Carros

Frans Verschuur zegeviert op de Marlboro Masters

(08 augustus 2001)

Frans Verschuur heeft voor ruim 45.000 toeschouwers, die naar de Marlboro Masters in Zandvoort waren gekomen, een kunkende overwinning in het Dutch Touring Car Championship behaald. De coureurmanager van het Libertel-Vodafone Renault Dealerteam leverde een fraai duel met Phil Bastiaans en Tom Coronel, dat voor beide laatsten in tranen eindigde. Daardoor kon Donald Molenaar alsnog de derde plaats op het erepodium pakken.

De aanloop naar het jaarlijkse hoogtepunt van het Nederlandse autosportseizoen verliep voor het Renault Dealerteam geheel volgens plan. Doordat Donald Molenaar in Assen had gewonnen moest hij met het maximale handicapgewicht van 98 kilo rijden zodat een topklassering er voor hem op voorhand al niet in zat. Hij klasseerde zich als zesde op de startgrid, naast de al even volbepakte BMW van lijstaanvoerder Sandor van Es. Frans Verschuur daarentegen hoefde slechts dertig kilo mee te torsen en honoreerde dat met een startplaats op de eerste rij naast trainingssnelste Tom Coronel. Geheel volgens verwachting nam Coronel meteen de kop, met Verschuur, Phil Bastiaans en Cor Euser op het vinkentouw. De eerste actie kwam van Donald Molenaar, die Sandor van Es soepel naar de zesde plaats verwees. Vervolgens was het de beurt aan Phil Bastiaans, die van Frans Verschuur even de ruimte kreeg en meteen Coronel aanviel. Met Verschuur in zijn kielzog verschalkte de Van Marwijk coureur de leider en Verschuur volgde meteen.

De opzet was dat Bastiaans weg zou open en Verschuur tegelijkertijd Coronel in bedwang zou houden. Even leek het plan te slagen maar Bastiaans kon geen afstand scheppen. Daarop was het weer de beurt aan Coronel, die Verschuur terug pakte en de aanval op Bastiaans inzette. Daarbij drukte de BMW Bastiaans' Renault CIo helemaal naast de baan waarop de onvermijdelijke botsing volgde en Coronel met een viervoudige koprol uit de race lag, evenals Bastiaans. De safety-car moest de baan op en het veld, met Verschuur op kop, werd opgevangen. Zo lang duurde het opruimen van de puinhopen dat de dertien ronden achter de veiligheidswagen werden afgevlagd. Verschuur dus winnaar, gevolgd door Cor Euser en Donald Molenaar. "Nadat ik hier ooit een Europese Renault Clio race heb gewonnen is dit toch we weer een prachtig moment. Alles liep volgens plan en ik had nog heel veel reserves over om ook Cor Euser achter me te kunnen houden.

Maar dat was dus niet meer nodig", lachte de winnaar breeduit terwijl hij zijn teamgenoot Molenaar in het tussenklassement is gepasseerd. Ook Gaby Uljee reed een prima race, die zij als zevende was gestart maar waarbij zij meteen vol in de gevechten belandde. De Alphense kreeg helaas de doorgewinterde Bert Ploeg er niet onder en finishte aldus als achtste.