Politie Amsterdam-Amstelland

Fietser steekt voetganger
15-8-2001. Een 26-jarige man uit Hoofddorp is dinsdagavond rond halftien in de Leidsestraat gestoken door een onbekend gebleven fietser. De fietser reed tegen hem op. Toen de voetganger daar wat van zei, werd hij gestoken. Het slachtoffer is in een ziekenhuis opgenomen en niet in levensgevaar.

De politie verrichtte tijdens een zoekactie naar de dader één arrestatie. Deze man bleek niets met de zaak van doen en is heengezonden. De recherche is op zoek naar getuigen. De verdachte fietser is een negroïde man in de leeftijd van 30 tot 35 jaar. Hij heeft een lengte tussen de 1.65 en 1.70 meter. Hij heeft zwart kroeshaar en een ongeschoren uiterlijk en/of draagt een ringbaard. De man reed op een donkerkleurige damesfiets. Mensen die informatie hebben, wordt verzocht te bellen met de recherche aan bureau Beursstraat op nummer (020) 559 23 21.



Restaurant overvallen
14-8-2001. Vier gemaskerde mannen hebben maandag tegen middernacht een restaurant aan de Dorpsstraat in Aalsmeer overvallen. Minstens één van de daders had een vuurwapen bij zich. De overvallers verdwenen met geld en sieraden van het aanwezige personeel. Niemand raakte gewond.,br> Op het moment van de overval waren alle klanten al verdwenen. De gemaskerde mannen waren maar kort binnen. Ze verdwenen hollend over het trottoir van de N-201 en zijn voor het laatste gezien bij de Ringvaartbrug.

De politie van het wijkteam Aalsmeer is op zoek naar getuigen. Een ieder die wat bijzonders heeft gezien, wordt verzocht te reageren. De wachtcommandant is telefonisch bereikbaar op nummer

(020) 559 39 90



Beroving Herengracht
14-8-2001. Vannacht rond één uur is op de Herengracht bij de Blauwburgwal een 40-jarige Amsterdammer beroofd. Twee nog onbekende mannen sloegen het slachtoffer en bemachtigden zijn portemonnee. De straatrovers verdwenen in de richting van de Brouwersgracht. Het slachtoffer is voor medische behandeling per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht.



Gewonden bij brand
15-8-2001. Een gasexplosie is de vermoedelijke oorzaak van de brand die vannacht toesloeg in de Czaar Peterstraat. Twee bewoners zijn met brandwonden in ziekenhuizen opgenomen. Over hun medische toestand is nog niets bekend. Circa vijftig bewoners en omwonenden zijn tijdelijk elders opgevangen.

De melding van de brand bereikte de politie kort voor drie uur. Ter plaatse waren diverse explosies gehoord en er stonden twee panden in brand. Het dak was weggeblazen. Bewoners, zowel van de getroffen woningen als van omliggende panden en een aantal bewoners van de Blankenstraat, werden geëvacueerd en zijn tijdelijk elders opgevangen. De meeste omwonenden zijn intussen weer naar huis teruggekeerd. Wat de schade betreft kan worden gesteld dat twee panden (van benedenetage tot de zolder) volledig zijn uitgebrand. Direct omliggende panden liepen overigens ook behoorlijk wat schade op.

De brandweer bestreed het vuur met groot materieel. Van politiezijde is circa 35 man ingezet. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Of de rechercheurs het pand in kunnen, is nog niet duidelijk. Er is sprake van instortingsgevaar.

Diefstal pinpas
15-8-2001. Afgelopen vrijdag werd een 83-jarige hulpvaardige bewoonster van stadsdeel Oud-West onaangenaam verrast. Ze liet een onbekende vrouw binnen en een paar dagen later werd er geld van haar girorekening gehaald.

De bewoonster deed open toen ze zag dat een jonge vrouw bij haar buren aanbelde. Omdat de buurvrouw niet thuis was, vroeg de aanbelster of ze even een briefje mocht schrijven. De bewoonster liet haar binnen en zag even later dat er ook een tweede oudere vrouw bij haar in de woning rondliep. Een paar dagen na het bezoek van het tweetal, merkte de bewoonster dat haar pinpas was verdwenen. Kort daarna kwamen er giroafschriften binnen. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Haar pinpas is inmiddels geblokkeerd.


Automobilist overleden
13-08-01. Bij een eenzijdig ongeval in Diemen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige automobilist om het leven gekomen. Zijn 17-jarige vriendin is met rugletsel in een ziekenhuis opgenomen en is niet in levensgevaar. Het ongeval gebeurde rond halfdrie op de Diemerpolderweg, een parallelweg van de A-1. De chauffeur, een inwoner van Diemen, verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en reed tegen een boom. Hij zat bekneld en overleed ter plaatse. Vechtpartij kost leven
13-8-2001. In de nacht van zaterdag op zondag is in een ziekenhuis een 41-jarige Amsterdammer overleden die de nacht daarvoor bij een vechtpartij betrokken was. Het incident deed zich voor aan de Nieuwe Tuinstraat. Een 25-jarige kennis van het slachtoffer wilde voorkomen dat de beschonken man in zijn auto zou stappen. Dit leidde tot een ruzie en onderlinge gewelddadigheden. Sectie wees uit dat het slachtoffer als gevolg van hoofdletsel overleed. Bij de vechtpartij viel het slachtoffer op de grond en liep daarbij een hoofdwond op. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en moest onderweg door verplegend personeel in bedwang worden gehouden. In het ziekenhuis volgden diverse onderzoeken. Na op de intensive care te hebben gelegen, kwam de patiënt op een gewone zaal terecht. In de loop van de zaterdag ontving hij bezoek. In de daaropvolgende nacht werd de man naast zijn ziekenhuisbed aangetroffen. Hij bleek te zijn overleden.
68 bonnen uitgedeeld
15-8-2001. De politie van wijkteam Lijnbaansgracht hield dinsdag een verkeerscontrole op de Rozengracht. De zes agenten deelden 53 bonnen uit. In 42 gevallen ging het om mensen die niet in de gordels zaten. De andere verbalen vielen met name voor het rijden door rood. In de Leidsebuurt werden tegelijkertijd ook 15 bonnen uitgedeeld. Het betrof hier automobilisten die verboden straten inreden of parkeerden in voetgangersgebieden.
Uit raam gegooid
15-8-2001. Vandaag rond half acht is bij t Hoogt een 9-jarige jongen gewond geraakt. Voor zover nu bekend werd hij uit het raam gegooid en maakte een val van een meter of acht. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis overgebracht en heeft in ieder geval een gebroken arm en een schouderfractuur. De politie heeft een 31-jarige man aangehouden die bij het betreffende gezin inwoont. De verdacht wordt verantwoordelijk gehouden voor het incident. Wat er zich in de woning heeft afgespeeld, is absoluut onduidelijk. De recherche stelt een onderzoek in.



Rijbewijs ingenomen
15-8-2001. De Verkeerspolitie heeft dinsdag het rijbewijs in beslag genomen van een 35-jarige automobilist uit Gouda. Hij reed veel te hard op de Utrechtsebrug. Met een snelheid van 103 kilometer per uur reed hij 53 kilometer te hard. Er is proces-verbaal opgemaakt. Illegaal kamperen
15-8-2001. Dinsdag heeft de politie negen personen op de bon gezet die illegaal kampeerden op de Laanweg in Amsterdam-Noord. Betrokkenen moesten hun tenten afbreken en werden weggestuurd.



Man verzet zich
15-8-2001. Dinsdagmiddag heeft de politie op de Verlengde Stellingweg een 45-jarige man aangehouden die het aan de stok had met zijn ex-vrouw. De man verzette zich dusdanig dat de agenten lichte verwondingen opliepen. De verdachte is verhoord en heengezonden. Hij kreeg een dagvaarding mee en moet binnenkort voor de rechter verschijnen.



Verkeerszaken Amsterdam
15-8-2001. Hier volgt een overzicht van verkeerszaken van dinsdag:

Wibautstraat
Op de Wibautstraat werden drie bonnen geschreven voor Italiaanse motorrijders die geen helm droegen. Ieder kreeg een boete van 110 gulden.

Burgemeester De Vlugtlaan
Hier werd een Frans sprekende automobilist die niet gecontroleerd wilde worden, gearresteerd. Nadat zijn auto was klemgereden, vluchtte hij lopend. Even later werd hij alsnog aangehouden. De man heeft vermoedelijk geen rijbewijs en bezit ook geen identiteitspapieren.

Rokin
Tegen een 22-jarige taxichauffeur die rondreed met een Irakees rijbewijs, is proces-verbaal opgemaakt. De taxi is ingenomen en mag worden afgehaald door een taxichauffeur met een Nederlands rijbewijs.

Waddenweg
Een 53-jarige bromfietser die door rood reed en had gedronken, werd gearresteerd. Uit een alcoholonderzoek kwam een score van ruim 1.7 promille uit de bus.

Osdorper Ban
Een 48-jarige automobilist die had gedronken, werd gearresteerd. De Amsterdammer had ruim 1 promille alcohol in zijn bloed.



Overlast in de binnenstad
15-8-2001. De politie heeft gisteren in de binnenstad 32 verwijderingsbevelen gegeven aan personen die drugoverlast veroorzaakten. Betrokken moesten voor acht uur de beurt uit. Daarnaast kregen drie overlast veroorzakende verslaafden de mededeling dat ze voor 14-dagen moesten wegblijven. Ze hadden zich al meerdere keren een 8-uursbevel gehad.
De agenten maakten 73 keer proces-verbaal op voor zaken als openlijk druggebruik, hinderlijk gedrag, overtreding van het messenverbod, tippelen, slapen op de openbare weg en de verkoop van nepdrugs.



Woninginbrekers vast
15-8-2001. Dinsdagmiddag werden twee mannen (33 en 24 jaar) op heterdaad betrapt bij een inbraak in een woning aan Weerribben. Eén van de verdachten zag kans weg te komen, maar kon na een korte klopjacht weer worden aangehouden. De politie kwam bij genoemde woning na een melding van een inbraak. Daar zagen de agenten twee mannen via de achterzijde wegrennen. Toen ze een tas lieten vallen, gingen de agenten tot actie over. Eén van de mannen zag kans er tussenuit te gaan. Na een zoekactie waarbij politiehonden en zelfs een vliegtuig werd ingezet, werd de verdachte alsnog gearresteerd.



Kind valt met fiets
15-8-2001. Dinsdagmiddag viel een 11 maanden oud baby in de Kinkerstraat uit een kinderzitje. Het kind zat bij zijn moeder op de fiets. Het ongeval gebeurde toen de vrouw een buggy aan de fiets bevestigde. De kleine kwam met het hoofd op straat terecht en is voor een medische check naar een ziekenhuis overgebracht.



Onwel persoon
15-8-2001. De politie trof dinsdagmiddag op het Gulden Kruispad in Diemen een 55-jarige man aan die versuft op straat lag. Volgens omstanders zou hij heroïne hebben gebruikt. Onderzoek van de GG&GD bevestigde dat. De man werd bij kennis gebracht met een injectie en voor verdere behandeling naar een ziekenhuis vervoerd.



95-jarige opgelicht
15-8-2001. Maandagmiddag werd een 95 jarige vrouw in Amstelveen getild door een (ambulante) scharenslijper. Rond halfdrie belde een circa 50-jarige man aan met de vraag of hij nog messen en scharen kon slijpen . De bewoonster ging op dat aanbod in, maar schrok toen de man een rekening van 484 gulden presenteerde. Bij het uittellen van het geld ging het ook mis. Kennelijk door een wisseltruc betaalde ze uiteindelijk 900 gulden. Het slachtoffer merkte dat pas nadat de scharenslijper al geruime tijd weg was. Tot nu toe hebben zich nog geen andere slachtoffers gemeld.