Korps: Limburg-Zuid, plaats: Heerlen 9-08-2001
Politiedistrict Heerlen
Politiebericht 14.04 uur

Heerlen

HEERLEN; AL DRIEHONDERD GEBIEDSONTZEGGINGEN DOOR POLITIEAANPAK DRUGSOVERLAST

Bij de bestrijding van de drugsoverlast in en rond het NS-station en de Heerlense binnenstad heeft de politie van de basiseenheid Heerlen-centrum vanaf mei van dit jaar ruim 300 gebiedsontzeggingen uitgereikt aan drugsverslaafden, -dealers en andere overlastveroorzakers.

Begin mei zijn politiemensen van de basiseenheid Heerlen-Centrum, in samenwerking met andere eenheden van het district Heerlen en in het bijzonder het daarvoor in het leven geroepen `Regenboogteam` vooruitlopend op de verdere ontwikkeling van het veel omvattend project ` Operatie Hartslag`, gestart met een stringentere aanpak van de overlast in en rond het NS-station en de binnenstad van Heerlen. `Operatie Hartslag` is er op gericht om de stationsomgeving en de binnenstad van Heerlen weer leefbaar te maken en beheersbaar te houden. De overlast bestaat onder andere uit het rondhangen, luidruchtig schreeuwen, het nuttigen van alcohol op de openbare weg, het urineren, het slaapen in groenvoorzieningen enz. Dagelijks houdt het Regenboogteam zich bezig met de intensievere bestrijding van de overlast. De politie wordt daarbij gesteund door de toezichthouders. Zij zijn als het ware `het extra oog en oor` voor de politie daar zij zeer veel van de overlast veroorzakende mensen kennen.

Gebiedsontzeggingen
Gebiedsontzeggingen die nauwkeurig geregistreerd worden, worden opgelegd aan iedereen die in het Heerlens centrum een zogenaamde overlastovertreding pleegt en tegen wie eerder al werd gevorderd het gebied te verlaten. Bij herhaling kunnen gebiedsontzeggingen oplopen van 2 maal 24 uur tot 14 maal 24 uur. In alle gevallen worden mensen aangehouden en wordt er proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast moet de burgemeester bevelen dat de overlastveroorzaker zich voor de opgelegde tijd niet in het gebied mag bevinden. De persoon in kwestie zal zich in ieder geval binnen drie maanden voor de kantonrechter moeten verantwoorden. Ten einde de continuïteit van de aanpak te waarborgen worden extra zittingen door de kantonrechter gehouden. Begin september zullen de eersten voor de kantonrechter dienen te verschijnen. Onder de personen die tot nu toe een gebiedsontzegging kregen opgelegd, waren er ruim 200 die bekeurd werden in verband met een overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Vijfentwintig werden opgepakt in verband met het dealen of in het bezit hebben van harddrugs. Ruim twintig mensen werden aangehouden in verband met winkeldiefstal. En een zelfde aantal werd in verband met een overtreding van het Algemeen Reglement Vervoer ( van de NS) aangehouden op perrons of in het stationsgebouw.

Een van de grootste problemen binnen de aanpak van de steeds terugkerende overlast is dat er te weinig zorg is voor de overlast veroorzakende verslaafden. In het kader van Óperatie Hartslag` wordt hieraan hard gewerkt. Binnen het project hebben gemeente, politie, Openbaar Ministerie, CAD, GGD, NS, Spoorwegpolitie en Hermes structureel overleg onder voorzitterschap van de Heerlense districtschef van Politie die de beleidsgroep onder leiding van burgemeester Sakkers rapporteert.

A.J.M. Boosten (Bureau Voorlichting & PR tel.: 045 - 4003050)