Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 9-08-2001

Politieberichten district Rijn & Venen, 09.40 uur
Peuter verdronken

OUDEWATER Op woensdag 8 augustus is een peuter in een sloot verdronken.

Aan het eind van de middag was een bijna anderhalf jaar oude peuter op het terras naast zijn ouderlijk huis aan de Hogebrug aan het spelen. De tuin is middels een hekwerk afgesloten. Vermoedelijk is hij langs het hekwerk of er onderdoor gekropen. Naast het huis bevindt zich een smalle groenstrook die grenst aan een brede met kroos bedekte sloot.

Even na zes uur ging de elfjarige broer van de peuter kijken waar zijn broertje was, maar trof hem niet meer in de tuin aan. Toen hij bij de sloot ging kijken, zag hij zijn broertje in de sloot liggen en trok hem direct op de kant. De moeder nam het jongetje over en legde hem in de voortuin van de woning. Politiemensen troffen het jongetje met zijn ouders en broer daar aan. Direct begonnen de agenten met de reanimatie. Deze werd in de na enkele minuten gearriveerde ambulance voortgezet. In het ziekenhuis werd de peuter overgedragen aan de zorg van kinderartsen; zij constateerden even later dat hij was overleden.

Brandstichtingen opgelost

HARMELEN Politie en justitie houden een 36-jarige man uit Harmelen verantwoordelijk voor het stichten van branden in de boxen van flatwoningen, schuren annex bergingen in de Meerkoet en een opslagruimte in Spruit en Bosch.

De branden vonden plaats in de periode van januari 2001 tot juli 2001 en veroorzaakten bij de Harmelense bevolking een onveilig gevoel. Bij een aantal branden was er ook sprake van gevaar voor personen en goederen. De man, die toegaf de drie branden te hebben gesticht, wordt ook verdacht van openlijke geweldpleging en diverse vernielingen, onder meer aan het meubilair in het park langs de Noordergaard.

In eerste instantie leverden de onderzoeken geen verdachte(n) op. Maar het viel de wijkagenten op dat als er sprake was van een brandstichting, ook de mogelijke betrokkenheid van de 36-jarige man naar voren kwam. Bij nader onderzoek kwamen steeds meer aanwijzingen en informatie die wezen in de richting van de 36-jarige man. Op grond hiervan is hij afgelopen dinsdag 31 juli in zijn woning aangehouden.

Inmiddels is de 36-jarige man voorgeleid aan de officier van justitie en op last van de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De politie is bezig met het afronden van het onderzoek.

Jongens betasten meisjes

MAARSSEN Naar aanleiding van het onzedelijk betasten en lastig vallen van twee minderjarige meisjes uit Breukelen in het zwembad van het recreatiecentrum de Maarsseveense plassen afgelopen donderdag 26 juli, heeft de politie een onderzoek ingesteld.

Na nader onderzoek kwamen de namen van de vier verdachten naar voren. Het gaat om jongens van 13 en 15 jaar, afkomstig uit Utrecht. Na hun aanhouding en verhoor bleek uiteindelijk dat twee jongens van 13 en 15 jaar verantwoordelijk waren voor het onzedelijk betasten en lastig vallen van de meisjes. Van een van de meisjes werd bij het betasten ook haar badkleding uitgetrokken.

Van het onzedelijk betasten en lastig vallen werd melding gedaan bij de toezichthouders van het recreatiecentrum. Ook enkele getuigen, maar de politie vermoedt dat nog meer mensen het voorval hebben gezien, meldden zich bij de toezichthouders. Deze konden aangeven in welke groep de mogelijke verdachten gezocht moesten worden. Het gedrag van de groep in de afgelopen dagen was hen ook al opgevallen. Toen een aantal jongens van dezelfde groep een dag later na het lastig vallen van de meisjes opnieuw in het zwembad werden opgemerkt, seinden de toezichthouders de politie in en werd een onderzoek ingesteld.

Het onderzoek is nagenoeg afgerond. Een aantal jongens moet nog gehoord worden over mogelijke betrokkenheid. Inmiddels zijn de twee verdachten weer in vrijheid gesteld.Het opgemaakte proces verbaal zal naar justitie worden gezonden.

Winkeldiefstal

MIJDRECHT Op woensdag 8 augustus zijn een man en een vrouw betrapt op winkeldiefstal.

Rond twee uur zagen twee medewerkers van een winkel aan de Dorpsstraat dat een man en vrouw zich verdacht in hun winkel ophielden. Nadat het stel de winkel had verlaten, liepen de medewerkers achter hen aan. Iets verderop ging het stel een andere winkel binnen, waarna de voornoemde medewerkers hen aanspraken en verzochten of zij even in hun tas mochten kijken. Dit weigerden zij. Er ontstond een worsteling waarbij het stel nog hulp kreeg van een vrouw, die kennelijk bij hen hoorde. Eén van de medewerkers liep bij de worsteling lichte verwondingen aan zijn arm en gezicht op. Hij slaagde erin de goederen die het stel had weggenomen, twee parfumflesjes ter waarde van ongeveer f 140,-, uit hun tas te halen.

Het trio kon toch ontkomen. Zij stapten even verderop in een zwarte auto en reden met piepende banden weg. De politie stelt een nader onderzoek in.

Doe nuchter, rij alcoholvrij
LOENEN AAN DE VECHT / BREUKELEN In het kader van de campagne `Doe nuchter, rij alcoholvrij` heeft de politie in de nacht van woensdag 8 op donderdag 9 augustus twee alcoholcontroles uitgevoerd.

Tussen één en twee uur werd gecontroleerd op de Rijksstraatweg in Loenen aan de Vecht. 58 Bestuurders moesten een blaastest afleggen. Geen van hen had (teveel) gedronken.

Van half drie tot half vier werd een controle op de Rijksweg A2 westzijde in Breukelen uitgevoerd. Uit de blaasproeven bleek dat geen van de 17 gecontroleerde bestuurders (teveel) had gedronken.