Gemeente Gent

S c h i l d e r w e r k e n i n e n a a n d e B e r g v a n B a r m h a r t i g h e i d (10/08/2001)

De Gentse Berg van Barmhartigheid werd in 1621-1622 opgetrokken onder het toezicht van Wensel Cobergher, een echte uomo universale die onderlegd was in schilderkunst, numismatiek, waterbouwkunde en architectuur. Zoals veel tijdgenoten heeft hij verschillende jaren in Italië doorgebracht, waar hij kennis heeft gemaakt met zowel nieuwe architecturale opvattingen als met het principe van de Bergen van Barmhartigheid, innovaties die hij in onze gewesten heeft geïntroduceerd. In 1618 heeft hij voor zichzelf immers de toestemming verworven van aartshertogen Albrecht en Isabella om een net van centraal gecontroleerde openbare leenbanken in te stellen onder zijn directe leiding.

De Berg is één van de eerste barokgebouwen bij ons. Restauratieve ingrepen uit de negentiende, maar vooral uit het begin van de twintigste eeuw laten echter een gebouw zien dat eigenlijk niet helemaal meer lijkt op de oorspronkelijke constructie. Zo is de originele rij dakkapellen aan de straatgevel bijna volledig verdwenen. Maar veel ingrijpender is het gegeven dat momenteel de oorspronkelijke gevelbeschildeirng weggerestaureerd is. Sporen op voor- en achtergevel verraden een rode beschildering van de baksteen in zogenaamd ossenbloed. De witstenen raamomlijstingen waren waarschijnlijk wit geschilderd. Een deel van de baksteen rondom de ramen zal wit en een deel van de witsteen zal rood geschilderd geweest zijn, waardoor een regelmatig patroon met streng symmetrisch uitzicht ontstond. De sierelementen in de frontons, vervaardigd uit heel zachte krijtsteen, moesten ook een verflaag krijgen om de tand des tijds te kunnen doorstaan.

De beschildering had dus niet alleen een architecturaal-technische bedoeling, maar vormde ook een bescherming van het metselwerk. Het blootleggen van de basismaterialen - zo typisch passend in de restauratiegeest van negentiende en grote delen van de twintigste eeuw
- heeft al vrij veel schade veroorzaakt: afbrokkelende
bakstenen, verpulverende voegen en versnelde achteruitgang van de natuurstenen elementen.

Daarom wordt ervoor geopteerd om - in eerste instantie - de voorgevel terug te voorzien van zijn originele afwerkingslagen. Deze werken starten midden augustus. Ook het schrijnwerk wordt herschilderd in het beter passende resedagroen.

Bovendien is door jarenlang gebrek aan onderhoud het interieur, en voornamelijk de zolderverdieping, dringend aan opfrissing toe: de authentieke pleisterlagen laten op diverse plaatsen los en zijn aan herschildering toe, en het schrijnwerk dient ook te worden herschilderd. In dit dossier is dan ook een eerste fase van deze opfrissing voorzien.

Deze werken worden uitgevoerd door het Gentse schildersbedrijf Van Waes & Zoon. De kostprijs bedraagt ongeveer 1,25 miljoen frank. Voor deze werken zijn 40 werkdagen voorzien, zodat de werken zeker voor de winterperiode beëindigd moeten zijn.

Informatie

Dienst Facility Management-Gebouwen, Marc Bauwens, Sint-Salvatorstraat 16, 9000 Gent, tel. (09)266 58 00, fax (09)266 58 49, e-mail tdg@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.