Consumentenbond

Consumentenbond blij met verbod op landbouwgif

9 augustus 2001

Zestien bestrijdingsmiddelen mogen in de landbouw niet meer gebruikt worden. Dat heeft het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) bepaald. De Consumentenbond is blij met dit verbod, omdat bestrijdingsmiddelen in groente en fruit schadelijke gevolgen kunnen hebben.

In november 2000 publiceerden de Consumentenbond en de Stichting Natuur en Milieu een onderzoek, waaruit bleek dat 50.000 kinderen dagelijks teveel resten van bestrijdingsmiddelen binnen krijgen. Dat kan leiden tot hersenbeschadiging. De Consumentenbond eiste toen van de overheid en de supermarkten dat het gebruik van landbouwgif aan banden werd gelegd. Intussen raadde de Consumentenbond aan om biologische groente en fruit te eten, zolang er nog geen maatregelen zijn genomen.

De bestrijdingsmiddelen zijn verboden, omdat de aanvragen niet volledig waren, waardoor het CTB ze niet in behandeling kon nemen. Boerenorganisatie LTO-Nederland is boos over het besluit en roept fabrikanten op het dossier zo snel mogelijk volledig te maken. Het CTB kan de aanvragen dan opnieuw in behandeling nemen.