CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-177
10 augustus 2001 Inflatie in juli naar 4,6 procent 9.30 uur
In juli is de inflatie licht gestegen tot 4,6 procent. In de voorgaande maand was de inflatie nog 4,5 procent. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De woninghuren zijn dit jaar in juli met 2,7 procent omhooggegaan. Deze huurstijging is ruim onder het inflatieniveau, maar is wel iets hoger dan vorig jaar.
Naast het nationale consumentenprijsindexcijfer stelt het CBS ook het Europees geharmoniseerde consumentenprijsindexcijfer voor Nederland samen. De inflatie volgens deze maatstaf bedroeg in juli 5,2 procent. Dat is een stijging met 0,2 procentpunt ten opzichte van juni. In het eerste halfjaar van 2001 had Nederland vrijwel elke maand het hoogste inflatiecijfer van de Europese Unie.

Woninghuren stijgen 2,7 procent De stijging van de woninghuren per 1 juli van dit jaar is uitgekomen op 2,7 procent. Dit blijkt uit voorlopige uitkomsten van de huurenquête van het CBS. In juli 2000 stegen de huren iets minder, namelijk 2,6 procent. Vorig jaar kwam de huurstijging voor het eerst sinds 1980 iets lager uit dan het inflatieniveau. De huurstijging is dit jaar weliswaar hoger dan vorig jaar, maar door de toegenomen inflatie ligt de huurstijging dit jaar ruim onder het niveau van de inflatie.

Inflatie weer iets aangetrokken In juli 2001 is de inflatie in Nederland opgelopen naar 4,6 procent. De inflatie was sterk opgelopen van 2,9 procent in december van vorig jaar tot 4,9 procent in april en mei. In juni was het inflatiecijfer teruggelopen naar 4,5 procent, maar deze daling heeft deze maand niet doorgezet. CBS-Persdienst De toename van de inflatie in deze maand is toe te schrijven aan de hogere huurstijging, de sterke prijsstijging van aardappelen, hogere Postbus 4000 energietarieven en hogere prijzen voor zuivelproducten. De inflatie is 2270 JM Voorburg
tel. (070) 337 58 16 ook licht aangetrokken doordat de prijzen van kleding en schoeisel dit fax (070) 337 59 71 jaar in juli minder sterk dalen dan in juli vorig jaar. Deze oorzaken E-mail: hebben elk op zich een beperkt effect op de inflatie maar hebben persdienst@cbs.nl tezamen voldoende invloed om het inflatiecijfer iets omhoog te brengen. De prijsontwikkeling van verse groenten en van autobrandstoffen Het CBS zorgen deze maand voor enige vermindering van de inflatie, maar dit is een dienst van weegt niet op tegen de hiervoor genoemde stijgingen. het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-177 pagina 1 van 9




Prijzen in juli gemiddeld 0,2 procent omhoog
Tussen juni en juli 2001 zijn de consumentenprijzen gemiddeld 0,2 procent gestegen. De woonlasten gingen omhoog zowel door de huurstijging als door een verhoging van de tarieven voor gas en elektriciteit. Aardappelen werden fors duurder. Ook de posttarieven en de prijzen van zuivelproducten en frisdranken gingen omhoog. Hier stonden prijsdalingen tegenover van autobrandstoffen en van verse groenten. Ook kleding en schoeisel gingen een flink stuk in prijs naar beneden vanwege de uitverkoop van de zomercollectie.

Afgeleide consumentenprijsindex
De afgeleide index voor werknemersgezinnen met een laag inkomen lag in juli gemiddeld 3,7 procent hoger dan een jaar eerder. Deze index wordt vaak gebruikt voor het aanpassen van overheidstarieven, CAO's en andere contracten.
In de afgeleide index zijn de effecten van onder andere de verhoging van de BTW en de ecotaks van afgelopen januari geëlimineerd.

Nederlandse inflatie blijft boven Europees gemiddelde Het CBS stelt niet alleen de nationale consumentenprijsindex samen, maar ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex voor Nederland. Deze index maakt deel uit van het inflatiecijfer van de Eurozone dat een officieel richtsnoer vormt voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.
In juni bedroeg de inflatie in de Eurozone gemiddeld 3,0 procent. In Nederland kwam de inflatie volgens de geharmoniseerde index uit op 5,0 procent, waarmee in Nederland de hoogste inflatie werd gemeten van de Europese Unie. Van de eerste zes maanden van dit jaar had Nederland in vijf maanden het hoogste inflatiecijfer van de Europese Unie. Alleen in maart kwam de inflatie in Portugal boven de Nederlandse uitkomst uit.
Zowel het junicijfer voor Nederland als voor de Eurozone betekenden een daling van de inflatie met 0,4 procentpunt ten opzichte van mei. In juli 2001 is de inflatie in Nederland volgens de geharmoniseerde index weer opgelopen naar 5,2 procent.
De uitkomsten over juli voor de Eurozone en voor alle landen van de Europese Unie zullen op 17 augustus door Eurostat worden gepubliceerd.

CBS Persbericht PB01-177 pagina 2 van 9




Technische toelichting
De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar.
De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zoals dit in 1995 gemiddeld werd aangeschaft door huishoudens in Nederland. De gemiddelde prijsverandering heeft betrekking op het consumptiepakket van alle huishoudens. De gegevens over de huurstijging zijn voorlopige cijfers. Deze zijn gebaseerd op uitkomsten nadat de gegevens van 94 procent van de huurenquête over 2001 zijn verwerkt.
De geharmoniseerde indices dienen speciaal voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie. Zie hiervoor ook de persmededeling 'Geharmoniseerde Index van Consumentenprijzen' van 7 maart.
De consumentenprijsindex voor de monetaire unie (EURO-12, CPIMU) geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie, ofwel de Eurozone. Tot december 2000 waren dat 11 lidstaten. Vanaf januari 2001 heeft de CPIMU betrekking op de Eurozone inclusief het nieuw toegetreden Griekenland. De EU-15 geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer van de 15 lidstaten van de Europese Unie.
Het belangrijkste verschil tussen de geharmoniseerde index en de nationale consumentenprijsindex betreft de consumptiepakketten waarop zij betrekking hebben. Wonen in een eigen huis (huurwaarde), consumptiegebonden belastingen (onroerendezaakbelasting, motor- rijtuigenbelasting e.d.) en contributies aan sportverenigingen, maatschappelijke organisaties e.d. worden bijvoorbeeld wel meegenomen in de nationale index, maar niet in de geharmoniseerde. Anderzijds is bij de geharmoniseerde index een groter deel van de kosten van de gezondheidszorg inbegrepen dan in de nationale index. Een ander verschil tussen beide indices is dat in de nationale index de prijsstijgingen van de particuliere consumptie van Nederlanders in het buitenland wordt meegenomen. Daarentegen weegt in de geharmoniseerde index de particuliere consumptie van buitenlanders in Nederland mee.
De dekking van de geharmoniseerde index is zowel per januari 2000 als per januari 2001 uitgebreid. Deze uitbreidingen zijn toegelicht in de persberichten van 11 februari 2000 en van 9 februari 2001. In de afgeleide consumentenprijsindices van het CBS is het effect van veranderingen in de tarieven van de productgebonden belastingen en subsidies en van de consumptiegebonden belastingen uit de prijsontwikkeling geëlimineerd.

CBS Persbericht PB01-177 pagina 3 van 9




De consumentenprijsindex voor werknemersgezinnen met een laag inkomen is gebaseerd op het pakket goederen en diensten dat in 1995 werd aangeschaft door werknemersgezinnen met een bruto gezinsinkomen beneden de mediaan van de inkomensverdeling van de werknemersgezinnen. De afgeleide reeks voor werknemersgezinnen met een laag inkomen wordt op dit moment vaak gebruikt voor het aanpassen van overheidstarieven, CAO's en andere contracten.