Provincie Noord-Holland


Persbericht, 14 augustus 2001

Provinciaal beleid art.19 Wet RO in 1ste kwartaal 2001 succesvol

In het eerste kwartaal van 2001 hebben gemeenten 131 keer gebruik gemaakt van de vrijstellingsregeling in het kader van de nieuwe art. 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Dit blijkt uit provinciaal onderzoek onder Noordhollandse gemeenten.

Wat is artikel 19 WRO?
Artikel 19 maakt het voor gemeenten mogelijk om met toestemming van GS af te wijken van het geldende bestemmingsplan. Voor projecten die niet afwijken van vastgesteld provinciaal beleid (zoals bijv. streekplan) of ruimtelijk rijksbeleid en geen speerpunt zijn van provinciaal- of rijksbeleid, is echter sedert mei 2000 geen verklaring van geen bezwaar van GS meer nodig. GS hadden tot deze vrijstellingsregeling in het kader van art. 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) besloten.

Waarom de vrijstellingsregeling voor gemeenten? Vóór april 2000 was bijvoorbeeld bijna in alle gevallen een verklaring van geen bezwaar nodig voor ieder bouwplan dat afwijkt van het geldende bestemmingsplan voordat een bouwvergunning kan worden verleend. GS verwachtten dat met de nieuwe werkwijze het aantal aanvragen voor verklaringen van geen bezwaar aanzienlijk zou dalen. Er werden met andere woorden tot april 2000 veel verklaringen van geen bezwaar aangevraagd voor projecten waarvan vooraf reeds bekend was dat ze niet in strijd waren met het provinciale beleid. Het evaluatie-onderzoek heeft de verwachtingen van GS bevestigd.

In totaal hebben 66% Noordhollandse gemeenten en 61% van de stadsdelen gereageerd op het verzoek tot medewerking aan het periodieke onderzoek. Gemeenten die nog niet hebben meegewerkt aan het onderzoek worden op nieuw door de provincie benaderd. Bij herhaaldelijk niet voldoen aan het verzoek tot medewerking aan het periodieke onderzoek, kan de provincie uiteindelijk besluiten de gemeenten die geen inzicht bieden in hun gebruik van de mogelijkheid om zelf bepaalde bouwaanvragen af te wikkelen, deze mogelijkheid te ontnemen.

Wanneer wel\geen artikel 19 WRO procedure?
Projecten die vallen binnen de volgende speerpunten van provinciaal beleid, hebben nog wel een verklaring van geen bezwaar van GS nodig:

1. Locatiebeleid en grootschalige voorzieningen
2. Perifere en grootschalige detailhandel
3. Woningbouwbeleid

4. Behoud van open ruimten

5. Consolideringsgebieden, d.w.z. beleid gericht op behoud van voldoende grasland voor behoud van de populatie weidevogels
6. Natuurgebieden en ecologische hoofdstructuur
7. Bescherming van cultuurhistorische en archeologische monumenten
8. Afremmen van niet-agrarische functies in het landelijk gebied
9. Concentratiebeleid in de glastuinbouw

10. Terughoudend beleid voor nieuwe agrarische bouwpercelen
11. Afremming van niet grondgebonden agrarische activiteiten in het landelijk gebied zoals intensieve veehouderij ter voorkoming van verdichting in het landelijk gebied

12. Vrijkomende agrarische bebouwing

13. Terughouden beleid ten aanzien van een tweede agrarische bedrijfswoning

14. Bebouwingsvrij houden van kustzones en waterkeringen
15. Luchtvaartlawaai en luchtverkeer: binnen geluidszones (incl. vrijwaringszone rond Schiphol) geen realisatie van geluidsgevoelige objecten

16. Verkeersveiligheid en doorstroming op de wegen
17. Windenergie

18. Ontgrondingen: terughoudend beleid ten aanzien van zandwinning in Waddenzee, IJssel- en Markermeer en de Randmeren.
19. Bedrijventerreinen en havens

20. Ontwikkeling van nieuwe verblijfs- en dagrecreatieve voorzieningen zoals campings en bungalowparken en\of jachthavens.

Informatie: Bouwe Burema, tel. 023 -514 33 35 Print persbericht