Ingezonden persbericht

Alleen in Klundert en Zevenbergen vaccinatie noodzakelijk

Vrijdag 10 augustus 2001, nummer 83

Ondanks alle beroering in de media is er nu geen reden om in het gehele land tot vaccinatie tegen meningokokken over te gaan. Vaccinatie tegen de meningokokbacterie is op dit moment alleen noodzakelijk voor kinderen tot 19 jaar in de plaatsen Zevenbergen en Klundert. De reden voor deze terughoudendheid is dat het individuele risico op het krijgen van de ziekte zeer klein is. De kans dat deze ziekte zich nu voordoet buiten het risicogebied is niet groter dan normaal. De overheid gaat daarom alleen in Klundert en Zevenbergen over tot preventieve vaccinatie; mensen ontvangen hiervoor een persoonlijke oproep. Buiten het risicogebied is het vaccin beperkt beschikbaar bij huisartsen en apothekers.

Eind juli heeft zich in de gemeente Moerdijk bij zes kinderen bloedvergiftiging (invasieve meningokokkose) voorgedaan. Vijf daarvan wonen in de plaatsen Klundert en Zevenbergen, één daarvan in de plaats Standdaardbuiten. De vijf ziektegevallen in Zevenbergen en Klundert waren alle veroorzaakt door een identieke variant van de Meningokokkenbacterie, type C. Het geval in Standdaardbuiten staat geheel op zichzelf en heeft geen relatie met de andere gevallen.

Besloten is in Zevenbergen en Klundert wél te vaccineren. Er is namelijk sprake van een groot aantal gevallen in korte tijd, de gevallen zijn ernstig, er is een duidelijke relatie tussen de verschillende gevallen en het betreft een geografisch afgebakend gebied. Reden voor vaccinatie is in de eerste plaats individuele bescherming te bieden en verder verspreiding te voorkomen. Er zijn geen redenen om de scholen te sluiten of bijeenkomsten af te zeggen.

Inmiddels zijn in Nederland twee andere patiënten overleden aan de gevolgen van bloedvergiftiging veroorzaakt door deze bacterie (één in Friesland en één in Etten-Leur). Blijkbaar heeft dit in combinatie met de voorgenomen vaccinatiecampagne in Zevenbergen en Klundert, geleid tot onrust onder de Nederlandse bevolking veroorzaakt. Hier is echter geen reden toe. De meningokokkenziekte komt in Nederland vaak voor (ongeveer 600 keer per jaar). In de meeste gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door het type B, waartegen geen vaccinatie mogelijk is. In een relatief klein aantal gevallen betreft het type C.

Het ministerie kan zich voorstellen dat burgers zich afvragen of zij zich preventief moeten laten inenten. Voor algemene informatie kan men bellen naar het landelijk publieksnummer: 0800-0776 of kijken op de internetpagina van het ministerie van VWS: www.minvws.nl

Nieuwe gevallen van meningokokkenziekte worden nauwlettend in de gaten gehouden. Indien zich nieuwe ziektegevallen voordoen zal gekeken worden of deze een relatie hebben met de gevallen in Zevenbergen en Klundert. Wanneer dit het geval is wordt opnieuw bezien of tot uitgebreidere preventieve vaccinatie moet worden overgegaan. De vraag of vaccinatie tegen deze bacterie moet worden opgenomen in het Rijks Vaccinatie Programma is op dit moment onderwerp van studie van de Gezondheidsraad.