European Union

MIDDEN-OOSTEN : verklaring naar aanleiding van de aanslag van 12 augustus in Haïfa en de sluiting van Orient House in Oost-Jerusalem Press Release: Brussels (13-08-2001) - Press: 306 - Nr: 11426/01


11426/01 (Presse 306)

P. 143/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie naar aanleiding van

de aanslag van 12 augustus in Haïfa en de sluiting van Orient House in Oost-Jerusalem

De Europese Unie veroordeelt de recente zelfmoordaanslagen ten scherpste.

Deze daden, vooral wanneer zij gericht zijn tegen Israëlische burgers, wekken louter afschuw en weerzin.

Het terrorisme vormt een ernstige bedreiging voor de stabiliteit van de regio. Het moet met de uiterste krachtdadigheid worden bestreden. De Europese Unie veroordeelt ook alle hulp aan terroristische organisaties, zowel in de vorm van financiële steun als van wapenleveranties en opleiding.

De Europese Unie roept de Palestijnse Autoriteit op, alles in het werk te stellen om de daders, de aanstichters en de opdrachtgevers van terreurdaden te arresteren en voor de rechter te brengen.

De sluiting van Orient House en andere instellingen in Oost-Jerusalem is niet in het belang van de vrede en kan de Palestijnse leiding alleen maar verzwakken op een ogenblik waarop haar wordt gevraagd vastberaden de strijd aan te binden tegen het extremisme. De sluiting is in strijd met het gestelde doel, dat moet blijven: het herstel van veiligheid voor allen. De Europese Unie verlangt dat deze sluitingsmaatregel zo snel mogelijk wordt teruggedraaid en dat de archieven worden teruggegeven. Een unilateraal optreden zal zeker geen verandering brengen in het vaste standpunt van de internationale gemeenschap betreffende de status van de bezette gebieden, waaronder Oost-Jerusalem.

De Europese Unie roept Israël op, de grootste terughoudendheid te blijven betrachten in het gebruik van militair geweld.

De Europese Unie spoort beide partijen aan, onverwijld een intensieve politieke dialoog te openen om uit de impasse te raken en spreekt haar steun uit voor de initiatieven die vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Peres van Israël in die zin wil nemen. De veiligheid kan slechts voor allen worden hersteld door terug te keren op de route die door de Conferentie van Madrid, de Akkoorden van Oslo en de aanbevelingen van het rapport-Mitchell is uitgezet.