Gemeente Westervoort

Nieuw Kringloopcentrum

Een vernieuwd Kringloopcentrum dat op een duurzame toekomst is voorbereid

Een professionele uitstraling voor een compleet vernieuwd Kringloopcentrum in een nieuwe duurzame huisvesting. Een al jaren bestaande wens die eindelijk is ingevuld met het nieuwe onderkomen aan Het Vergun 17 te Westervoort.

In het nieuwe onderkomen zijn diverse energiebesparende maatregelen ingebracht waarmee voor de nieuwbouw een energiesubsidie in de wacht kon worden gesleept. Er wordt natuurstroom afgenomen en er is een grijs watercircuit geïnstalleerd. Hierbij wordt regenwater voor de spoeling van toiletten en de wasmachine-aansluiting gebruikt. Het interieur van de voormalige C&A-vestiging in Arnhem heeft een dankbare herbestemming gevonden in de inrichting van het gebouw en verder is gerecycled materiaal in de vloeren toegepast.

Hiermee is her en der in de nieuwbouw de filosofie en doelstelling van het Kringloopcentrum die zich richt op besparing van grondstoffen, hergebruik, recycling en een verantwoorde verwerking van afvalstoffen terug te herkennen.

Anders dan de containers op het terrein van het Kringloopcentrum misschien doen vermoeden is echter géén sprake van een Afvalbrengstation. Het Kringloopcentrum zamelt hoofdzakelijk alleen voor hergebruik geschikte goederen en huisraad in. Deze worden via de winkelverkoop weer in omloop gebracht. Alleen voor het zgn wit- en bruingoed (huishoudelijke apparaten waaraan een stekker zit), het huishoudelijk klein chemisch afval en oud ijzer wordt een uitzondering gemaakt.

Heeft u afgedankte huisraad dat niet meer voor een tweede leven bruikbaar is, bent u bezig met een verbouwing en komt daarbij bouw- en sloopafval vrij, of is een ruit vervangen en zit u nu opgescheept met vlakglas, voor al dit soort zaken kunt u sinds begin van dit jaar aan het afvalbrengstation van ARA aan de Van Oldenbareveldstraat 98a te Arnhem terecht. Legitimatie door middel van een paspoort of rijbewijs is verplicht. Heeft u vragen over tarieven of de afvalstoffen die kunnen worden aangeboden wendt u zich dan tot het ARA Servicebureau, telefoonnummer 026-4460490.

Dus

Verder kunt u op donderdagmiddag van 15.00 uur 16.00 uur nog steeds voor kleinere hoeveelheden overtollig huisvuil (geen klein chemisch afval), bouw- en sloopafval en snoeiafval bij de gemeentewerf aan Het Ambacht 62 te Westervoort terecht.

Daarnaast kent onze gemeente een tweetal verwerkingsinrichtingen die ook van particulieren tegen betaling bouw- en sloopafval en groenafval accepteren.

Eindverslag inspraak GSM-antennemasten

Burgemeester en wethouders van Westervoort maken bekend dat de terinzagelegging van het concept van de beleidsnota GSM-antennemasten, welke de mogelijkheden aangeeft voor de bouw van GSM antennemasten (zowel solitair als op bestaande gebouwen), heeft geleid tot één inspraakreactie.

Het eindverslag van deze inspraakprocedure is thans vastgesteld en ligt met ingang van 16 augustus 2001 gedurende een termijn van vier weken bij de afdeling AJZ/VROM van de gemeentesecretarie, Dorpsplein 1 te Westervoort, voor een ieder ter inzage. Inzage kan worden verkregen op het gemeentehuis:

* op alle werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur of op afspraak van 14.00 uur - 16.00 uur;

* op maandag op afspraak van 18.00 uur - 21.00 uur
Deze datum is tevens het officiële einde van de inspraakperiode. De mogelijkheid bestaat om ten aanzien van de uitvoering van de inspraakprocedure een schriftelijke klacht bij burgemeester en wethouders in te dienen. Dit dient te geschieden binnen uiterlijk vier weken na afloop van de inspraakprocedure.

Herziening streekplan

Derde partiële herziening streekplan Gelderland 1996 met betrekking tot windenergie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 4a, lid 8 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat Provinciale Staten van Gelderland op 20 juni 2001 de derde partiële herziening van het Streekplan Gelderland 1996 met betrekking tot windenergie hebben vastgesteld.

Deze herziening was nodig, niet alleen vanwege (inter)nationale afspraken om meer duurzame energie te gaan produceren, maar ook omdat het streekplan niet voorzag in beleid over dit onderwerp.

Het provinciaal ruimtelijk beleid is gericht op de realisatie van windturbineparken in de daarvoor geschikt geachte gebieden, die in de herziening zijn omschreven. In deze kansrijke gebieden wil het provinciaal bestuur de realisatie van windturbineparken stimuleren. Daarnaast is er een aantal gebieden omschreven waar plaatsing van windturbineparken slechts onder stringente voorwaarden kan geschieden. Tot slot zijn er gebieden omschreven waar plaatsing is uitgesloten. Plaatsing van solitaire windturbines is uitgesloten, met uitzondering van bedrijventerreinen in de kansrijke gebieden en bedrijventerreinen in gebieden waar plaatsing van windturbineparken slechts onder stringente voorwaarden kan worden toegestaan.

Terinzageligging
De derde partiële streekplanherziening met betrekking tot windenergie ligt vanaf 15 augustus 2001 tijdens kantooruren voor een ieder ter inzage:

* in de bibliotheek van het Huis der Provincie, Markt 9 te Arnhem;
* ter secretarie van de gemeenten in Gelderland.
Inzage bij de gemeente Westervoort, afdeling AJZ/VROM, kan worden verkregen op werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur, op afspraak op maandag van 14.00 uur - 16.00 uur en van 18.00 uur - 21.00 uur, op overige werkdagen van 14.00 uur - 16.00 uur (eveneens op afspraak).

Provinciale Staten zijn van mening dat met deze streekplanherziening geen concrete beleidsbeslissingen zijn genomen, waartegen beroep mogelijk is.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de heer H. Laagland (tel. 026-3599785) of de heer Kimmels (tel. 026-3599806).

Jaarrekening ter inzage

Vanaf heden tot en met 10 september ligt de jaarrekening 2000 voor een ieder ter inzage. Tijdens de openingstijden kunt u zich wenden tot het hoofd van de afdeling financiën. Wilt u de jaarrekening inzien buiten kantoortijden, dan kunt u een afspraak maken met de heer Van Tuijl, telefoon 026-3179400.

Zwerfafval, dat is toch niet normaal?!

Blikjes, flesjes en sigarettenpeuken op straat gooien niemand doet het maar de straten liggen vol, net zoals de bermen langs de snelwegen. Zwerfafval is samen met hondenpoep- nationale ergernis nummer 1. Logisch, het is geen gezicht en het opruimen ervan kost bergen met geld. Geld uit onze eigen zak wánt het komt uit de belastingpot. Naar oplossingen wordt hard gezocht: heeft ú al van de "SnelWeg" gehoord?

Zwerfafval is al het afval dat wordt achtergelaten op straat, in het bos, in de bermen, op het strand enzovoort enzovoort. Maar liefst 40% van het zwerfafval is een verpakking geweest. Het is weggegooid door mensen die iets hebben gegeten, gedronken of gerookt. Gemiddeld liggen er 180 stuks zwerfafval per 100 m² (10 x 10 meter).

Weggegooid geld
Zwerfafval kost de samenleving veel geld. Een voorbeeld: Rijkswaterstaat heeft 3000 kilometer snelweg in beheer en besteedt per jaar 4400 gulden per kilometer aan het schoonmaken van de bermen. Ruim dertien miljoen gulden weggegooid geld! Overigens zijn het niet alleen automobilisten die bijdragen aan de vervuiling. Fietsers doen dat nog net iets meer. Binnen de bebouwde kom wordt zwerfafval in opdracht van de gemeente opgeruimd. Via de gemeentelijke heffingen komt de rekening op uw deurmat terecht.

SnelWeg
Steeds vaker wordt er actie ondernomen om zwerfafval te voorkomen. Rijkswaterstaat geeft voorlichting langs de snelwegen, de politie schrijft forse boetes uit en vanaf 2003 zal er statiegeld worden geheven op flesjes en blikjes. De Stichting Nederland Schoon schreef een wedstrijd uit voor het ontwerpen van een afvalvoorziening in de auto. Het winnende ontwerp, de "SnelWeg", is een recyclebare, kartonnen zak die op verschillende plaatsen in de auto te bevestigen is. Hij zal vanaf volgend voorjaar gratis bij tankstations verkrijgbaar zijn.

Hoogste vuilnisbelt ter wereld
Zwerfafval is schadelijk voor de natuur. Het vervuilt de bodem en het grondwater, vaak voor lange tijd. Dit probleem speelt ook in echte natuurgebieden. Zo was de Mount Everest in Nepal zozeer vervuild dat hij de "hoogste vuilnisbelt ter wereld" werd genoemd. Het werd tijd voor een opruimactie. Honderdvijftig sherpas haalden ruim 4 ton afval van de berg. Papieren zakken, oude tenten, stukken plastic en kleren werden verbrand. Tentstokken, ladders, lege zuurstofflessen en jerrycans werden per vliegtuig naar de hoofdstad gevlogen. De rotzooi was achtergelaten door bergbeklimmers. Tegenwoordig moeten expedities een borgsom van 4000 dollar betalen, die ze terugkrijgen als ze hun eigen afval mee terug naar beneden nemen.

Hoe lang duurt het voordat zwerfafval is vergaan?

Appelklokhuis

14 dagen

Bananenschil


1 tot 3 jaar afhankelijk van het weer


Blikje van frisdrank

Romp (=staal) 1 ½ jaar + jarenlang ijzeroxide in bodem, deksel (=aluminium) is eeuwig merkbaar.

Plastic flesje van frisdrank

In zon 5 jaar, in schaduw 10 jaar

Patatbakje

Eeuwig

Sigarettenfilter


2 jaar


Kaugom

20 tot 25 jaar

Bron: Stichting Nederland Schoon.

Wat vind jij daar nou van?
Ik vind dat je in Nederland f. 500,-- boete moet krijgen voor het op de weg gooien van een blikje. Voor een plastic patatbakje en kauwgom vind ik dat f. 1.000,-- boete gerekend moet worden, want dat vergaat niet of pas na 25 jaar. Mee eens? Of mee oneens?

Reageren kan via www.peuleschil.nl De website van onze afvalcampagne! Je kunt er zelfs een gokje wagen en 250 gulden winnen! Surf er dus meteen naar toe. Laat weten van je de stelling vindt en doe mee aan de webstrijd.

Aan deze regionale afvalcampagne nemen de volgende gemeenten deel: Dodewaard, Overbetuwe, Renkum, Arnhem, Bemmel, Rozendaal, Rheden, Doesburg, Angerlo, Westervoort, Duiven, Zevenaar, Didam, Rijnwaarden.

Inspraak Kloosterdreef

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 6a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de gemeentelijke inspraakverordening het volgende bekend.

De tervisielegging van het ontwerp van het bestemmingsplan "Kloosterdreef" ten behoeve van de in-spraak heeft een aantal reakties opgeleverd. Deze zijn verwerkt in een eindverslag van de inspraak, dat op 31 juli 2001 is vastgesteld. In dit eindverslag zijn tevens de reakties van instanties, die ontvangen zijn via het overleg op grond van artikel 10 van het Besluit op de ruimtelijke ordening, opgenomen.

Het eindverslag van de inspraak ligt met ingang van de dag, nà de datum van het verschijnen van deze editie, voor een ieder ter inzage bij de afdeling AJZ/VROM van het gemeentehuis, Dorpsplein 1 te Westervoort. Inzage kan op werkdagen verkregen worden van:
1. 08.00 12.30 uur (zonder afspraak);

2. 14.00 16.30 uur (nà het maken van een afspraak) en op
3. iedere maandagavond (avondopenstelling van het gemeentehuis) gedurende drie aaneengesloten uren van 18.00 21.00 uur (eveneens nà het maken van afspraak).

Deze datum is tevens het officiële einde van de inspraakprocedure. Tegen betaling van de kosten op grond van de gemeentelijke legesverordening kan een kopie van het verslag worden verstrekt.

Beklagrecht.
De mogelijkheid bestaat om ten aanzien van de uitvoering van de inspraakprocedure een schriftelijke klacht bij burgemeester en wethouders van Westervoort in te dienen. Dit dient te geschieden binnen uiterlijk veertien dagen nà afloop van de inspraakprocedure. Een klacht kan slechts betrekking hebben op de wijze van uitvoering van de inspraakverordening en -procedure; derhalve niet meer op de in-houd/het object van de inspraak.

Vervolgprocedure.
Omtrent de terinzagelegging van het ontwerp-bestemmingsplan (met de mogelijkheid om daartegen zienswijzen in te dienen bij de gemeenteraad), volgt een afzonderlijke publikatie. Dat geldt ook voor de bouwplannen/vrijstellingsverzoeken ten behoeve van dit bestemmingsplan. De (eventuele) indie-ning en behandeling van een klacht op grond van de inspraakverordening schort de mogelijkheid van tervisielegging van het ontwerp-bestemmingsplan c.a. niet op.

Voor nadere inlichtingen en/of het maken van een afspraak tijdens of buiten de kantooruren, kunt u contact opnemen met de projectleider, de heer E.G.A. van Karnenbeek, van de afdeling AJZ/VROM van de gemeente Westervoort, telefonisch bereikbaar onder doorkiesnummer (026) 31 79 310.

Evaluatie hondenbeleid

Vorig jaar april heeft de gemeente Westervoort met een nieuw hondenbeleid voorwaarden geschapen voor een woonplaats waar het zowel voor de hond en zijn baasje als voor de niet-hondenbezitter prettig leven is. Hiertoe zijn bijvoorbeeld de hondenpenningen ingevoerd en zijn er hondenuitlaattereinen aangewezen. Om te beoordelen in hoeverre het nieuwe beleid voldoet aan de verwachtingen, zou er dit voorjaar een evaluatie plaatsvinden. Gezien de langdurige afwezigheid van de milieuwacht wegens ziekte, is het echter niet mogelijk geweest alle benodigde gegevens voor een goede evaluatie op tijd te verzamelen. Burgemeester en wethouders hebben dan ook besloten om de evaluatie een jaar op te schuiven.

Op twee locaties zijn er echter specifieke problemen waarvoor een nu al een oplossing moet komen. Hier kan niet gewacht worden tot volgend jaar en is al doorgevoerd in week 26.

Het betreft de volgende twee locaties:

1. Een deel van de bermen aan de Pals is privé-terrein en per abuis op de hondenkaart vermeld. In deze bermen kan de hond dus niet uitgelaten worden.

2. Er zijn veel klachten over de situering van het uitlaatterrein in park Steenderens. Dit ligt centraal in het park en grenst direct aan een fietspad. De plaats van het terrein veroorzaakt veel overlast voor de overige gebruikers van het park. Besloten is om het terrein te verplaatsen in westelijke richting, grenzend aan de Rivierweg. Er is een afscheiding (van paal en draad) aangebracht langs het fiets-/voetpad. In het najaar wordt er langs deze draad ook een haag geplant. Doordat deze locatie niet centraal in het park ligt, is de kans op het veroorzaken van overlast hier minimaal.

Om tot een goede evaluatie te komen zullen zowel de hondenbezitters als de niet-hondenbezitters volgend jaar betrokken worden bij de evaluatie.

Goedgekeurd bestemmingsplan De Ganzenpoel, 6e partiële herziening

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken, ingevolge artikel 28, lid 6 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat Gedeputeerde Staten van Gelderland bij besluit van 11 juli 2001, nr. RE2001.44433 de 6e partiële herziening van het bestemmingsplan De Ganzenpoel hebben goedgekeurd. Deze partiële herziening heeft tot doel de bouw van een dubbele woning en twee vrijstaande woningen mogelijk te maken op een perceel aan de Linse Stege (voormalig manegeterrein).

Het besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland en het bestemmingsplan liggen met ingang van 2 augustus 2001 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ter gemeentesecretarie, afdeling AJZ/VROM, Dorpsplein 1 te Westervoort. Inzage kan worden verkregen op werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur, op afspraak op maandag van 14.00 uur - 16.00 uur en van 18.00 uur - 21.00 uur, op overige werkdagen van 14.00 uur - 16.00 uur (eveneens op afspraak).
Gedurende genoemde termijn van zes weken kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te s-Gravenhage. Aangezien niemand bedenkingen heeft ingediend bij Gedeputeerde Staten, kunnen alleen belanghebbenden die aan kunnen tonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, beroep instellen tegen het goedkeuringsbesluit. Het besluit van Gedeputeerde Staten treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Goedgekeurd bestemmingsplan De Ganzenpoel, 7e partiële herziening

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken, ingevolge artikel 28, lid 6 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat Gedeputeerde Staten van Gelderland bij besluit van 11 juli 2001, nr. RE2001.44375 de 7e partiële herziening van het bestemmingsplan De Ganzenpoel hebben goedgekeurd. Deze partiële herziening heeft tot doel het kindercentrum voor kinderopvang De Kangoeroe definitief te huisvesten aan De Clossei 2 en maakt het tevens mogelijk dat de huidige vestiging wordt uitgebreid.

Het besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland en het bestemmingsplan liggen met ingang van 2 augustus 2001 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ter gemeentesecretarie, afdeling AJZ/VROM, Dorpsplein 1 te Westervoort. Inzage kan worden verkregen op werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur, op afspraak op maandag van 14.00 uur - 16.00 uur en van 18.00 uur - 21.00 uur, op overige werkdagen van 14.00 uur - 16.00 uur (eveneens op afspraak).

Gedurende genoemde termijn van zes weken kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te s-Gravenhage. Aangezien niemand bedenkingen heeft ingediend bij Gedeputeerde Staten, kunnen alleen belanghebbenden die aan kunnen tonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, beroep instellen tegen het goedkeuringsbesluit. Het besluit van Gedeputeerde Staten treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.