14 AUGUSTUS 2001
Feestelijk einde van jaarlijkse wervingscampagne Vakopleiding Transport en Logistiek

Winnaars Bus- en Trucktrip vertrekken komend weekend naar Spanje en Frankrijk

De jaarlijkse wervingscampagne van Vakopleiding Transport en Logistiek wordt dit weekend feestelijk afgesloten. Dat gebeurt met de uitreiking van de hoofdprijzen van de prijsvraag: de Bus- en Trucktrip. Susanne van de Meer (15) is winnares van de BusTrip. Zij neemt op vrijdagmiddag 17 of maandagmiddag 20 augustus a.s. plaats in een bus van Van der Voet touringcars voor een driedaagse reis naar Frankrijk. Marcel van Hees (15), winnaar van de TruckTrip, gaat met transportbedrijf Broersma & Zonen op zondag 19 of maandag 20 augustus a.s. naar Frankrijk of Spanje. Beide prijswinnaars ervaren zo wat het chauffeursvak in de praktijk inhoudt. Na de trips melden Susanne en Marcel zich waarschijnlijk aan voor een van de tweejarige werkend-lerenopleidingen van de Vakopleiding.

Susanne's vader heeft een transportbedrijf. Óók Susanne voelt zich aangetrokken tot de sector transport. Haar reis voert naar Zuid-Frankrijk en laat Susanne zien dat een touringcarchauffeur meer is dan alleen de bestuurder van een bus. Dienstverlening aan de passagiers maakt een minstens zo belangrijk deel uit van het vak.

Ook Marcel heeft grote interesse in het transport. Zijn neef is trucker. Tijdens de pendeltocht komt Marcel met alle facetten van het chauffeursvak in aanraking. Hij ervaart dat het chauffeursvak meer inhoudt dan rijden, laden en lossen. De nodige talenkennis, contacten met het opdrachtgevende bedrijf, en het tijdig en perfect uitvoeren van de vervoersopdracht maken het chauffeursberoep steeds meer een dienstverlenend vak. Tijdens de reis doen ze verschillende plaatsen aan in de omgeving van Zuid-Frankrijk en Spanje. De reisverslagen zijn na afloop te lezen op www.moveup.nl.

Bus- en TruckTrip als buitenlandse top-snuffelmiddag Vakopleiding Transport en Logistiek heeft zeven werkend-lerenopleidingen.Tijdens de jaarlijkse wervingscampagne voor nieuwe leerlingen organiseert de Vakopleiding Snuffelmiddagen om jongeren enthousiast te maken voor het chauffeursvak. Kroon op de campagne vormt de Bus- en Trucktrip. Het is de derde keer dat de TruckTrip als hoofdprijs wordt weggegeven. Nieuw dit jaar is de Bustrip. Voor het chauffeursvak bestaan nu grote tekorten. Om deze tekorten op te lossen, worden vrouwen specifiek aangemoedigd om het chauffeursberoep in te gaan. Om dit te stimuleren heeft Minister Netenbos recent tien opleidingsbeurzen uitgereikt aan vrouwen om de deelname van deze groep in het wegvervoer te stimuleren.

Beroepen met perspectief
De werkend-lerenopleidingen van Vakopleiding Transport en Logistiek bieden jongeren met een VMBO-opleiding perspectief en doorgroeimogelijkheden in de sector. Door de combinatie van gemiddeld vier dagen werken en een dag leren, gaan theorie en praktijk hand in hand. De leerlingen verdienen meteen geld en bovendien worden de opleidingen afgesloten met een landelijk erkend diploma. Met name beroepsgoederenchauffeurs zijn de komende jaren broodnodig; hiervoor biedt de Vakopleiding de opleiding Chauffeur Goederenvervoer. Meer informatie over opleidingen is te vinden op de jongerensite www.moveup.nl.