Ingezonden persbericht


Persbericht

BaByXL forceert grootschalige breedbandontwikkeling in Nederland

Tarieven KPN volgens OPTA te hoog

Den Haag, 16 augustus 2001&BaByXL BroadBand DSL heeft vandaag bekendgemaakt dat OPTA uitspraak heeft gedaan ten aanzien van de tarieven die KPN hanteert met betrekking tot faciliteiten in wijkcentrales ten behoeve van BaByXL als concurrerende (A)DSL breedbandaanbieder. OPTA stelt in haar uitspraak dat de tarieven die KPN hanteert te hoog zijn bevonden en heeft BaByXL in het gelijk gesteld in het geschil dat zij bij OPTA hieromtrent had ingediend. Als direct gevolg van deze uitspraak zullen naast BaByXL alle breedband concurrenten van KPN nu sneller hun breedbandnetwerken kunnen uitrollen.

Deze voor OPTA zeer baanbrekende uitspraak betekent voor alle marktpartijen die breedbanddiensten aanbieden in Nederland een belangrijke kostendaling van de uitrol van hun netwerk. Naast het plaatsen van geavanceerde (A)DSL breedbandapparatuur door BaByXL in KPN wijkcentrales, vormen de initiële eenmalige huurtarieven die KPN hanteert met betrekking tot de faciliteiten in de wijkcentrales, de grootste kostencomponent. KPN heeft door het hanteren van de te hoge tarieven haar breedband concurrenten belet om in hoog tempo in Nederland uit te rollen.

Frank van der Heijden, Algemeen Directeur BaByXL BroadBand DSL: Deze OPTA uitspraak leidt tot een verbeterd klimaat om te investeren in breedbandnetwerken. Met de huidige investeringen kan BaByXL nu een groter gebied van Nederland met haar breedband netwerk dekken waardoor meer bedrijven en consumenten daar gebruik van kunnen maken .

OPTA heeft in dit geschil (voor het eerst op breedbandgebied) in zeer korte tijd een uitspraak gedaan en blijkt dus de urgentie van de situatie in te zien. BaByXL ziet dit als een zeer positieve ontwikkeling. BaByXL heeft het geschil om de tariefstructuur met betrekking tot co-locatie faciliteiten vast te stellen medio april 2001 ingediend. Met name de eindgebruiker zal gaan profiteren: breedbandaansluitingen komen eerder beschikbaar en waarschijnlijk tegen lagere tarieven.

BaByXL werkt actief aan meer onderwerpen die ervoor moeten zorgen dat alle breedband partijen veel efficiënter kunnen opereren. Zodanig stimuleert BaByXL de ontwikkeling van de gehele Nederlandse breedbandmarkt en brengt deze in een stroomversnelling.

Onlangs heeft BaByXL nog een ander geschil ingediend omtrent het direct delen van de telefoonlijn met KPN, het zogenoemde Line Sharing . KPN dwingt haar concurrenten tot het aanvragen van een extra tweede telefoonlijn, ondanks de technische mogelijkheid om de bestaande lijn die er al ligt te delen voor telefonie en (A)DSL. Eindgebruikers kunnen na een positieve uitspraak van OPTA rekenen op een kortere levertijd van een snelle (A)DSL-aansluiting bij het kiezen van een andere breedbandleverancier dan KPN.

Over BaByXL BroadBand DSL
BaByXL BroadBand DSL is een onafhankelijke Nederlandse aanbieder van een snel fijnmazig breedband access -netwerk. BaByXL levert haar always on breedbanddiensten aan Internet Service Providers en Telecombedrijven. Door gebruik te maken van geavanceerde DSL-technologie zorgt BaByXL BroadBand DSL er voor dat de bestaande telefoonverbindingen van eindgebruikers ingrijpend worden opgewaardeerd. Hierdoor kunnen particuliere en zakelijke eindgebruikers beschikken over rechtstreekse toegang tot een geavanceerd always on breedbandnetwerk met transmissiesnelheden tot 8 Mbps, 30 tot 40 maal sneller dan de huidige telefoonaansluiting. Deze snelheden brengen nieuwe multimedia-toepassingen via Internet, zoals het ontvangen en verzenden van videobeelden, binnen het bereik van iedere eindgebruiker.

Door het plaatsen van geavanceerde apparatuur in de wijkcentrales van KPN maakt BaByXL breedbandcommunicatie binnen drie jaar beschikbaar in nagenoeg geheel Nederland. BaByXL BroadBand DSL: www.babyxl.com

Voor de redactie
BaByXL BroadBand DSL
Stephanie Kies tel.: 070 3492 000, mob: 06 222 35812, e-mail: s.kies@babyxl.com mailto:s.kies@babyxl.com> Gijs Phoelich , tel.: 070 3492 000, mob: 06 203 68992, e-mail: g.phoelich@babyxl.com

Met vriendelijke groet,

Anne Breimer

BaByXL BroadBand DSL Communicatie Manager Bordewijklaan 50 tel +31 70 349 20 31 2591 XR Den Haag fax +31 70 349 29 99 Postbus 93152 mob +31 6 518 20 823 2509 AD Den Haag a.breimer@babyxl.com