Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
109

Directie:
voorlichting

10-08-2001

Status:
informatie

Impuls voor eCulturele-projecten

Staatssecretaris dr. F. van der Ploeg (Cultuur) heeft twee miljoen gulden beschikbaar gesteld voor een ondersteuningsregeling bij de Mondriaan Stichting voor nieuwe media-projecten uit verschillende kunst- en ontwerpdisciplines. Daarnaast verstrekt hij 1, 8 miljoen gulden voor de aansluiting van twee cultuurinstellingen (V2 in Rotterdam en De Waag in Amsterdam) op het GigaPort breedband-netwerk. Hierdoor kunnen zij beter participeren in de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media. Deze middelen voor eCulture-projecten zijn afkomstig uit de Najaarsnota van 2000. Van der Ploeg stelt bij beide projecten de voorwaarde dat de opgedane expertise ten goede komt aan de gehele culturele sector.
De regeling nieuwe media-projecten heeft betrekking op projecten die zich in de verschillende kunst- en ontwerpdisciplines voltrekken. Voorbeelden zijn multimedia-projecten, waarbij gebruik wordt gemaakt van de digitalisering van beeld, geluid, muziek, tekst, beweging en ruimte. Om in aanmerking te komen voor deze regeling worden de projecten beoordeeld op aspecten als kwaliteit en innovatie, haalbaarheid, betekenis voor ontwikkelingen in de culturele sector, publieksbereik en toegankelijkheid, kennisoverdracht en gebruiksvriendelijkheid. Aanvragers zijn bijvoorbeeld opdrachtgevers, makers (bijvoorbeeld een theatergroep of filmproductiebedrijf), of soms ook individuele kunstenaars en ontwerpers. De aanvraagprocedure loopt via de deelnemende fondsen: Fonds BKVB, Fonds voor de Podiumkunsten, de Mondriaan Stichting, het Nederlandse Fonds voor de Film, het Stimuleringsfonds voor Architectuur en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. De regeling heeft een duur van twee jaar.

Het primaire doel van de aansluiting op de GigaPort infrastructuur is om de onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten van de leden van het Virtueel Platform te vergroten. Het Virtueel Platform is een netwerk voor samenwerking en beleid op het gebied van nieuwe media en cultuur in Nederland. V2 in Rotterdam en De Waag in Amsterdam zijn binnen de culturele sector koplopers op het gebied van research van nieuwe media. Daarnaast vervullen ze een spilfunctie binnen het Virtueel Platform. Daarom worden de centrale servers bij deze instellingen geplaatst. Instellingen die verbonden zijn aan V2 of De Waag kunnen ook gebruik maken van de centrale aansluiting. De 1,8 miljoen die voor de aansluiting beschikbaar is, is afkomstig uit het budget voor ict-investeringen bij de Mondriaan Stichting. In de komende drie jaar wil het Virtueel Platform de GigaPort infrastructuur intensief gebruiken voor experimenten met nieuwe vormen van publieksparticipatie, interactieve uitzendingen, gezamenlijke werkomgevingen, virtuele werelden, on line gaming, virtueel theater en dergelijke.

De hoge bandbreedte van Gigaport maakt experimenten mogelijk met meer mogelijkheden tot interactie, en een hogere beeldkwaliteit en snelheid dan met het bestaande internet. Makers en podia worden met elkaar verbonden waardoor er 'gezamenlijk' voorstellingen kunnen worden gemaakt. Ook het publiek kan hierin participeren. Gigaport is onderdeel van de Stichting Surfnet, waarop de academische wereld is aangesloten.

Eind 2000 verdeelde staatssecretaris Van der Ploeg de 30 miljoen gulden die het kabinet via de Najaarsnota beschikbaar had gesteld voor eCulture. Hij stelde 12,7 miljoen beschikbaar voor ontwikkeling van content en kennisinfrastructuur. Via de Mondriaan Stichting gaat dit geld naar instellingen die meer creativiteit toevoegen aan digitale producten, en die bezig zijn met het opbouwen van een digitale basiscollectie. Het gaat hier onder meer om het Virtueel Platform, het Centrum voor Beeldcultuur, en diverse projecten van culturele instellingen op het gebied van publiekstoegankelijkheid van het culturele erfgoed. Voorbeelden van lopende eCulture-projecten zijn het nationaal digitaliseringsplan van de archieven bij de DIVA (de koepelorganisatie voor de documentaire informatievoorziening en het archiefwezen) en Rijksarchiefdienst en de regeling publieksgericht digitaliseren cultureel erfgoed bij de Mondriaan Stichting.

omhoog laatst bijgewerkt 10-08-2001
Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl