Korps: Groningen, plaats: Diverse 14-08-2001
Politiebericht Groningen 1
Dinsdag 14 augustus 2001

Dagelijkse berichten regio Groningen

Groningen: diefstal Harley
Een 37-jarige inwoner van Groningen deed maandagmorgen aangifte van diefstal van zijn dure Harley Davidson. Het gaat om een opvallend knalgeel gekleurde uitvoering van het type Fat Boy. De eigenaar had de motor geparkeerd op de parkeerplaats bij een tuinbedrijf aan de Cuypersweg in Groningen en had deze voorzien van een aantal sloten. De politie denkt, dat de motor met een busje is meegenomen. Het is mogelijk dat er getuigen zijn van het inladen van de gele motor. Als dat het geval is, dan wil de politie graag in contact komen met deze getuige(n). Zij kunnen bellen met het algemeen nummer 0900-8844 (basiseenheid Oost).
Dagelijkse berichten regio Groningen

Groningen: jongen aangehouden
In de Ceramstraat in Groningen heeft de politie maandagmiddag een 14-jarige jongen uit Groningen aangehouden. De jongen reed als passagier, samen met een onbekend gebleven kompaan op een bromfiets door de Molukkenstraat. Bij het zien van een politiepatrouille gingen de knapen er vandoor. In het Molukkenplantsoen gooiden ze de bromfiets neer en vluchtten te voet verder. Eén van hen kon na een achtervolging te voet in een portiek in de Ceramstraat worden achterhaald. De ander wist te ontkomen. De verdachte en de brommer werden naar het bureau gebracht. Daar verklaarde de jongen dat de bestuurder de bromfiets vorige week ergens in Groningen had gestolen. Bij onderzoek bleek (nog) geen aangifte te zijn gedaan van de diefstal van de brommer. De 14-jarige verdachte is na het afleggen van een verklaring heengezonden. De politie probeert de eigenaar van de bromfiets te achterhalen en stelt een nader onderzoek in.

Groningen: verwarde man aangehouden
Een 41-jarige man uit Groningen is maandag middag en avond door de politie aangehouden. De man werd rond 17.15 uur opgepakt nadat hij aan de Zandsteenlaan in de Stad bij verschillende woningen had aangebeld met de mededeling dat hij de beschermengel van alle kinderen in de straat was. Toen hij op een gegeven moment een spelend kind oppakte en daarmee wegrende trachtte zijn 41-jarige ex-vrouw, die ook in de straat woont, dat te beletten. De man gaf haar echter een klap tegen het hoofd en rende zonder het kind weg. De gewaarschuwde politie nam de man mee naar het bureau. Hij bleek bijzonder verward te zijn en psychische problemen te hebben. Hij werd door een arts onderzocht en overgedragen aan de geestelijke gezondheidszorg. Na onderzoek werd hij echter niet voldoende in de war geacht voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Daarom werd hij na verhoor ter zake mishandeling met een dagvaarding heengezonden. Later op de avond echter werd de politie opnieuw gevraagd te komen aan de Zandsteenlaan. Dezelfde man liep daar schreeuwend over straat en viel opnieuw zijn ex-vrouw lastig door steeds bij haar aan te bellen. Hij trachtte tevens de ruiten van haar woning in te gooien. Ook bleek hij bij buren van de vrouw planten uit de tuin te hebben getrokken en tuinmeubelen te hebben meegenomen. Toen politiemensen in de Zandsteenlaan aankwamen troffen zij de man schreeuwend in een speeltuin aan. Agenten konden zij ternauwernood voorkomen dat de man zichzelf met ijzerdraad wurgde. Hij werd weer meegenomen naar het bureau en opnieuw door een arts onderzocht. Ook nu werd de geestelijke gezondheidszorg ingeschakeld. Na beoordeling door een psychiater is de man met rechterlijke machtiging gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Groningen: mannen aangehouden
De politie heeft maandagavond aan de Godekenheerd in Groningen een 45-jarige man uit Enschede aangehouden wegens mishandeling. De politie werd gewaarschuwd door een 19-jarige bewoonster van een woning aan de Godekenheerd en de 20-jarige dochter van de verdachte. Die heeft, samen met haar 20-jarige zus, al enige tijd onderdak bij de 19-jarige vrouw omdat beiden in Enschede regelmatig door hun vader, de verdachte, werden mishandeld. De vader verscheen maandagavond bij de woning aan de Godekenheerd om zijn dochters er weg te halen. Die weigerden echter mee te gaan. Er ontstond een handgemeen waarbij de vrouwen de woning uit vluchtten. De bewoonster en de 20-jarige dochter liepen hoofd- respectievelijk rug en armletsel op. Bij de komst van de politie was de vader inmiddels verdwenen maar kwam korte tijd later met twee andere mannen terug. Zij wilden de woning binnendringen en opnieuw de vrouwen te lijf. De politie kon dat voorkomen en hield de vader aan voor mishandeling. De beide andere mannen, een 24-jarige en een 25-jarige man, beiden uit Groningen, probeerden dat te verhinderen. Pas nadat de 24-jarige man met pepperspray in het gezicht was gespoten gaven beide het verzet tegen de aanhouding van de vader op. Bij de schermutselingen liep een politieman licht beenletsel op. De twee Groningers zagen echter wel kans in een auto te vluchten. Ze konden korte tijd later worden aangehouden in een horecagelegenheid aan de Toppingaheerd. Alle drie de verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt voor mishandeling, verzet tegen de aanhouding en ambtsbelemmering.

Groningen: tassendief aangehouden
Een 19-jarige vrouw uit Groningen werd maandagavond slachtoffer van diefstal van haar tas. De vrouw bevond zich in een café aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen en zag een man er met haar tas vandoor gaan. Samen met andere cafébezoekers ging ze de dader achterna. De politie werd tevens gewaarschuwd en surveillerende politiemensen keken in de binnenstad uit naar de verdachte van wie een signalement werd opgegeven. De man werd echter korte tijd later door cafébezoekers herkend. Hij liep achter de A-Kerk en werd aan de politie overgedragen. Hij was niet meer in het bezit van de tas. Die werd echter kort na de aanhouding van de verdachte gevonden aan de Schoolholm. De portemonnee, met daarin ongeveer 4 gulden aan kleingeld, bleek uit de tas te zijn weggenomen. Bij de aanhouding bleek de verdachte in het bezit te zijn van enkele guldens aan kleingeld. De man is meegenomen naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Delfzijl: man aangehouden voor vernieling
Een 42-jarige inwoner van Delfzijl is maandagavond aangehouden voor het vernielen van een tuinhek en de voordeur van een woning aan de Wendakker in zijn woonplaats. De man had met zijn auto het tuinhek stukgereden en met een stuk hout de ruit van de voordeur vernield. De man had problemen met de bewoner die zijn dochter naar zijn idee verkeerd beïnvloedde Hij betuigde nadien spijt van zijn daden. Na het afleggen van een verklaring kon hij het politiebureau weer verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Stadskanaal: inbraak en diefstal CV-ketels
Uit een winkelbedrijf aan de Electronicaweg in Stadskanaal zijn het afgelopen weekend zes CV-ketels gestolen. Onbekende zijn in de zaak gekomen door een toegangsdeur open te breken. De schade bedraagt rond de vijftien duizend gulden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (30 ct/min)