Gemeente Zoetermeer

Groente-, fruit- en tuinafval, biedt het 'schoon' aan!

Bij het oplopen van de temperatuur komt het helaas steeds vaker voor dat de kwaliteit van het aangeboden GFT achteruit loopt.

Ter voorkoming van eventuele stankoverlast en ongedierte brengen, vooral bewoners van de gestapelde en hoogbouw, vaker dan gebruikelijk kleine hoeveelheden GFT-afval naar de bekende GFT-cocons. Echter dit gebeurt vaak in een plastic zakje of tasje. Dit verdwijnt dan ook in de cocon. Het resultaat is echter dat door de grote hoeveelheid plastic er geen sprake meer is van GFT-afval. Het wordt dan feitelijk Restafval, met navenante verwerkingskosten!

Schoon GFT
Om het GFT-afval zo schoon mogelijk te houden kunt u het beste uw plastic zakje of tasje leeg schudden in de GFT-cocon en vervolgens het plastic in de cocon voor Restafval deponeren. Ook andere mogelijke vervuilende elementen mogen niet tussen het GFT-afval komen. Want hoe zuiverder het GFT, hoe beter de kwaliteit van de compost die hiervan gemaakt wordt. Al het Zoetermeerse GFT-afval wordt bij het composteringsbedrijf 'De Leeuwenacker' in Bergschenhoek verwerkt tot hoogwaardige compost.
Deze compost is uitstekend te gebruiken om de bodemstructuur van uw tuin te verbeteren.

Wat is GFT?
Onder GFT-afval wordt verstaan:
schillen en groentesnijdsels;
fruitafval en gekookte etensresten;
snijbloemen en kamerplanten;
doppen van pinda's en noten;
eierschalen en oud brood;
koffiefilters, theezakjes en theebladeren;
gras, onkruid, bladeren en klein of kleingemaakt snoeiafval.



Gemeente Zoetermeer © August 2001

Last update: 14 August 2001 (10:06)