FNV BONDGENOTEN

Uitzendbureaus innen 42 miljoen te veel aan sociale premies

Uit berekeningen van het GAK blijkt dat uitzendbureaus de afgelopen 5 jaar 42 miljoen gulden te veel aan sociale premies hebben ingehouden. Dit heeft de sectorraad Commerciële dienstverlening vandaag bekend gemaakt. 'De uitzendbureaus hebben verzekeringspremies over het verkeerde loon berekend. Miljoenen uitzendkrachten hebben op die manier de afgelopen 5 jaar verzekeringspremies betaald over loon dat ze niet ontvingen', aldus de voorzitter van de sectorraad, Han Westerhof.

Hoewel het GAK op een bedrag van 42 miljoen uitkomt, kan het werkelijke bedrag volgens Han Westerhof hoger uitvallen. 'Uit andere berekeningen komt namelijk een bedrag van 80 miljoen gulden naar voren. Zo lang het totale bedrag niet vast staat, is het moeilijk vast te stellen hoe hoog het bedrag per uitzendkracht is.'

De uitzendbureaus hebben zich met deze misrekening ook zelf in de vingers gesneden omdat zeventig procent van de premies aan de werkgevers ten goede komt. Werkgevers hebben voorgesteld de dertig procent van de werknemers, de uitzendkrachten, in een nalevingfonds te storten. 'Als er sprake is van een eerlijke verdeling dan ziet de sectorraad geen problemen in dit voorstel van de werkgevers. Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat alleen de uitzendkrachten geld in dit fonds storten', aldus de voorzitter van de sectorraad. De sectorraad heeft het Lisv verzocht advies uit te mogen brengen over een oplossing.