Horses of the Dutch



Nationale nrps-keuring groot succes

ERMELO De Nationale keuring van het Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek op zaterdag 11 augustus was een groot succes. Niet alleen voor de fokkers die hun dieren kampioen of rubriekswinnaar zagen worden, maar ook voor het NRPS zelf. Wat een prachtige collectie driejarige rijpaarden grote maat hebben de inspanningen van de afgelopen jaren opgeleverd, wat heeft het rijpaard kleine maat aan kwaliteit gewonnen en wat produceert het zuiden toch een uniforme rijponys dankzij het management van hengstenhouderij Van Mierlo en de enthousiaste fokkers die vader en zoon tot hun klantenkring hebben gemaakt. NRPS-leden en andere betrokkenen hebben reden genoeg om trots te zijn tot deze stamboekorganisatie te behoren.

De kampioenen van de rijponys komen zonder uitzondering uit het zuiden en zijn afstammelingen van de hengst Casper; hetzij rechtstreeks (drie stuks), hetzij in de tweede generatie via respectievelijk Caspers zoon Carl en dochter Bea. De kampioen van de driejarige en oudere Kim (Casper x Bayard) was als veulen ook Nationaal kampioen. In St. Oedenrode liep ze dit jaar weer mee om de titel, maar werd toen voorbijgestreefd door de driejarige Donja (Bayard x El Beauty) van H. Compen in Budel-Schoot. De elegante Donja en de sterke Kim voerden in Ermelo wederom hun respectievelijke rubrieken aan, en ditmaal was het de één jaar oudere en iets meer ontwikkelde Kim die met de eer ging strijken. Kim werd gefokt door B. van Mierlo in Koningslust en verkocht aan L. van Mierlo (geen familie), die een paar jaar goed op haar gepast heeft alvorens haar weer terug te verkopen aan de fokker. Ben van Mierlo is ook de nieuwe eigenaar van de hengstveulenkampioen Viando (Vitano x Casper), gefokt door H. Schepers in Someren. Viando liet zich op de Limburgse keuring in Sevenum nog verslaan door het merrieveulen Bianca (Carl x El Beauty) van L. van Mierlo, maar nu werden zij dus beide uitgeroepen tot Nationaal kampioen. Jeugdkampioen was de mooi lang belijnde tweejarige Casper-dochter Carien H (Cssper x El Beauty) van W.P.M. Hermans in Baarlo. Casper sloot zijn succesverhaal op 11 augustus netjes af met de NRPS/Pavo-Nationaal kampioen Bestgaande Rijpony Cilvano. Deze vierjarige ruin is gefokt door J. Hommeles in Boekel uit de keurmerrie Tamara (v. Ismaël ox) en nu eigendom van H.J.M. Kuijpers in De Mortel. Djinny Kuijpers reed de gemakkelijk bewegende vos ronde na ronde zonder hapering in een strak ritme naar de overwinning.

Bojar en Bachelor

Op de twee grote groepen zeer goede driejarige rijpaarden grote maat raakte men niet snel uitgekeken. De kampioen was letterlijk de eerste de beste: hoofdstelnummer 1, de schitterende Bach Gravin (Bachelor x Topas) van K.A. Iwema in Noord-Sleen. De jeugdtitel was voor de tweejarige Trophee (Bojar x Paris) van K. de Lange in Steenbergen (Dr), terwijl ook het kampioenschap van de hengstveulens naar een jonge Bojar x Paris (maar uit een andere merrie) van De Lange ging: de ruim drie maanden oude Babylon Kampioen van de merrieveulens was Parabola (Wellborn x El Beauty) van M. van Haaren in Helvoirt. In de fokrichting Anglo-Arabische volbloeds werd maar één kampioen aangewezen en dat was de driejarige Mayonne x (Krimh ox x Saint Urus dOlympe x) van E.J. Grootenhuis in Olst. Bestgaand rijpaard is Werny (Whinny Jackson x Roemer), gefokt door J. Warners en eigendom van R. van Erp te Oss. Ans van Erp-Verlouw stelde Werny onder het zadel voor.

De kampioen van de driejarige en oudere rijpaarden kleine maat kreeg vier jaar geleden de naam Al-Dabaran. Het is een dochter van Whinny Jackson uit de internationale springpony Akka van Kebnekaise (v. El Khafif ox) en de fokker/eigenaar is van Jantien van Haaften in Haarle. Al-Dabaran werd op 18 juli in Raalte provinciaal kampioen en is een E-pony met een fantastisch model en ruime, elastische bewegingen, die met veel kracht in een voorbeeldige cadans werden uitgevoerd. Dezelfde omschrijving is van toepassing op de jeugdkampioen Dolly D (v. Jetstream) van W.J. de Weerd in Steenbergen (N-Br). Dolly is als veulen en jaarling ook al uitgeroepen tot Nationaal kampioen. Al-Dabaran daarentegen is eerder alleen als veulen op de provinciale keuring in Lunteren geweest, waar ze een eerste premie kreeg. Kampioen van de hengstveulens was Sajjid (Sjapoer ox x Condor ox) van H. Verwijst in Uden en van de merrieveulens Sjamila (Prins Alfred x Saporos ox) van R. Fieten in Kerkenveld. Het kampioenschap Bestgaand ging naar Farah Dibah van mw. E.M. van Delft-Vester in Voorhout, de amazone was Marcella van Delft.



©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer