European Union

SOMALIË : Situatie Press Release: Brussels (10-08-2001) - Press: 303 - Nr: 11218/01


Brussel,
10 augustus 2001

11218/01 (Presse 303)

P 140/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

betreffende de situatie in Somalië

De EU neemt met bezorgdheid kennis van de recente conflicten in Mogadishu, neder-Shabelle, Puntland en andere delen van Somalië, en roept alle partijen op de grootst mogelijke zelfbeheersing te betrachten om verder bloedvergieten te vermijden en een klimaat te scheppen dat tot nationale verzoening kan leiden.

De EU roept de Overgangsregering andermaal op om te blijven streven naar nationale verzoening in de lijn van de EU-verklaring van 8 september 2000, in een oprechte geest van compromis, met vreedzame middelen en met eerbiediging van alle entiteiten die een zekere mate van stabiliteit hebben weten te bereiken.

De EU wijst tevens op het belang van het wapenembargo van de VN (VN-resoluties 733, 751 en 1356) voor Somalië en roept alle betrokken partijen op, dit embargo volledig na te leven. Tevens herinnert de EU aan de op 11 januari 2001 aangenomen verklaring van de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, waarin wordt benadrukt dat alle staten zich moeten onthouden van iedere militaire interventie in de interne situatie in Somalië, en dat het grondgebied van Somalië niet mag worden gebruikt om de stabiliteit in dit deel van de regio te ondermijnen. De EU is van mening dat dergelijke interventies de soevereiniteit, de politieke onafhankelijkheid en de eenheid van Somalië in gevaar zouden kunnen brengen.

De EU verheugt zich over de oprichting van het Nationaal Comité voor verzoening en teruggave van eigendommen, als bedoeld in artikel 30, lid 1, onder a) van het in Arta aangenomen Overgangshandvest. De EU roept de Overgangsregering op, de voorwaarden te scheppen opdat het Nationaal Comité voor verzoening en teruggave van eigendommen onafhankelijk kan werken. De EU spoort alle partijen in Somalië die niet aan het proces van Arta hebben deelgenomen, aan om zich in dezelfde oprechte geest van compromis bij de dialoog aan te sluiten, onder meer via dit comité, ten einde het verzoeningsproces tussen alle Somaliërs vooruit te helpen en te voltooien.

De EU spoort ook de IGAD en zijn lidstaten aan, hun inspanning ter bevordering van het verzoeningsproces in Somalië op te voeren, uitgaande van de resultaten van de conferentie van Arta, om de Somaliërs te helpen vrede en nationale verzoening te verwezenlijken.

Tenslotte wil de EU de aandacht van alle betrokken partijen vestigen op de noodzaak en de plicht om de veiligheid van alle in Somalië werkzame humanitaire organisaties en hun personeel te waarborgen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus en Malta, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.