Provincie Noord-Holland


Week 31

Afwijzing hoger beroep tegen milieuvergunning baggerdepot Zaandam

Week 30

Zweminrichtingen waarderen initiatief van de provincie Criteria PRUP ook van toepassing op Rijksmonumenten.

Week 29

Nieuwe doorgaande vaar- en schaatsroute in West-Friesland eind van dit jaar klaar.
Stede Broec ontvangt ISV-geld voor Princenhof in Bovenkarspel Provincie wil optimale veiligheid voor bezoekers van overdekte zweminrichtingen
Vijftien kandidaten voor Landsmeer



Persbericht, 6 augustus 2001

Afwijzing hoger beroep tegen milieuvergunning baggerdepot Zaandam De Raad van State heeft een verzoek tot voorlopige voorziening afgewezen. Deze was door E.L. Smit uit Zaandam in hoger beroep aangevraagd tegen de afgifte van een tijdelijke milieuvergunning door Gedeputeerde Staten aan de gemeente Zaanstad voor het inrichten van een baggerspeciedepot op de locatie De Poel in Zaandam.

Het depot is bedoeld voor het (onder water) storten van onderhoudsbaggerspecie, afkomstig van waterbodems van de Achterzaan in Zaanstad. De stortlocatie is een voormalige zandwinlocatie die in open verbinding staat met de Zaan en in de jaren zestig gedeeltelijk is volgestort met baggerspecie. De gemeente Zaanstad heeft een milieuvergunning aangevraagd voor het storten van zowel licht als zwaar verontreinigde baggerspecie. De vergunning voor de lichte verontreinigde bagger is verleend. De vergunning voor zwaar verontreinigde bagger (klasse 4) is geweigerd.

E.L. Smit heeft bezwaar tegen het afgeven van een milieuvergunning omdat dit in strijd zou zijn met rijks- en provinciaal beleid. Zo zouden volgens de bezwaarmaker alternatieven en isolatiemaatregelen moeten worden onderzocht. Daarnaast is deze van mening dat de reeds zwaar verontreinigde baggerspecie (klasse 4) op locatie De Poel niet mag worden afgedekt opdat toekomstige sanering mogelijk blijft.

De provincie heeft volgens de RvS aangetoond dat het toestaan van de stort van lichtverontreinigde bagger (klasse 3) zonder dat beheersmaatregelen zijn voorgeschreven, milieuhygiënisch verantwoord is. Dat betekent dat de Zaan wordt opgeschoond en verdiept. Daarnaast wordt de uitstroom van reeds aanwezige bagger uit De Poel, een zijarm van de Zaan, meer dan gehalveerd dankzij de afdekking ervan met de nieuw te storten bagger. Het huidige baggerbeleid is van toepassing op nieuwe omvangrijke situaties in een schone omgeving. Hiervan is in dit geval geen sprake. Print persbericht



2 augustus 2001

Zweminrichtingen waarderen initiatief van de provincie Van de 195 overdekte Noord-Hollandse zweminrichtingen hebben 27 zwembaden (op een totaal van 59) en 17 semi-openbare inrichtingen (op een totaal van 136) aangegeven hoe het met de veiligheid staat van het ophangsysteem van het plafond van hun zweminrichting.

Deze week zal de provincie de zwembaden die nog niet gereageerd hebben op haar verzoek aan te geven hoe het met de veiligheid staat van het plafond in hun zweminrichting, telefonisch benaderen voor een reactie. Hetzelfde gebeurt middels een brief met de semi-openbare inrichtingen die nog niet gereageerd hebben.

De provincie heeft geen wettelijke taak op dit gebied en is geheel afhankelijk van de goodwill van de zweminrichtingen of ze gehoor geven aan het verzoek van de provincie. De zweminrichtingen die reageerden waarderen het initiatief van de provincie, omdat ze bekend willen staan als een veilig bad voor bezoekers.

Naar aanleiding van het ingestorte plafond van een zwembad in Steenwijk heeft de provincie de Noord-Hollandse zweminrichtingen gevraagd haar te berichten hoe het met de veiligheid van hun plafonds staat.

Inlichtingen: Kirsten Boelen, bureau Toezicht Water Bodem Groen en Metingen, tel. (023) 514 37 02.
Print persbericht

Inventarisatie



Persbericht, 30 juli 2001

Criteria PRUP ook van toepassing op Rijksmonumenten.

De criteria die gelden bij de subsidiëring van restauratie van provinciale monumenten in verband met een consistent monumentenbeleid zullen tevens gehanteerd worden bij de restauratie van rijksmonumenten in het kader van het PRUP (Provinciaal Restauratie Uitvoerings Programma).

In februari 2001 hebben Provinciale Staten (PS) de Provinciale Cultuurnota Noord-Holland 2001-2004 vastgesteld. Daarin wordt het voornemen geuit een consistent monumenten-beleid te voeren ongeacht het feit of er rijks-of provinciale monumenten in het geding zijn. De criteria die worden gehanteerd bij de subsidiëring van restauratie van provinciale monumenten zullen nu ook toegepast worden bij de restauratie van rijksmonumenten in het kader van het PRUP. Deze criteria zijn de technische urgentie en de betekenis van het monument voor de beschermde structuur waarin het zich bevindt.

Het criterium uitvoeringsgereedheid wordt niet meer gehanteerd, maar voortaan vóórondersteld. Bij de Stichting Nationaal Restauratiefonds kan de eigenaar eventueel terecht voor een voorfinanciering tegen minimale rentekosten. Indien binnen twee jaar na plaatsing op het PRUP nog niet met de werkzaamheden is begonnen, vervalt de plaatsing van het object op het PRUP.

Met de restauratie van orgels zal in verband met het specifieke karakter daarvan anders omgegaan worden. Hier wordt alleen het criterium technische urgentie gehanteerd. Bij het bepalen daarvan laat de provincie zich adviseren door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Tot nu toe werd jaarlijks één orgel op het PRUP opgenomen. Voorgesteld is nu dit aantal uit te breiden tot maximaal twee.
Print persbericht



Persbericht, 26 juli 20001

Nieuwe doorgaande vaar- en schaatsroute in West-Friesland eind van dit jaar klaar.
Opnieuw komt de provincie Noord-Holland met geld over de brug om de vaarroutes in West-Friesland Oost te vervolmaken. Zij stelt een bedrag van ruim zeven ton beschikbaar om de obstakels voor doorgaande vaarroutes op te heffen en wel op een dusdanige manier dat deze route ook in de winter aantrekkelijk is voor schaatsers.

Mede door de bijdrage van de provincie kan nu gestart worden met het vervangen van bruggen en duikers die lager zijn dan 1 meter. Ze komen op een minimale doorgang van 1,25 meter. Dat betekent dat alle kano's, kleine (motor)boten en polderschuiten er door kunnen en schaatsers straks ook makkelijk het uitgezette routetracé tussen Medemblik, Opperdoes, Wervershoof, Oostwoud en Twisk kunnen volgen. Het aantrekkelijke is dat bovengenoemde route aansluit op de reeds bestaande van de Weelen, Stede Broec en Enkhuizen.

Naast het verbeteren van de doorvaarbaarheid van de route, gaat er ook geld naar vijf nieuwe aanlegsteigers en twee inlaatplekken voor boten. Bovendien wordt de oever over een lengte van 750 meter versterkt met natuurvriendelijke aanplant.

De totale kosten van bovengenoemde werkzaamheden bedragen fl
1.444.500 .-
De provincie betaalt de helft, de rest komt van de betrokken gemeenten, het Waterschap Westfriesland en de WLTO. Bovengenoemde projecten zijn voorbereid door de werkgroep vaarroutes waarin het projectbureau Landschapsplan West- Friesland en Staatsbosbeheer deelnemen.

Dat de provincie meedenkt en meebetaalt aan de ontwikkeling van het Landschapsplan West-Friesland heeft alles te maken met haar streven het landelijk gebied van Noorder-Koggenland, Medemblik, Wervershoof, Stede Broec en Enkhuizen een economische impuls te geven. Dat is mogelijk door de recreatieve aantrekkelijkheid van deze regio te versterken. Eerder investeerde de provincie al ruim een ton in het project vaarroutes West-Friesland Oost.

Gedeputeerde Aranka Goijert ( Openluchtrecreatie) ondertekende in 2000 samen met vakgecommiteerde Karel Loohuis (SamenwerkingsOrgaan Westfriesland) een intentieverklaring voor de realisatie van het Landschapsplan West-Friesland. In juni jl. konden zij de eerste deelprojecten van de vaarroute openen. Als alles meezit is het tweede gedeelte eind van dit jaar klaar.
Print persbericht



Dinsdag, 24 juli 2001

Stede Broec ontvangt ISV-geld voor Princenhof in Bovenkarspel Gedeputeerde Staten hebben besloten om in het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) een bedrag van fl. 928.765,-- toe te kennen aan de gemeente Stede Broec voor het project Princenhof in Bovenkarspel.

Uit de aanvraag van de gemeente Stede Broec blijkt dat het gaat om een integraal en breed opgezet project met als doel Princenhof ook in de toekomst een wijk te laten blijven waar het goed wonen is in een aantrekkelijke groene en veilige omgeving. Het project omvat onder andere: verbetering toezicht openbare ruimte, professionalisering buurthuis Princensluis, politiekeurmerk veilig wonen, terugbrengen huuraandeel door verkoop huurwoningen, verbeteren sociale controle door herinrichting leefomgeving, meer differentiatie en huisvestingsmogelijkheden en verbeteren aanzicht woningen, verbeteren verkeersveiligheid.

Stede Broec is één van de 47 ISV-notitiegemeenten die op basis van hun door de provincie beoordeelde en goedgekeurde notities aanvragen kunnen doen voor concrete projecten op het gebied van stedelijke vernieuwing. Een notitiegemeente is een gemeente met een relatief kleine stedelijke vernieuwingsopgave. De Statencommissie Ruimtelijke Ordening en Bestuur brengt op 20 september 2001 in het kader van ISV een werkbezoek aan Stede Broec.

Informatie: Gemeente Stede Broec, Frans Kemerink, tel. (0228) 510 101
Print persbericht



Donderdag 19 juli 2001

Provincie wil optimale veiligheid voor bezoekers van overdekte zweminrichtingen
Uit voorzorg heeft de provincie alle 195 overdekte Noord-Hollandse zweminrichtingen gevraagd haar binnen 10 dagen te berichten of het plafond van hun zweminrichting van hetzelfde materiaal is gemaakt als dat van het ingestorte plafond van een zwembad in Steenwijk. Als dit het geval is, dan dienen de eigenaren binnen deze termijn kenbaar te maken welke maatregelen zij hebben getroffen om instorting te voorkomen.

Het architectenbureau van het zwembad in Steenwijk heeft de provincie meegedeeld dat zij ook in onze provincie betrokken is geweest bij de bouw van tien zwemgelegenheden. De provincie heeft deze baden direct benaderd. Bij twee ervan, te weten het Boerhaavebad in Haarlem en Zwembad "De Slag" in Zaandam, zijn gebreken aan het ophangmechanisme van het plafond geconstateerd en onmiddellijk maatregelen getroffen.
Reden voor de provincie om ook de andere zwemgelegenheden aan te schrijven.

Uit onderzoek van TNO is gebleken dat het ongeluk in Steenwijk veroorzaakt is door corrosie aan de roestvast stalen ophangstangen. Voor technisch onderzoek kunnen de zweminrichtingen contact opnemen met TNO Bouw.

Inlichtingen: Kirsten Boelen, bureau Toezicht Water Bodem Groen en Metingen, tel. (023) 514 37 02, e-mail boelenk@noord-holland.nl

Print persbericht



Maandag 16 juli 2001

Vijftien kandidaten voor Landsmeer
Naar het ambt van burgemeester in de gemeente Lansmeer hebben 15 personen gesolliciteerd. Onder deze kandidaten bevinden zich 3 vrouwen. Dit heeft de commissaris van de Koningin in Noord-Holland, prof. dr. J.A. van Kemenade, de raad van de gemeente meegedeeld.

Van de kandidaten combineren 11 personen een functie in het lokaal openbaar bestuur met een andere (hoofd) functie, 2 zijn elders in het openbaar bestuur werkzaam en 2 hebben een functie daarbuiten. Onderverdeeld naar politieke richting:
PvdA: 7
CDA: 2
D66: 2
VVD: 3
Plaatselijke politieke partij: 1

In de gemeente Landsmeer is een vacature ontstaan door het vertrek van burgemeester mr. B.B. Schneiders, nu burgemeester in Heemskerk. Sinds 1 juli jl. is de heer H. Groen waarnemend burgemeester van de gemeente Landsmeer.

> Inlichtingen bij Lai Yin Ho, tel. (023) 514 44 04, hol@noord-holland.nl

Print persbericht



Het archief van de Persberichten vindt U in de rubriek Provinciale Stukken (categorie: persberichten).