Provincie Utrecht

Persbericht
997135200

Financiële positie ook in 2001 goed in orde
Utrechtse gemeenten financieel gezond

Ook dit jaar zijn de Utrechtse gemeenten 'financieel gezond' bevonden. Dit staat te lezen in de nota Begrotingspositie 2001 van de Utrechtse gemeenten, gemeenschappelijke regelingen en waterschappen, die Gedeputeerde Staten vandaag hebben vastgesteld. Jaarlijks brengt de provincie Utrecht deze nota uit, in haar rol als toezichthouder op de gemeentefinanciën

Provinciaal toezicht
De begrotingen voor 2001 waren in orde: structureel in evenwicht en reëel sluitend, en tijdig ingediend. Daarom hebben GS besloten op 31 van de 33 de Utrechtse gemeenten het repressieve (soepele) toezichtregime van toepassing te verklaren. De gemeente Houten, die gezien haar financiële positie aanvankelijk op preventief toezicht leek af te stevenen, heeft middels een beleidswijziging en voorgenomen maatregelen de koers verlegd naar een financieel gunstiger perspectief. Reden voor ons college om deze gemeente voor 2001 nog het voordeel van de twijfel te geven. De Bilt en Woerden staan onder preventief toezicht, vanwege het niet op tijd inleveren van hun begroting bij de provincie. Maar gezien de oorzaak, de hectiek van hun samenvoeging met Maartensdijk resp. Harmelen , heeft dit toezicht een terughoudende 'vorm op maat' gekregen.

Waterschappen en gemeenschappelijke regelingen De financiële positie van de drie Utrechtse waterschappen geeft geen aanleiding tot zorg. Van de 18 Utrechtse intergemeentelijke samenwerkingsverbanden worden er 6 onder preventief toezicht gesteld. In één geval gaf de financiële positie daarvoor aanleiding, bij de andere 5 was dit nodig omdat de rapportagetermijnen waren overschreden.

Weerstandsvermogen
Is de financiële positie van de Utrechtse gemeenten in het algemeen gezond te noemen, dat wil nog niet zeggen dat er onderling geen grote verschillen bestaan. Zo is het voor de financiële gezondheid zo belangrijke 'weerstandsvermogen' (uitgedrukt in een percentage van de jaarlijkse inkomsten) bij de hoogst scorende gemeente een bijna zeven keer zo hoge score als bij de laagst scorende. Van 2000 naar 2001 is sprake van een toename van 9%, hetgeen zonder meer een gezonde ontwikkeling is te noemen. Over de laatste vier jaar is sprake van een duidelijk opgaande lijn. Bij een viertal gemeenten is daarentegen sprake van een dalende trend in het weerstandsvermogen

Enkele cijfers

* De totale inkomsten van alle Utrechtse gemeenten tezamen zijn van 2000 naar 2001 gestegen met 6,84% naar FL. 5,8 miljard. In 2001 zijn deze inkomsten gemiddeld 5.165 gulden per inwoner.
* De opbrengsten van de belangrijkste drie gemeentelijke belastingen (OZB, reinigingsrechten en rioolrechten) zijn in 2001gestegen met 6 % en bedragen per inwoner gemiddeld 652 gulden. In de duurste gemeente in de provincie, Utrecht, is dat FL. 828,-. In de goedkoopste gemeente, Renswoude, is het FL. 416,- per inwoner. Een gemiddeld huishouden van 2,3 personen betaalt in Utrecht dus FL. 950,- meer dan in Renswoude.

* De gemiddelde tarieven van de reinigingsrechten zijn in 2001 trendmatig gestegen met 3,8 %; het tariefvoor een gemiddeld huishouden bedraagt 457 gulden. De gemiddelde tarieven van de rioolrechten zijn met 6,6 % gestegen; het tarief voor een gemiddeld huishouden is daarmee gekomen op FL. 196 ,-.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Evelien ten Bosch, 030 - 258 2493 of per e-mail: Evelien.ten.bosch@provincie-utrecht.nl .