Aalberts Industries

Nettoresultaat Aalberts Industries stijgt met 22%

Ondanks de ontwikkelingen in de internationale economie heeft Aalberts Industries zich in de eerste zes maanden van 2001 weer positief kunnen ontwikkelen.

Het nettoresultaat van Aalberts Industries steeg in de eerste helft van 2001 ten opzichte van de eerste helft vorig jaar met 22% tot eur19,3 miljoen (voor amortisatie van goodwill). Het nettoresultaat per gewoon aandeel steeg met 20% tot eur0,99. Het bedrijfsresultaat steeg 37% tot eur36,6 miljoen; de cashflow steeg 27% tot eur35,7 miljoen. De netto-omzet nam toe met circa 38% naar eur307 miljoen. Van deze omzet is 7% autonoom; het overige deel is het gevolg van de acquisities die in de laatste twaalf maanden gerealiseerd zijn.

Gang van zaken

Aalberts Industries heeft in vele van haar deelmarkten ook in de eerste helft van 2001 een redelijke groei kunnen realiseren, ondanks het feit dat de groei van de markt als zodanig aanmerkelijk minder sterk was dan de afgelopen jaren.

De spreiding van de omzet over en sterke marktposities in de diverse markten enerzijds en een strakke kostenbeheersing anderzijds dragen ertoe bij dat Aalberts Industries ook onder minder gunstige marktomstandigheden in staat is gebleken haar groeidoelstellingen waar te maken.

In een aantal deelmarkten - met name de telecom-, de semi-conductorindustrie en de Duitse bouwmarkt - was de volumegroei minder dan verwacht. De lagere volumes hebben op diverse locaties geleid tot minder efficiency in de productie.

Industrial Services

De eerste zes maanden van 2001 kenmerkten zich door een sterke groei van de activiteiten op het gebied van materiaaltechnologie. Met de overname van de AHC Groep is Aalberts Industries de belangrijkste Europese aanbieder geworden op het gebied van hoogwaardige oppervlaktebehandelingen. Naast de acquisities op het gebied van materiaaltechnologie was ook de autonome groei onverminderd sterk, onder meer gesteund door een nog altijd sterke ontwikkeling in de machinebouwindustrie.

Ook de warmtebehandelingsactiviteiten konden hun sterke positie goed handhaven.

De aan de telecom- en semi-conductorindustrie toeleverende bedrijven zagen, met name in het tweede kwartaal, een terugloop in de aantallen te leveren onderdelen. Deze terugloop kon tot nu toe slechts ten dele worden gecompenseerd door opdrachten uit andere marktniches. Het aantal projecten bleef onverminderd hoog en de uit deze projecten voortvloeiende omzetmogelijkheden zijn positief en kunnen de komende tijd bijdragen aan de verdere groei.

Op diverse plaatsen in Europa werden nieuwe productiefaciliteiten, die in de afgelopen 18 maanden gebouwd zijn, in gebruik genomen. Na enige gebruikelijke aanloopperikelen draaien deze activiteiten volgens verwachting en zullen bijdragen aan de resultaten in de tweede helft van het jaar.

Flow Control Systems

In de meeste Europese markten konden de activiteiten op het gebied van Flow Control Systems zich in de eerste zes maanden positief ontwikkelen.

De Broen Groep, die het afgelopen jaar een zwakke start had, kon dit jaar boven verwachting groeien. Ook de Nederlandse activiteiten kenden een sterke ontwikkeling. Ondanks een beperkte omzetgroei kon de Morel Groep in Frankrijk haar resultaten ten opzichte van vorig jaar duidelijk verbeteren, mede als gevolg van de in het afgelopen jaar doorgevoerde samenvoeging van een aantal productiefaciliteiten.

De Duitse bouwindustrie vertoont, mede als gevolg van het uitblijven van stimuleringsmaatregelen van overheidswege, op korte termijn geen tekenen van een sterke verbetering. De Duitse activiteiten zijn reeds voor een deel aan de gewijzigde marktomstandigheden aangepast en zullen ook in de komende periode verder gestroomlijnd worden. Hierdoor zullen in totaal ruim 150 arbeidsplaatsen verloren gaan; de kosten voor deze aanpassingen zijn reeds voor een substantieel deel in de cijfers verwerkt.

Naast kostenbesparingen en efficiencyverbetering zal ook de introductie van een aantal nieuwe producten in de tweede helft van het jaar bijdragen aan de verbetering van de resultaten in Duitsland. Verdere spreiding over Europa en daarmee een nog grotere dekking van de Europese markt zal naar verwachting in de tweede helft van dit jaar de positie van Aalberts Industries op dit gebied verder versterken.

De orderontvangst op het gebied van dispenseproducten was in de eerste zes maanden van 2001 bevredigend.

Vooruitzichten

Een orderportefeuille die voor de totale groep nog steeds goed gevuld is, de introductie van een aantal nieuwe producten in diverse markten en het vermogen om snel in te spelen op veranderende marktomstandigheden vormen, tezamen met de te verwachten acquisities, redenen voor een voorzichtig optimisme. De directie verwacht overigens in 2001 geen beroep te zullen doen op de kapitaalsmarkt.

Hoewel het gegeven de algemene economische ontwikkelingen uitermate moeilijk is duidelijke verwachtingen over het gehele jaar 2001 uit te spreken zijn er - bij een niet verder afzwakkende economische groei en bijzondere omstandigheden daargelaten - geen redenen om aan te nemen dat Aalberts Industries haar groeidoelstelling niet zal kunnen benaderen.

Langbroek, 16 augustus 2001