden toeschouwers hield Ho-Pin tijdens de Marlboro Masters lange tijd zicht op een podiumplaats, in de laatste twee ronden viel hij met wegliggingsproblemen alsnog terug naar de zevende plaats.

De enige tijdtraining werd al op vrijdag verreden. KNAF Talent First-winnaar Ho-Pin Tung was de hele training in de voorste gelederen te vinden, hij kwalificeerde zich uiteindelijk als derde in het 35 auto's tellende, zeer competitieve veld. Dit is zijn beste trainingsprestatie tot nu toe. "Sinds ik mijn VWO-diploma op zak heb kan ik mij volledig op de autosport concentreren", antwoordde Ho-Pin op de vraag hoe hij deze progressie verklaarde. "Daarnaast heb ik vorige week met mijn team Van Amersfoort Racing twee dagen intensief en vruchtbaar getest. Ik heb mij onder andere op het kwalificeren geconcentreerd, dus op het rijden van één snelle ronde. Dat was tot nu toe niet mijn sterkste punt. We hebben hard gewerkt, ik ben voor mezelf en voor het team blij dat we daar nu het resultaat van zien."

Bij de start moest Ho-Pin Tung zijn meerdere erkennen in Arie Luyendijk jr. In de beginfase van de race was de KNAF Talent First-winnaar in een hevig gevecht gewikkeld met de zoon van de tweevoudig Indy-winnaar. Ho-Pin plaatste onder meer een fraaie aanval in de Tarzanbocht, waarbij hij Luyendijk buitenom bijna wist te verschalken. De jonge coureur wist zijn vierde positie vervolgens lang vast te houden. In het tweede deel van de race kwam de safety car in de baan vanwege enkele ongevallen. Voor Ho-Pin Tung betekende dit dat hij zijn achterstand op de top drie in één keer teniet kon doen, maar ook dat zijn achtervolgers de aansluiting met de oranje-witte Mygale vonden. Toen de safety car de race weer vrijgaf, viel Ho-Pin in de laatste twee ronden terug naar de zevende plaats. "Tijdens mijn strijd met Arie junior heb ik achteraf gezien teveel van mijn banden gevergd. Dat moest ik in de laatste ronden bekopen met veel onderstuur. Daarbij werd ik in de slotfase van de race van achteren aangereden, met als gevolgd een kromme draagarm. Alles bij elkaar kijk ik overwegend positief terug op dit weekeinde. Afgezien van de laatste twee ronden heb ik het hele weekeinde in de kop van het veld meegestreden", aldus Ho-Pin.

Uitslag Landis Formule Ford: 1. Stefan de Groot, 12 ronden in 25:53.550; 2. Tristan te Pas, op 0,112; 3. Arie Luyendijk jr, op 2,676, 7. Ho-Pin Tung, op 6,743. Stand Benelux-kampioenschap na zes races: 1. Stefan de Groot 86, 2. Jaap van Lagen 72, 3. Tristan te Pas 67; 9. Ho-Pin Tung 20. Stand Nederlands kampioenschap na vijf races: 1. Stefan de Groot 86; 2. Tristan te Pas 72, 3. Ferdinand Kool 70, 7. Ho-Pin Tung 42.



Noot voor de redactie,