Gemeente Enschede

Coffeeshop Samara blijft dicht
Enschede, 9 augustus 2001

De president van de Almelose rechtbank heeft het verzoek van coffeeshop Samara afgewezen om de sluiting van een half jaar ongedaan te maken.
Op 9 juli 2000 heeft burgemeester Mans coffeeshop Samara aan de Noorderhagen 18 voor de duur van een half jaar gesloten omdat daar een meisje was toegelaten dat nog maar vijftien jaar bleek te zijn. Volgens de burgemeester had de eigenaar niet genoeg gedaan om vast te stellen of dat meisje wel meerderjarig was.
De Samara-eigenaar vroeg de president van de rechtbank die sluiting ongedaan te maken omdat het meisje een zeer goed vervalst identiteitsbewijs had laten zien. Hij vond daarom dat hem geen schuld trof.
De president van de rechtbank is echter van oordeel dat de burgemeester de sluiting terecht heeft opgelegd. In een eerder stadium had de eigenaar tegenover de politie verklaard dat zijn UV-lamp, waarmee vervalsingen kunnen worden opgespoord, al maanden kapot was. Pas tijdens de rechtbankzitting kwam de eigenaar plotseling met de mededeling dat hij voor de controle van het identiteitsbewijs van het meisje wél een UV-lamp had gebruikt.



naar boven