Openbare Bibliotheek Oss

9 augustus 2001

Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius in hobby-vitrine Bibliotheek Oss

In de hobby-vitrine van de Bibliotheek Oss zijn verschillende materialen voor imkers en verzamelobjecten over bijen te zien die ter beschikking zijn gesteld door Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius uit Berghem. De presentatie vindt plaats in het kader van het 50-jarig bestaan van deze vereniging. Door middel van de tentoonstelling in de Bibliotheek Oss wordt de aandacht gericht op de activiteiten van de vereniging en het houden van bijen in het bijzonder. De verzameling kan tot en met 30 augustus bekeken worden tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius is opgericht op 2 augustus 1951. In het begin waren vooral agrariërs lid, maar later is dit veranderd en nu hebben de leden uiteenlopende beroepen. Het doel van de vereniging is ervoor te zorgen, dat er bijenvolken zijn voor de bestuiving van een aantal groente- en fruitsoorten. En natuurlijk om honing te winnen, zodat vele mensen van dit heerlijke en gezonde product kunnen genieten. Het 50-jarig jubileum wordt officieel gevierd met een natuurmarkt die wordt gehouden op 25 augustus van 15.00 tot 18.00 uur in het Zalencentrum te Berghem.

In de hobbyvitrine in de Bibliotheek Oss zijn onder meer bijenwas, honing en andere snuisterijen te zien. Vanzelfsprekend worden er ook beschermende kleding, een beroker, een pijp en overige hulpmidelen van imkers tentoongesteld. Een bijenvolk bestaat uit verschillende bijen. De belangrijkste is de bijenkoningin, verder zijn er werkbijen en darren (mannetjesbijen). Werkbijen zijn vrouwtjes, zij worden in tegenstelling tot de koningin niet bevrucht, maar hebben in verschillende perioden van hun leven ook verschillende taken. Soms zijn ze waakbij en moeten ze de kast bewaken en later in hun leven zijn ze haalbij. Dan moeten ze stuifmeel en nectar halen. Bijen houden is geen enge, maar een boeiende hobby en bij de tentoonstelling in de hobbyvitrine of het bezoek aan de natuurmarkt kunt u niet gestoken worden! Bijen steken zelden of nooit, maar kijkers worden misschien wel aangestoken door het enthousiasme waarmee imkers en anderen hun hobby bijenhouden beoefenen!

De hobby-vitrine is te bekijken tijdens de normale openingsuren van de Bibliotheek Oss.