Gemeente Velsen

Velsen, 17-07-2001

Zwaan terug op Zwanebloemplantsoen

De polyester speelzwaan aan het Zwanebloemplantsoen is weer terug! Aangepast aan de geldende veiligheidsnormen en trots op zijn nieuwe verenkleed, staat hij weer fier op zijn oude plek.

Vorige week is de speelzwaan, karakteristiek voor het Zwanebloemplantsoen, weer teruggeplaatst. De zwaan heeft sinds maart voor renovatie bij de fabrikant gestaan. De werkzaamheden hebben wat langer geduurd dan aanvankelijk de bedoeling was, maar het resultaat is fantastisch.
Het hekwerk rond de speelplek is verwijderd en de ondergrond is iets uitgebreid en voorzien van rubber tegels.
De kinderen uit de buurt hebben de zwaan gemist. Direct na plaatsing maakten al weer veel kinderen gebruik van het bijzondere speeltoestel.

De speelplek met de giraffekoppen is opgeheven. De situatie daar was verkeersgevaarlijk. De giraffekoppen zijn, gelijk met de zwaan, opgeknapt en verplaatst naar de speelplek aan de Zwanebloembocht. Ook daar is een nieuwe ondergrond aangebracht.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd in het kader van de aanpassingen van de speelvoorzieningen aan de nu geldende Europese veiligheidsnormen. De eerste ronde van de aanpassingswerkzaamheden binnen de gemeente Velsen is bijna afgerond. Daar waar nodig, is de ondergrond onder de speeltoestellen aangepast. Op sommige speelplekken zijn een of meerdere speeltoestellen verwijderd. Dat waren toestellen die niet voldeden aan de geldende veiligheidsnormen en waarvan aanpassing niet zinvol was. Enkele speelplekken worden tegelijk aangepakt met de renovatie van het plantsoen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de speelplaats aan de Lagerstraat. Bij de herinrichting van de speelplekken worden ook de omwonenden betrokken. Voor een aantal plekken komt een kinderparticipatie traject.

De gemeente Velsen telt ongeveer honderdzestig speelplekken. Ongeveer vijfentwintig plekken moeten op dit moment nog, in overleg met de bewoners, worden heringericht. Het spreekt vanzelf dat het een heel karwei is. Sommige plekken missen al langere tijd speeltoestel(len). Zeker in deze vakantietijd is dat voor de kinderen niet altijd even leuk. De gemeente doet er daarom alles aan om de tijd van herinrichten zo kort mogelijk te houden.