Gemeente Lelystad

Feestelijke opening nieuwe stadshaven

Lelystad, stad aan het water

Zaterdag 11 augustus a.s., tijdens de eerste dag van het tweedaagse Water Festival 2001, zal aan de Oostvaardersdijk de officiële opening plaats vinden van de Lelystadse Stadshaven. De haven, nu al Bataviahaven genoemd, is in samenwerking met het ministerie van economische zaken, het ministerie van verkeer en waterstaat, de Europese Unie en de Provincie Flevoland gerealiseerd. De haven is gesitueerd in een baai ten zuiden van de Batavia Werf in het Markermeer. De baai zal als watertheater in de komende jaren een rol krijgen in de afwikkeling van watergebonden evenementen.

De opening vindt plaats om 12.00 uur door de Burgemeester van Lelystad Ch. Leeuwe en Flevolands gedeputeerde voor economische zaken H. Dijksma. Aan boord van het Flevolandse Statenjacht Carla Lammers varen zij vanaf de Batavia Werf naar de nieuwe haven waar zij met kanongebulder welkom worden geheten. Na het doorvaren van het havenlint worden de beide heren welkom geheten aan boord van het salonstoomschip Succes. Dit schip uit 1897 is een historische blikvanger tijdens het Water Festival.

De Lelystadse Stadshaven zal vanaf april 2002 in exploitatie worden genomen. Het is een specifieke passantenhaven met daarnaast ruim twintig afmeerplaatsen voor cruise- en charterschepen. De definitieve indeling van de haven wordt door de aan te trekken exploitant ingevuld. Het gaat daarbij om tientallen aanlegplaatsen, mede geschikt voor bezoek over het water aan Batavia Stad. De totale investering in de Stadshaven bedraagt 19 miljoen gulden. De haven is aangelegd door de Aannemerscombinatie Van de Herik / Structon Betonbouw en ontworpen door Verburg Hoogendijk Architecten uit Amsterdam.