Vlaamse Volksunie

DURANT, DUQUESNE EN VERWILGHEN MOETEN UITLEG GEVEN IN HET PARLEMENT (08/08/01)

Eens te meer blijkt hoe ongelukkig lang het parlementaire reces duurt. In de media wordt een discussie gevoerd over een brandend actueel thema. De regering kondigt maatregelen aan en is dus niet met vakantie, maar de Kamer kan niet de nodige kritische vragen stellen.

Kamerlid Geert Bourgeois dient niettemin een dringend interpellatieverzoek in. Aangenomen mag worden dat de kamervoorzitter zijn verantwoordelijkheid zal nemen zoals hij dat 2 jaar geleden deed met het interpellatieverzoek over de regeringscommissarissen, eveneens in volle vakantieperiode.

De ministers Durant, Duquesne en Verwilghen beweren dat er in 1999 veel meer dan 300 000 snelheidsovertredingen vastgesteld werden. Zij beweren dat vooral de lokale politie veel meer controles zou uitgevoerd hebben. Het moet een koud kunstje zijn om de desbetreffende cijfers van de politiejaarverslagen 1999 samen te tellen, zeker nu er een geïntegreerde politie is. In het informaticatijdperk moeten toch ook reeds de cijfers van 2000 beschikbaar zijn.

De minister van binnenlandse zaken wil ook het lokale beleid ter zake aansturen. De vraag rijst hoe hij dit op (korte) termijn zal realiseren. De lokale veiligheidsplannen moeten weliswaar goedgekeurd worden door de ministers van binnenlandse zaken en justitie, maar er is nog iets als de lokale autonomie. Bovendien is het tijdspad voor de lokale veiligheidsplannen zoals opgenomen in het nationale veiligheidsplan totaal onhaalbaar. Bij ons weten is er nog nergens een lokaal veiligheidsplan goedgekeurd. Veel meer dan het aanstellen van de korpschef en de organisatorische uitbouw, met soms een discussie over de naam van de zone, is er nog niet aan de orde geweest. Aangenomen mag worden dat de leden van de zonale politieraden hun inbreng zullen willen doen bij het lokale veiligheidsbeleid.

Tenslotte valt op dat nu plotseling voorrang gegeven wordt aan de administratieve afhandeling van verkeersboetes, opmerkelijk echter vooral m.b.t. het fout parkeren. De vraag rijst hoever een en ander staat meer dan 2 jaar na de goedkeuring van het regeerakkoord, waarin de administratieve verkeersboetes reeds tot een prioriteit uitgeroepen werden.

Het parlementaire controlerecht moet kunnen uitgeoefend worden. De bevolking moet weten of het om maatregelen met een hoog Slangen-gehalte gaat, dan wel of er op korte termijn een koerswending van het beleid zal gebeuren.

Auteur:
VU-Kamerfractie
Geert Bourgeois, VU-Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Geert Bourgeois
Telefoon: 051/30.26.08
Fax: 051/31.01.47
E-post: geert.bourgeois@volksunie.be