Bayer AG Benelux

Bayer neemt cholesterolverlager Lipobay/Baycol tijdelijk van de markt

Mijdrecht -Bayer stopt onmiddellijk wereldwijd - met uitzondering van Japan - met het op de markt brengen van de cholesterolverlager Lipobay/Baycol (werkzame stof Cerivastatin). De voorraden zoals thans nog aanwezig in de markt, zullen worden teruggehaald.

De reden voor deze vrijwillige maatregel houdt verband met toenemende meldingen van de bijwerking spierzwakte (Rhabdomyolyse). Deze bijwerking komt met name voor bij patiënten die gelijktijdig Lipobay/Baycol en Gemfibrozil hebben gebruikt. Dit ondanks een waarschuwing en een contra-indicatie zoals vermeld in de productinformatie. Dit heeft Bayer op 28 juni jl. in een brief aan alle voorschrijvers en afleveraars benadrukt. Lipobay/Baycol blijft wel op de Japanse markt, omdat Gemfibrozil in dit land niet verkrijgbaar is.

"Wij hebben deze maatregel getroffen in het belang van de veiligheid van de patiënt. In de komende maanden zullen wij onze onderzoeken voortzetten, om de ratio tussen baten en risico's van Cerivastatin te kunnen beoordelen", legt dr. David Ebsworth, hoofd van de divisie Farma van Bayer, uit. De mogelijkheid van het opnieuw op de markt brengen van het Lipobay/Baycol zal onderwerp van uitgebreid overleg tussen Bayer en de registratie-autoriteiten worden.

Bij de Nederlandse inspectie voor de Volksgezondheid zijn geen slachtoffers bekend als gevolg van de combinatietherapie Lipobay/Baycol en Gemfibrozil. "In Nederland wordt heel goed gelet op de wisselwerking tussen medicijnen", aldus Harm Moesker, medisch directeur van Bayer B.V. Het systeem waarbij apothekers precies registreren welke medicijnen worden voorgeschreven, werkt in Nederland goed."

Het resultaat van de divisie Health Care zal als gevolg van het van de markt nemen van de cholesterolverlager negatief worden beïnvloed. Mede in het licht van de aanhoudende wereldwijde zwakke conjunctuur, gaat Bayer ervan uit dat de winst in het lopende boekjaar aanzienlijk lager zal uitvallen dan verwacht.

Mijdrecht, 9 augustus 2001