Gemeente Eindhoven

Geen gif bij onkruidbestrijding in Eindhoven

Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen komen giftige stoffen in het grondwater terecht of worden giftige stoffen afgevoerd naar sloten en rivieren. Dit heeft een nadelige invloed op ons milieu en uiteindelijk ook op de drinkwatervoorziening. Daarom wordt gif in Eindhoven al enkele jaren niet meer gebruikt bij de bestrijding van ongewenste kruidengroei: het onkruid op verhardingen wordt geborsteld en gebrand, in de plantsoenen wordt geschoffeld.

Het te lijf gaan van onkruid met chemische bestrijdingsmiddelen is sinds 1997 taboe in Eindhoven. In plaats van gif te gebruiken wordt het onkruid op pleinen, paden en stoepen weggebrand en -geborsteld. Dit betekent onder meer dat ongewenste kruidengroei pas bestreden kan worden als het er al staat, met als gevolg dat je dus bijna altijd wel onkruid op straat ziet. 72 procent van de Eindhovenaren vindt dat de gemeente door moet gaan met dit milieuvriendelijk onkruid bestrijden. Het aanwezige onkruid op het trottoir en de straat wordt echter ook vaak als storend ervaren (bron: inwonersenquête 2000). Daarom worden er op korte en lange termijn aanvullende maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat de openbare ruimte er beter verzorgd uit gaat zien.

Borstelen en branden
Onkruid borstelen gaat vrij snel en wordt vooral toegepast bij dichte onkruidbegroeiïng. Ronddraaiende harde borstels verwijderen het onkruid tot op de wortel. Achter de borstelmachine komt een veegmachine die het onkruid direct opveegt.
Bij branden sterft het onkruid tot en met de wortel af. Bij deze methode rijdt de machine langzaam over wegen en stoepen. De eerste dagen ziet u niets bijzonders, maar dan sterft de plant langzaam af en zal verder 'verteren'. U helpt de gemeente als u bij de uitvoering van deze werkzaamheden in uw straat uw auto even aan de kant zet.

Veranderd straatbeeld
Door deze alternatieve bestrijdingsmiddelen te gebruiken, zoals borstelen en branden, wordt in hoofdzaak het zichtbare gedeelte van het onkruid verwijderd. Chemische bestrijdingsmiddelen daarentegen verdelgen ook de wortel. Bij het gebruik van alternatieven kan het onkruid dus weer sneller de kop opsteken, waardoor er altijd iets meer groen zichtbaar is op stoepen, straten en pleinen dan voorheen bij de methode met gif. Wij vragen uw begrip als er eens wat onkruid staat. Uiteindelijk is deze manier van bestrijden beter voor de natuur en voor ons zelf!

Extra maatregelen
De gemeente probeert de onderhoudsfrequenties af te stemmen op groeiomstandigheden van het onkruid. Waar veel onkruid groeit zal dit vaker bestreden worden. Daarnaast zal dit jaar op de Veldmaarschalk Montgomerylaan een proef starten met het dichten van voegen in de bestrating van kruispunten, waardoor onkruid geen kans meer krijgt. Afhankelijk van de resultaten van deze proef zullen vanaf volgend jaar ook andere bestaande verkeersgeleiders en kruispunten behandeld en eventueel heringericht worden waardoor, op deze vaak moeilijk bereikbare plekken, het onkruid wegblijft.

Draag zelf ook uw steentje bij
De gemeente Eindhoven geeft het goede voorbeeld door in de hele gemeente en dus ook in uw wijk geen gif meer te gebruiken. Misschien gebruikt u nog wel eens onkruidbestrijdingsmiddelen op de oprit, op het terras of op de paden in uw tuin. Wanneer ook u stopt met het gebruik van chemische middelen helpt u er ook aan mee uw wijk gifvrij te maken. Dat is wel zo'n prettig idee en het is beter voor het milieu.
De gemeente stelt het erg op prijs als u zelf uw eigen stoep schoon krabt en het onkruid uitplukt op de voor de machines moeilijk te bereiken plekken zoals langs muurtjes en rondom palen. Heeft u vragen of opmerkingen over het groenonderhoud in uw wijk? Dan kunt u hierover altijd contact opnemen met uw Stadsdeelkantoor.