Gemeente Heumen

10-08-2001

De Verbinding week 33

Werken aan meer en betere informatie

De gemeente Heumen wil graag snel antwoord geven op vragen van burgers en hen voorzien van duidelijke en toereikende informatie over tal van gemeentelijke zaken. Daarvoor staan verschillende informatiebronnen ter beschikking. Een aantal hiervan is inmiddels 'oud en vertrouwd', zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse uitgave van de gemeentegids. Maar ook aan enkele nieuwe ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de internetsite, wordt hard gewerkt. We lopen even een paar zaken langs.

gemeentegids
De nieuwe uitgave van de gemeentegids is al weer een tijdje gereed. Door een misverstand bij de uitgever is het echter met de verspreiding tot nu toe mis gegaan. Er wordt aan gewerkt om deze week overal een exemplaar in de bus te krijgen. Dat gebeurt niet op adressen met een nee-neesticker (ten teken dat men geen reclame-uitingen wenst te ontvangen), omdat de gids voor een deel uit advertenties bestaat. Wie na deze week geen gids heeft ontvangen kan een gratis exemplaar meenemen in het gemeentehuis of in de bibliotheken van Overasselt en Malden.

informatielijn
In de gemeentegids is veel informatie over gemeentelijke diensten te vinden. Wie die niet bij de hand heeft kan ook terecht op de Website van de gemeente www.heumen.nl (zie hierna). Voor wie die ingang niet heeft is er ook nog de informatielijn via het nummer 358 84 00. Via die lijn is 24 uur per dag informatie te beluisteren.

website
De Website van de gemeente is deels nog in opbouw. De verschillende pagina's op de site worden geleidelijk samengesteld en vanaf dat moment steeds geactualiseerd. Dit moet er straks ook toe leiden dat inwoners thuis via de Website 24 uur per dag en sneller te weten kunnen komen waar ze naar op zoek zijn. Aanvankelijk gebeurt dat nog alleen door het beschikbaar stellen van gegevens, later komen ook diensten beschikbaar waardoor men voor allerlei zaken niet meer naar het gemeentehuis hoeft te komen.
E-mailen naar het gemeentehuis voor informatie kan nu overigens ook al via heumen@heumen.nl .

nieuws
Op de homepage vindt u het meest actuele nieuws (als er nieuws is uiteraard) en door het aanklikken van de regeltjes links op de homepage komt u bij uitgebreidere artikelen. Bovendien vindt u daar op maandag alvast alle teksten van De Verbinding van de volgende dag. De teksten blijven twee maanden staan. Daarna gaan ze naar een digitaal archief dat eveneens via de homepage is te raadplegen. Het archief bevat alle teksten van De Verbinding en van persberichten sinds 20 maart 2001. Het is ook op trefwoorden doorzoekbaar.

links melden
Vernieuwd zijn intussen ook de links. Die zijn vanaf nu ingericht als een soort startpagina voor informatie die over en uit de gemeente beschikbaar is. U vindt er verwijzingen naar belangrijke overheidssites, maar ook naar webadressen van plaatselijke instellingen, bedrijven en verenigingen. Organisaties die nog niet op de linkpagina voorkomen en wier site van overwegend belang kan worden geacht voor inwoners van de gemeente Heumen kunnen dat melden via heumen@heumen.nl (liefst op die manier ter voorkoming van fouten). Het mag natuurlijk ook gewoon per brief of per telefoon (zie het informatieblokje boven aan deze pagina).

Financiële regelingen voor zelfstandig ondernemers

De Bbz-regeling
Deze kent zes groepen ondernemers waaronder de starter, de gevestigde, de arbeidsongeschikte en de stopper. Elke groep kent soms specifieke financiële problemen, waarvoor men een beroep kan doen op de Bbz-regeling voor een bedrijfskrediet (soms deels niet terug te betalen) of tijdelijke inkomensondersteuning (mits ondernemer of diens gezin onder het minimuminkomen geraakt).

Ioaz-regeling
Deze zgn. 'VUT voor zelfstandigen' kent twee groepen ondernemers: oudere (55+) of arbeidsongeschikte (25-80%). Zij beëindigen hun bedrijf of zelfstandig beroep, omdat de inkomsten hieruit onvoldoende worden of omdat het bedrijf niet voortgezet kan worden. Voor informatie kunt u bellen met Leo Eijkhout van de gemeente, doorkiesnummer 358 82 59. E-mailen kan ook: lgeijkhout@heumen.nl .

Afval

Op woensdag 15, donderdag 16 en vrijdag 17 augustus worden de huisvuilzakken opgehaald en de groene containers geleegd.

Oud papier
Elke donderdag van 08.30 tot 15.30 uur staat een papiercontainer bij basisschool de Toermalijn, Gladiolenstraat 2a. U kunt hier ook batterijen inleveren.

Op zaterdag 18 augustus staat van 09.00 tot 12.00 uur een papiercontainer bij Verenigingsgebouw De Terp.

Op vrijdag 17 augustus tussen 09.00 uur en 20.00 uur en op zaterdag 18 augustus tussen 09.00 uur en 12.00 uur staat een papiercontainer op het marktplein in Overasselt.

Milieustraat
Het is bijna zover. Op 1 september aanstaande wordt de milieustraat van de gemeente Heumen geopend. Vanaf die datum kunt u elke zaterdag uw grof vuil zelf wegbrengen.

De vervuiler betaalt.
Tot nu toe werd het grof vuil zes maal per jaar aan huis opgehaald. Nadeel van dit systeem was dat er geen scheiding van afvalsoorten mogelijk was. Dat maakte dit systeem erg duur en niet milieuvriendelijk. Bovendien sloot het niet aan bij het principe "de vervuiler betaalt" zoals dat al wordt toegepast bij de bruine vuilniszak.

Een "milieustraat" is een serie afvalcontainers die naast elkaar staan opgesteld. Elke container is bedoeld voor één soort afval. Bij de poort van de milieustraat wordt een tarief berekend dat afhankelijk is van het soort afval en de hoeveelheid. De milieustraat is gevestigd aan de Ambachtsweg 10 in Malden en is elke zaterdag geopend (behalve op feestdagen) van 10.00 tot 15.00 uur. Let op: dit houdt in dat de huidige openingstijden van de gemeentewerkplaats op maandagmiddag en dinsdagochtend komen te vervallen.

Ophalen.
Vanaf 1 september kunt u tegen betaling het grof vuil ook aan huis laten ophalen. Hiervoor moet u zich aanmelden door het insturen van een machtigingskaart. Het verschuldigde bedrag wordt automatisch van uw bankrekening afgeschreven.

Folder.
De tarieven voor het aanbieden van grof vuil bij de milieustraat en het aan huis laten ophalen staan in een folder die in augustus aan elk huishouden in Heumen wordt gestuurd. De folder bevat ook informatie over de precieze werking van het nieuwe systeem.

hulpsecretarie dicht

Tijdens de zomervakanties is de hulpsecretarie in Overasselt gesloten. Er is geen bezetting tussen 1 juli en 1 september.

Vergunningen

A. Aanvragen bouwvergunning
Bij B&W zijn de volgende aanvragen om bouwvergunning binnengekomen: bouw veldschuur, Schoonenburgseweg 27
bouw van 3 erkers in voorgevel, Randwijksingel 44 vervangen garage, Rijksweg 83
De bouwplannen kunnen tijdens de openstellingsuren van het gemeentehuis worden ingezien bij Bouw- en woningtoezicht. Het is mogelijk dat de aanvragers hun plan nog wijzigen.

B. Aanvragen kapvergunningen
Er zijn aanvragen binnen om een kapvergunning voor:
1 kastanje, Rijksweg 133

1 coniferenhaag, Huikeling 29
15 bomen: kers, noot, kastanje, appel en pruim, Looistraat 47a Wie het niet met een eventuele verlening van de vergunning eens is kan daartegen bedenkingen indienen bij B&W tot uiterlijk 28 augustus.

C. Meldingen
Op 6 augustus hebben B&W naar aanleiding van een melding bericht verstuurd dat de bouw kan plaatsvinden:
M2001-0288: tuinhuisje, Bongerd 28
Verzonden op 7 augustus:
M2001-0279: berging, Dorpstraat 31b
Voor de mogelijkheid bezwaar te maken, zie onder C.

D. Bouwvergunningen
De volgende bouwvergunningen zijn verleend:
Verzonden op 2 augustus:
267/2001: vernieuwen dak, Schoonenburgseweg 33a 107/2001: bouw 2 dakkapellen, Kapt. Postmalaan 2 Verzonden op 7 augustus:
150/2001: veranderen achtergevel woning, Bongerd 45 073/2001: bouw dakkapel, Anjerstraat 13
Wie het niet eens is met een van de besluiten onder C of D kan daartegen een bezwaarschrift indienen bij B&W binnen zes weken nadat het betreffende besluit is verzonden.

Derde partiële herziening streekplan over windenergie

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat Provinciale Staten op 20 juni 2001 de derde partiële herziening van het streekplan Gelderland 1996 met betrekking tot windenergie hebben vastgesteld. Deze herziening was nodig, niet alleen vanwege (inter)nationale afspraken om meer duurzame energie te gaan produceren, maar ook omdat het streekplan niet voorzag in beleid over dit onderwerp. Het provinciaal ruimtelijk beleid is gericht op de realisatie van windturbineparken in de daarvoor geschikt geachte gebieden, die in de herziening zijn omschreven. In deze kansrijke gebieden wil het provinciaal bestuur de realisatie van windturbineparken stimuleren. Daarnaast is er een aantal gebieden omschreven waar plaatsing van windturbineparken slechts onder stringente voorwaarden kan geschieden. Tot slot zijn er gebieden omschreven waar plaatsing is uitgesloten. Plaatsing van solitaire windturbines is uitgesloten, met uitzondering van bedrijventerreinen in de kansrijke gebieden en bedrijventerreinen in gebieden waar plaatsing van windturbineparken slechts onder stringente voorwaarden kan worden toegestaan.

terinzageligging
De derde partiële streekplanherziening met betrekking tot windenergie ligt vanaf 15 augustus 2001 tijdens kantooruren voor een ieder ter inzage:

- in de bibliotheek van het Huis der Provincie, Markt 9 te Arnhem;
- ter secretarie van de gemeenten in Gelderland.
Provinciale Staten zijn van mening dat met deze streekplanherziening geen concrete beleidsbeslissingen zijn genomen, waartegen beroep mogelijk is.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de heer H. Laagland (tel. 026 359 9785) of de heer H. Kimmels (tel. 026 359 9806).

Arnhem, 16 juli 2001
Gedeputeerde Staten van Gelderland
w.g. J. Kamminga, Commissaris van de Koningin en C. Crasborn, griffier

Meldingen Milieubeheer

Burgemeester en wethouders van Heumen maken ingevolge artikel 8.41, lid 4, van de Wet milieubeheer bekend dat bij hen meldingen zijn ingekomen:


- Ingevolge het "Besluit Detailhandel en Ambachtsbedrijven Milieubeheer":
Melding van A.J. van Hout, Zilverbergweg 43, 6611 BB Overasselt voor een verkooppunt van verf en glas aan genoemd adres.


- Ingevolge het "Besluit Opslag en Transport Milieubeheer": Meldingen van:

- Glas- en Schilderwerken J.F. Jetten, Kon. Julianastraat 50, 6582 BJ Heumen voor de opslag van verf en glas aan genoemd adres;
- Schildersbedrijf "Met Verve", Hatertseweg 41, 6581 KD Malden voor de opslag van glas, verf en behang aan genoemd adres;
- Gebroeders Krijnen, De Hoge Brug 10, 6581 AJ Malden voor meubelopslag aan genoemd adres.


- Ingevolge het "Besluit Bouw- en Houtbedrijven Milieubeheer": Melding van M. Reintjes, Broekkant 27, 6581 AC Malden voor de opslag van bouwmaterialen en -materieel aan genoemd adres.

B&W hebben de meldingen geaccepteerd. Dit houdt in dat bovengenoemde bedrijven geen milieuvergunningen nodig hebben, maar wel moeten voldoen aan algemene voorschriften die zijn vervat in de van toepassing zijnde besluiten, die hierboven zijn genoemd. De stukken liggen gedurende twee weken vanaf de datum van publicatie ter inzage bij de cluster milieu.

Malden, 14 augustus 2001

Aanvraag revisievergunning rundvee- en varkenshouderij

Overasseltseweg 6
Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen hebben een aanvraag om een vergunning ingevolge de Wet milieubeheer ontvangen van Maatschap Kesseler, Overasseltseweg 6, te Heumen. Het betreft een aanvraag om een revisievergunning voor een rundvee- en varkenshouderij, gelegen op het perceel kadastraal bekend gemeente Heumen, sectie G, nr. 543, plaatselijk bekend Overasseltseweg 6 te Heumen.

waar in te zien?
De ontwerpbeschikking en alle ter zake zijnde stukken liggen vanaf 15 augustus 2001 gedurende vier weken ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken van het gemeentehuis. Daar kunt u elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en op maandag van 17.00 tot 18.30 uur terecht. De stukken zijn ook in te zien in de Openbare Bibliotheken, Kloosterhof 1 te Malden en Beatrixstraat 2 te Overasselt gedurende normale openingstijden.

bedenkingen
Schriftelijke bedenkingen kunnen tot en met 12 september 2001 worden ingebracht bij Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden. Diegenen die bedenkingen tegen de ontwerpbeschikking indienen kunnen verzoeken hun persoonlijke gegevens niet bekend te maken.
Eveneens kunnen mondelinge bedenkingen worden ingebracht tijdens een op verzoek te houden openbare zitting, waarbij gelegenheid wordt gegeven tot een gedachtenwisseling over het verzoek om vergunning en ontwerp-vergunning. Het verzoek voor het houden van een openbare zitting kan telefonisch of schriftelijk worden gericht aan de sectie milieu.

Malden, 14 augustus 2001

Intrekking deel vergunning Wet milieubeheer

Looistraat 47a
Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen maken ingevolge paragraaf 3.5.6 van afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij voornemens zijn om een deel van de vergunning in te trekken van de heer G.F.A. Kesseler, Marsstraatje 3 te Grave, verleend op 17 augustus 1993. Het betreft een revisievergunning ingevolge de Wet milieubeheer voor een rundvee- en varkenshouderij aan de Looistraat 47a te Heumen. De intrekking houdt verband met de gedeeltelijke beëindiging van de bedrijfsactiviteiten.

waar in te zien?
De ontwerp-beschikking en alle ter zake zijnde stukken liggen vanaf 15 augustus 2001 gedurende twee weken ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken van het gemeentehuis. Daar kunt u elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en op maandag van 17.00 tot 18.30 uur terecht. De stukken zijn ook in te zien in de Openbare Bibliotheken, Kloosterhof 1 te Malden en Beatrixstraat 2 te Overasselt gedurende normale openingstijden.

bedenkingen
Schriftelijke bedenkingen kunnen tot en met 29 augustus 2001 worden ingebracht bij Burgemeester en wethouders van Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden. Diegenen die bedenkingen tegen de ontwerp-beschikking indienen kunnen verzoeken hun persoonlijke gegevens niet bekend te maken.

Malden, 14 augustus 2001.

Vrijstelling tijdelijke opstallen

Looistraat 4a
Burgemeester en wethouders hebben een aanvraag om bouwvergunning ontvangen voor het plaatsen van een tijdelijk schoollokaal aan de Looistraat 4a te Heumen.
Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan Heumen Dorp.

Malderburchstraat 16
Burgemeester en wethouders hebben een aanvraag om bouwvergunning ontvangen voor de bouw van tijdelijke huisvesting voor het zorgcentrum aan de Malderburchstraat 16 te Malden.
Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan Centrum Malden.

Burgemeester en wethouders willen met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor een termijn van maximaal 2 jaar vrijstelling verlenen van de bepalingen van het bestemmingsplan.

Zienswijzen
De vrijstellingen kunnen pas worden verleend nadat een ieder in de gelegenheid is gesteld zijn zienswijze omtrent de aanvraag kenbaar te maken. Dat kan schriftelijk bij B&W van Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden van donderdag 16 augustus 2001 tot en met woensdag 29 augustus 2001. Gedurende die periode liggen de bouwplannen dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur en op maandag bovendien van 17.00 tot 18.30 uur ter inzage bij de balie van de sector Grondgebiedzaken in het gemeentehuis.

Malden, 14 augustus 2001