Nederlandse Taalunie

14 augustus 2001

Nieuwe reeks over actuele taalzaken Taal in Zicht

De Nederlandse Taalunie presenteert dit najaar, in samenwerking met Sdu Uitgevers, de nieuwe boekenreeks Taal in Zicht. De taal is uiteraard het Nederlands. In zicht komen de onverwachte kanten van de Nederlandse taal.
Want taalgebruik en taalgebruiker, daar draait het om in deze reeks. Het Nederlands als de taal van meer dan twintig miljoen mensen, in Nederland en Vlaanderen. En niet te vergeten van de velen daarbuiten die de Nederlandse taal gebruiken of willen leren gebruiken. Wat kunt u van deze reeks verwachten?

* Inzicht in actuele kwesties op taalgebied en in de maatschappelijke kant van taalkennis en taalgebruik.
* Opinies over het Nederlands, soms tegendraads, soms prikkelend tot meedenken of tegenspraak, maar altijd goed gedocumenteerd.
* En praktische taalhulp. Want ook dat vindt u in deze reeks: praktische gidsen met het antwoord op uw vragen over het gebruik van het Nederlands.

Gezocht: functiebenamingen (m/v) is geschreven in opdracht van de Nederlandse Taalunie en is het eerste deel in de nieuwe reeks Taal in Zicht:

Gezocht: functiebenamingen (m/v)
Wegwijzer voor vorming en gebruik van Nederlandse functiebenamingen

Johan De Caluwe en Ariane van Santen

Een vrouw is geen prins, ballerino of verpleger, een man is geen huishoudster, pedagoge of kapster. Wel kunnen zowel mannen als vrouwen arts, rechter of coach zijn. Moeten we voor beide seksen in dezelfde beroepen verschillende functiebenamingen gebruiken? Of is het juist beter namen te gebruiken die sekseneutraal zijn? Voor deze problematiek, waarmee iedereen vroeg of laat te maken krijgt, bestaan tot op heden geen voorschriften of wenken. Gezocht: functiebenamingen (m/v) inventariseert welke namen er in het Nederlands bestaan, gaat dieper in op hun betekenis en legt uit hoe men nieuwe functienamen kan maken. Daarnaast worden er ook heel wat adviezen over het gebruik van al die namen gegeven.

Ariane van Santen is als universitair docent Nederlandse taalkunde verbonden aan de universiteit van Leiden. Johan De Caluwe is als universitair docent Woordvorming en Lexicale semantiek verbonden aan de universiteit van Gent.

Uitvoering: paperback
Omvang: ca. 120 pagina's
Formaat: 14.8 x 21 cm
Prijs: ¤ 12.50
ISBN: 90 12 09291 4
Verschijningsdatum: 24 september 2001

Bestelbaar via www.sdu.nl voor Nederland of www.asdu.be voor België.



© Nederlandse Taalunie