Gemeente Leiden

Scholingsbijdrage Leidse minima

Tegemoetkoming studiekosten voortgezet onderwijs

SOCIALE ZAKEN - Ouders van kinderen die komend schooljaar voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan, kunnen een eenmalige bijdrage van f 200,- krijgen. De uitkering is bedoeld voor mensen met een minimuminkomen. Het is een bijdrage in de hoge kosten van schoolgaande kinderen.

Schoolgaande kinderen hebben een schooltas nodig, een atlas en een rekenmachine. Soms moet er een fiets worden aangeschaft. Deze extra eenmalige uitgaven zijn vaak hoog. Als u behoort tot de doelgroep van het Leids Minimabeleid, dan komt u in aanmerking voor een eenmalige extra bijdrage van f 200,-. Gehuwden, samenwonenden en alleenstaande ouders met een twaalfjarig kind die een uitkering via Sociale Zaken ontvangen, krijgen de bijdrage rond 20 augustus automatisch uitbetaald. Ontvangt u geen uitkering van Sociale Zaken en denkt u voor de bijdrage in aanmerking te komen, dan leest u verderop hoe u deze kunt aanvragen.

Wie komt in aanmerking voor de bijdrage?
De bijdrage voor het eerste jaar voortgezet onderwijs voor kinderen van twaalf jaar oud geldt voor ouders of verzorgers van kinderen die geboren zijn op of na 1 juli 1988 en vóór 1 juli 1989. Als uw kind al dertien jaar oud is en - bijvoorbeeld omdat het op de basisschool is blijven zitten - voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaat, kunt u ook een aanvraag indienen.

Bijdrage voor kinderen tussen de 13 en 18 jaar
Misschien heeft u één of meer thuiswonende kinderen in de leeftijd van dertien tot achttien jaar oud. U kunt dan de kosten van werkweken of vakantieactiviteiten op de school van uw kind vergoed krijgen met een maximum van f 200,- per kind, per schooljaar. De aanvraag kunt u indienen vanaf het tweede schooljaar.

Meer informatie
U kunt een aanvraagformulier Minimabeleid halen bij de recepties van Sociale Zaken, het stadhuis en het Stadsbouwhuis. Ook kunt u terecht bij de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek en de Raad & Daadwinkels. Heeft u vragen, dan kunt u bellen met het projectteam Minimabeleid van Sociale Zaken (071-5167419). Dit nummer is bereikbaar op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Leids Minimabeleid: doe er uw voordeel mee!
De scholingsbijdrage is onderdeel van het Leids Minimabeleid. Dit beleid is speciaal bedoeld voor mensen met een minimuminkomen, die bijvoorbeeld geen geld overhouden voor museumbezoek of lidmaatschap van een sportclub. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u in Leiden wonen en mag uw netto maandinkomen per 1 juli 2001 niet hoger zijn dan:

1.815,- voor alleenstaanden;
f 2.330,- voor alleenstaande ouders;
f 2.590,- voor gehuwden of samenwonenden.
Indien u 65 jaar of ouder bent, gelden de volgende bedragen: f 1.910,- voor alleenstaanden;
f 2.430,- voor alleenstaande ouders;
f 2.685,- voor gehuwden of samenwonende ouders.

Het Minimabeleid is er voor iedereen, ook als u geen uitkering van Sociale Zaken heeft. Het soort inkomen maakt daarbij niet uit. Mensen die loon, een pensioen of een uitkering ontvangen komen ook in aanmerking voor het Minimabeleid. Alleen studenten hebben geen recht op de regeling.

De Wet Tegemoetkoming Studiekosten 18-
Voor de studiekosten van uw kind, kunt u een beroep doen op de zogenaamde Wet Tegemoetkoming Studiekosten van het Rijk (TS-regeling). Zij is bedoeld als tegemoetkoming in de aanschafkosten van onder meer boeken, pennen, schoolgeld, excursies en ouderbijdragen. Via deze regeling kunt u een vergoeding krijgen van ¦ 1.112,- voor kinderen in de onderbouw en 1.262,- voor kinderen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs (VSO, VBO, MAVO, HAVO en VWO) of ¦ 1.863,- voor kinderen in het beroepsonderwijs (MBO). Daarnaast kunt u voor kinderen vanaf zestien jaar oud een tegemoetkoming krijgen voor het zogeheten lesgeld. Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de school van uw kind. Aanvragen kan tot 1 januari 2002.