Gemeente Breda

14-08-2001

Bijdrage gemeente aan politie voor cameratoezicht op Chasséveld De gemeente draagt een bedrag van ¦ 15.000,- bij aan de politie voor een beweegbare camera op het parkeerterrein Chasséveld. Doel hiervan is de autodiefstallen en inbraken in autos te verminderen. Bij de beveiliging van het nieuwe politiebureau Centrum aan het Chasséveld wordt door de politie gebruik gemaakt van cameratoezicht. Daarmee worden ook de parkeerplaatsen aan de overzijde van het bureau, waar de bedrijfswagens van de politie staan, bewaakt. Om twee vliegen in één klap te kunnen slaan stelt de gemeente financiële middelen beschikbaar om hier een beweegbare camera te plaatsten. Hiermee kan een veel groter deel van het parkeerterrein aan het Chasséveld worden bewaakt.

Diefstal uit autos is één van de criminaliteitsproblemen in de gemeente Breda. Het Chasséveld is één van de locaties waar dit delict regelmatig wordt gepleegd.
De politie is enkele maanden geleden verhuisd naar een pand aan het Chasséveld. Dit nieuwe teambureau wordt door de politie beveiligd met cameras. Eén van deze cameras zal worden gebruikt om toezicht te houden op de parkeerplaatsen aan de overzijde van het bureau waar de bedrijfswagens van de politie worden geparkeerd. In plaats van de voorgenomen vaste camera, wordt dit nu met de bijdrage van de gemeente een beweegbare dome-camera. Deze camera is voorzien van een mogelijkheid in te zoomen. Met deze camera kan de politie een veel groter deel van het Chasséveld in de gaten houden. Indien vanaf de 24-uurs balie wordt geconstateerd dat iemand een diefstal pleegt kan van de dader een afdruk worden gemaakt ten behoeve van de opsporing en vervolging. Gelet op de zeer positieve resultaten met camerabewaking op de parkeerterreinen bij het station, wordt verwacht dat ook hier het aantal diefstallen zal afnemen. Uiteraard worden alle wettelijke eisen in acht genomen, waaronder het informeren van het publiek dat er cameratoezicht is.

Dit voorstel wordt behandeld in de raadscommissie Algemene Zaken op 23 augustus aanstaande.

Breda, 14 augustus 2001