Korps: Groningen, plaats: Diverse 16-08-2001
Politiebericht Groningen
donderdag 16 augustus 2001

Dagelijkse berichten

Groningen: heler aangehouden
Woensdagochtend werd in een café aan de Noorderhaven een 32-jarige stadjer aangehouden. De man probeerde in het café een radardetector te verkopen aan de eigenaar, die de goederen herkende. Deze bleek uit zijn auto gestolen te zijn. De cafebaas waarschuwde de politie, die de man meenam naar het bureau. Daar bleek dat de verdachte nog meer goederen bij zich had die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De verdachte is ingesloten.

Groningen: vernielingen bouwplaats
Op een bouwplaats aan het Van Starkenborgkanaal zijn in de afgelopen twee weken vele vernielingen gepleegd. Toen de bouwers deze week van de bouwvak terug kwamen zagen zij dat er ruim 20 ruiten waren ingegooid. Bovendien bleek dat er binnenmuren waren omgegooid, bouwketen vernield en steigermateriaal weggenomen. De schade is fors. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: aanhangwagen op zn kop
Op de Beneluxweg raakte woensdagmiddag een 37-jarige man uit Sneek met zijn auto en aanhangwagen van de weg. De man reed met een te zwaar beladen aanhangwagen met rijplaten. Toen de wagen plotseling begon te slingeren kwamen de rijplaten op de rijbaan terecht. De aanhangwagen vloog over de kop en belandde in de berm. De bestuurder kregen enkele processen verbaal. De aanhangwagen moest worden weggesleept.

Groningen: bromfietsers botsen
Op het Spakenpad botsten woensdagmiddag twee bromfietsers op elkaar. Een 21-jarige bestuurder uit de stad maakte een inhaalfout, waardoor hij tegen de voor hem rijdende bromfiets van een 24-jarige stadjer botste. Door de botsing kwamen beide bestuurders in de berm en sloot naast het fietspad terecht. De 21-jarige man moest met hersenletsel naar het ziekenhuis.

Groningen: vrouw in cel voor winkeldiefstal
Een 44-jarige vrouw uit Groningen werd woensdagmiddag betrapt in een warenhuis aan de Grote Markt. De vrouw bleek voor een paar honderd gulden kleding te hebben weggenomen, waarbij ze door het beveiligingspersoneel werd betrapt. Toen agenten de vrouw meenamen naar het bureau gaf zij een valse naam op en probeerde zij een ID kaart weg te moffelen. De vrouw werd voor een nader onderzoek naar diefstallen ingesloten.

Groningen: hennepkwekerij
De politie trof woensdagmiddag in een woning aan de Palmslag een hennepkwekerij aan. Naar aanleiding van klachten uit de buurt stelden agenten een onderzoek in. Toen de bewoner de deur niet wilde openen werd deze door de agenten opengebroken. In de woning troffen de agenten in twee kamers ruim 700 planten aan, met de nodige apparatuur. Bovendien werd door de bewoner illegaal stroom afgetapt. De bewoner bleek wel thuis te zijn. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het bureau en in de loop van de avond weer weggestuurd. De goederen werden in beslag genomen en vernietigd.

Groningen: diefstal vanaf bouwplaats
Afgelopen nacht troffen agenten op een bouwplaats aan de Barkmolenstraat twee mannen van 18 en 21-jaar uit Groningen en Zuidlaren aan. Beide verdachten hadden hun fietsen voor de bouwplaats gezet. In de fietstassen trof de politie bouwlampen en andere bouwartikelen aan. De verdachten struinden op het terrein rond op zoek naar meerdere goederen. Nadat de beide mannen naar het bureau waren gebracht bleek dat ze de beide fietsen ook hadden gestolen. De heren zijn ingesloten.

Haren: inbraak benzinestation
In een shop van een benzinestation aan de Emmalaan werd afgelopen nacht ingebroken. De daders hadden met fors geweld de toegang naar de shop opengebroken. Uit het winkeltje werd een groot aantal pakjes shag, sigaretten en andere artikelen weggenomen.

Musselkanaal: meisje (4) eveneens overleden na botsing Het 4-jarig dochtertje van de 33-jarige bestuurster van de personenauto die woensdagmiddag op de A. G. Wildervanckweg bij Musselkanaal in botsing kwam met een tegenligger, is in de loop van de avond eveneens overleden. Dat betekent dat het ongeval twee dodelijke slachtoffers eiste uit één gezin. Het broertje (7) was vrijwel direct na het ongeval reeds overleden. Woensdagmiddag is van dit ongeval reeds melding gemaakt.

Musselkanaal: auto in beslag genomen na achtervolging De politie heeft woensdagnacht een personenauto in beslag genomen, nadat de bestuurder van deze auto met een snelheid van meer dan 100 km/u door Musselkanaal had gereden. De politie die de auto achtervolgde constateerde tevens, dat de bestuurder gedurende enige tijd zonder verlichting reed, kennelijk om aan een eventuele aanhouding te ontkomen. De auto werd door de bestuurder achtergelaten op de Sluisstraat in Musselkanaal. Direct daarna werd door de agenten als verdachte aangehouden een 36-jarige inwoner van Musselkanaal. Hij bleek geen rijbewijs te bezitten en tevens onder invloed van alcohol te zijn (0,6 promille). De aangehouden verdachte ontkende overigens dat hij gereden had. De politie maakt proces-verbaal op.

Wirdum: gewonde bij botsing met losgeschoten aanhanger Een 41-jarige automobilist uit Anloo is woensdagmiddag gewond geraakt, nadat hij met zijn bestelbus op de Provincialeweg bij Wirdum frontaal in botsing kwam met een losgeschoten aanhangwagen. Het betrof een aanhanger die door een slechte borging was losgeschoten achter een betonwagen, bestuurd door een 21-jarige inwoner van Loppersum. De inwoner van Anloo raakte door de botsing beklemd in zijn auto en moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd. Dit nam lange tijd in beslag. De man is daarna onder meer met een enkelbreuk en mogelijk andere verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De weg is gedurende de bergingswerkzaamheden enkele uren afgesloten geweest. Het verkeer is omgeleid via de oude Rijksweg. De politie maakt proces-verbaal op tegen de chauffeur van de betonwagen.

Sauwerd: gewonde en beknelling
Een 47-jarige inwoner van Westernieland raakte woensdagmiddag op de Provincialeweg bij Sauwerd bekneld en gewond in de bestelbus waarin hij meereed en werd bestuurd door zijn 44-jarige echtgenote. De bestelbus botste frontaal op een aanhangwagen die was losgeschoten vanachter een shovel die uit tegengestelde richting kwam (vanuit de richting Winsum), bestuurd door een 43-jarige inwoner van Bedum. Het slachtoffer is door de brandweer uit de auto bevrijd, waarna hij met onbekende verwondingen werd overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn echtgenote bleef wonderwel ongedeerd. De aanhangwagen schoot los, omdat de chauffeur vermoedelijk een ontrgrendelingsknopje had aangeraakt in de cabine van de shovel. De politie maakt proces-verbaal op. De weg is enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer, dat werd omgeleid.

Opende: gewonden bij botsing kruising
Twee automobilisten, een 24-jarige inwoner van Lutten en een evenoude inwoner van Opende zijn woensdagmorgen gewond geraakt toen ze op de kruising Kolonieweg, Ontginningsweg en de Postdijk bij Opende met elkaar in botsing kwamen. Beiden liepen daarbij hoofdwonden op. De inwoner van Opende moest zich daarvoor laten behandelen in het ziekenhuis. De ander kon volstaan met behandeling door een huisarts. De beide autos raakten door de botsing totaal vernield. De oorzaak van het ongeval lag in het feit, dat de man uit Lutten de ander geen voorrang verleende. Deze kwam namelijk van rechts. De beide autos zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Leek: 16-jarige jongen rijdt in auto
De politie heeft woensdagavond een 16-jarige jongen uit Tolbert bekeurd voor het rijden in een personenauto, terwijl hij nog maar 16 jaar was. Hij reed in het voetgangersgebied van de Tolberterstraat in Leek. Bij controle bleek zijn leeftijd. De auto was van een neef van de jongen.

Appingedam: vernielers aangehouden
Een 23-jarige en een 25-jarige inwoner van Appingedam zijn woensdagnacht op heterdaad betrapt bij het vernielen van enkele boompjes en een verkeersbord aan de Farmsumerweg in Appingedam, Zij zijn door de politie aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Inlichtingen afdeling Communicatie tel. 0900-8844 (30ctpm)