Gemeente Leiden

Gemeente Leiden gaat aantal kinderopvangplaatsen uitbreiden

De gemeente Leiden is van plan om de komende anderhalf jaar het aantal kinderopvangplaatsen met 600 uit te breiden. De gemeente gaat om deze uitbreiding te kunnen realiseren verschillende activiteiten ondernemen.

Allereerst zal de relatie met de Centrale Organisatie Kinderopvang Leiden (COKL) veranderen. Tot nu toe deed de gemeente vooral zaken met de COKL. Nieuwe locaties werden bijvoorbeeld aan de COKL gegund. Dit verandert na de komst van de nieuwe Wet Basisvoorziening Kinderopvang, die waarschijnlijk per 1 januari 2003 in werking treedt. Vanaf dat moment nemen alle aanbieders van kinderopvang dezelfde positie in. Vooruitlopend op de nieuwe wet is de gemeente nu al begonnen met een andere manier om beschikbare locaties te verdelen. Verschillende aanbieders kunnen nu intekenen op een locatie, waarna wordt beoordeeld welke aanbieder het best voldoet aan de criteria.

Verder zoekt de gemeente actief naar (tijdelijke) locaties voor kinderopvang. Beschikbare locaties worden door een werkgroep aan de hand van een checklist van criteria die van belang zijn bij de vestiging van een kinderopvangvoorziening, getoetst op geschiktheid. De gemeente wil opvangcentra die willen verbouwen of uitbreiden tijdelijke huisvesting kunnen aanbieden.
Andere activiteiten die nog gepland zijn om de uitbreiding van het aantal plaatsen te kunnen realiseren, zijn onder andere een stroomlijning van de procedures voor het starten van een kinderopvangvoorziening en het opzetten van een centrale plek waar vraag en aanbod van locaties voor kinderopvangvoorzieningen kunnen samenkomen

Met de uitbreiding van het aantal opvangplaatsen met 600 voor 2003 voldoet de gemeente ruimschoots aan haar verplichting volgens de tweede stimuleringsmaatregel kinderopvang.