Na twintig jaar neemt het gebruik van de PC nog steeds toe, thuis en op het werk

Onderzoek door Gallup, in opdracht van Microsoft, wijst uit dat de PC behoort tot de belangrijkste technologie op het werk en thuis

Schiphol-Rijk, 9 augustus 2001 - Twintig jaar na de introductie door IBM, is de personal computer de belangrijkste technologie geworden op het werk en vergelijkbaar met de positie van de tv thuis, aldus een recent onderzoek van Gallup, uitgevoerd in opdacht van Microsoft. Volgens het Gallup-onderzoek is de impact van de PC op het werk diepgaander dan welke andere technologie dan ook. Thuis hebben de PC en de televisie dezelfde invloed: gelijke aantallen respondenten noemen de PC en de televisie als de belangrijkste technologie in hun huis. In het algemeen laat het onderzoek zien dat het PC-gebruik snel blijft groeien; zowel thuis als op het werk gebruiken mensen de PC om steeds meer dingen mee te doen.

Het onderzoek, dat door Gallup Organization eind juli j.l. werd uitgevoerd, betrof interviews met meer dan 1000 zakelijke en thuisgebruikers. Microsoft heeft het onderzoek laten uitvoeren ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de IBM PC. Om dit te vieren was er ook een diner in het Tech Museum of Innovation in San Jose, Californië, waar onder andere Bill Gates, Chairman en Chief Architect van Microsoft en Andy Grove, Chairman van Intel Corporation aan deelnamen.

"We zijn zeer fortuinlijk geweest dat we bij de geboorte van deze nieuwe industrie betrokken zijn geweest. We zijn trots op deze bijdrage en we staan nu graag even stil bij de twintig jaar ontwikkelingen die daarop volgden," aldus Andy Grove.

"Toen IBM in 1981 de markt betrad, kwam ook de erkenning van de PC. Hierdoor konden we onze droom realiseren: het creëren van grote hoeveelheden laag geprijsde software die de kracht van personal computing voor iedereen een realiteit maakt,"aldus Bill Gates. "Hoewel we nu in verbazing kunnen terugkijken en zien hoever we in twintig jaar zijn gekomen, ben ik nog meer opgetogen over wat de industrie in de komende twintig jaar kan bereiken."

"De resultaten van het onderzoek laten zien hoe belangrijk de PC is geworden in het leven van de mensen," zegt John Frederiksen, general director Windows XP van Microsoft. "Twintig jaar geleden zou niemand hebben kunnen voorspellen dat de PC nu zo'n prominente rol zou spelen. Maar we gaan door met het ontwikkelen van innovatieve technologieën die de PC voor iedereen nog bruikbaarder maken."

De PC wordt als cruciaal beschouwd voor thuis
Volgens het Gallup-onderzoek gebruiken mensen hun PC thuis gemiddeld 11 uur per week, meestal voor e-mail, het web, games en voor onderwijsdoeleinden. Bijna de helft van de respondenten gebruikt de PC om naar muziek te luisteren en in real-time via Internet te communiceren, met behulp van instant messaging of spraak. De meerderheid van de gebruikers geeft aan de PC thuis ook te gebruiken voor hun werk, waardoor zij meer vrijheid hebben om op verschillende locaties te kunnen werken.

Thuisgebruikers zijn het in sterke mate eens met de stelling dat PC's hen in staat stellen contact te onderhouden met vrienden en familie en helpt met leren en geïnformeerd te blijven, en het leven leuker maakt. Bovendien is 80 procent van de PC-gebruikers met kinderen het eens met de stelling dat de thuis-PC hun kinderen helpt met leren en dat het belangrijk is voor hun kinderen om al op jonge leeftijd computers te begrijpen. Driekwart van de respondenten stimuleert hun kinderen om thuis een computer te gebruiken.

De gemiddelde thuisgebruiker beschikt nu ongeveer vijf jaar over een computer. Twintig procent heeft al tien jaar of meer een thuis-PC en dertig procent beschikt thuis over meer dan één computer. De PC-penetratie neemt nog steeds toe - ongeveer twintig procent van de respondenten zegt de PC een jaar of minder te gebruiken. De meerderheid van de gebruikers vindt dat het belang van de PC de afgelopen twee jaar is toegenomen en zij verwachten hun computers in de toekomst voor nog meer dingen te gaan gebruiken.

De PC is de belangrijkste technologie op het werk
Op het werk is de invloed van de PC groter dan elke andere technologie, aldus het onderzoek. De meerderheid van de zakelijke PC-gebruikers, 58 procent, beschouwt de PC als het belangrijkste apparaat op het werk, terwijl 18 procent de telefoon noemt, 8 procent de mobiele telefoon en 4 procent de fax en het kopieerapparaat. Vooral ervaren PC-gebruikers vinden de computer belangrijker dan de andere apparaten op het werk. De gemiddelde werknemer gebruikt de PC 22 uur per week, met name voor e-mail, browsen op Internet en het toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Ongeveer 12 procent gebruikt een laptop als voornaamste werkcomputer.

De grote meerderheid van de zakelijke gebruikers is het eens met de stelling dat de PC hen helpt productiever te zijn. Het is een essentiële technologie voor de communicatie met collega's en zorgt voor meer flexibiliteit en controle over het werk. De PC maakt het ook mogelijk creatiever te zijn en is belangrijk voor de carrière.

Het belangrijkste is misschien dat de meerderheid van de zakelijke gebruikers vindt dat de computer helpt hun werk plezieriger te maken. De gemiddelde werknemer gebruikt de PC acht jaar. Bijna zes van de tien gebruikers geeft aan dat de computer de afgelopen twee jaar belangrijker is geworden in hun leven en vrijwel alle gebruikers voorspellen dat dit zo zal blijven, of dat de PC een nog prominentere rol zal gaan spelen.

Het rapport, alsmede andere informatie over het twintigjarig bestaan van de PC - waaronder een uitgebreide timeline - is te vinden op: www.microsoft.com/presspass/events/pc20/material.asp. Bijbehorend beeldmateriaal is te vinden op: www.microsoft.com/presspass/events/pc20/gallery.asp.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.